DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
EL TEMİZLİĞİ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Pandemik Grip (Yeni İnfluenza A / (H1N1)v)
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
1968'deki "Hong Kong" gribi dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribi de milyon kişinin ölümüne yol açmıştı.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
Grip ve korunma yollari
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Grip ve Hijyen “ /.
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
BURÇ Genetik Tanı Merkezi

DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Genel olarak.
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
H1N1 KÜRESEL GRİP SALGINI (Pandemi)
Pandemik Grip Yeni İnfluenza A / (H1N1)v
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü.
PANDEMİK GRİP YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 EKİM 2009 Dr
EL YIKAMA.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.

DOMUZ GRİBİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
SORULARLA VE CEVAPLARLA DOMUZ GRİBİ.
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları
tedavisinde kullanılan ilaçlar ÜCRETSİZDİR
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
Sunum transkripti:

DOMUZ GRİBİ 28.10.2009 Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru TEİAŞ 4.İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

CANLI HASTALIK ETKENLERİ Bakteriler Mantarlar Virüsler

HİPOKRAT'IN ALTIN KURALI ‘’ Primum non nocere ‘’ ‘’Önce zarar verme’’

DOMUZ GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR ? Domuz gribi, A/H1N1 tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD ‘de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüsün neden olduğu hastalığa ‘’domuz gribi’’ denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır.Bu yeni virüs, insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. Domuz gribi A/H1N1 virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

DOMUZ GRİBİ A/H1N1 NASIL BULAŞMAKTADIR? Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra , eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

GRİP NASIL GEÇER ??? TOKALAŞMA KAPI KOLU KALABALIKTA BULUNMAK HAVAYA HAPŞIRMAK-ÖKSÜRMEK KAPI KOLU KALABALIKTA BULUNMAK

Nasıl Önlenir??? Nasıl Korunuruz??? Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Sık tokalaşmamalıyız. Kapı kollarını dışarıdaki muslukları havlu kağıt ile tutmalıyız. Çok kalabalık ortamlarda durmamalıyız. Her zaman peçeteye hapşırmalı yada öksürmeliyiz. Soğuktan kaçınmalı, üşümemeye çalışmalıyız.

DOMUZ GRİBİ'NİN A/H1N1 BELİRTİLERİ NELERDİR? Ateş(3 günü ve 38 dereceyi aşan) Öksürük Boğaz ağrısı Yaygın vücut ağrıları Baş ağrısı Üşüme ve yorgunluk Kusma ve ishal(nadiren)

HASTALIĞA YAKALANAN KİŞİLER NE KADAR SÜREYLE BULAŞTIRICIDIR? Kişiler , belirtilerin başlamasından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

DAHA ÇOK HANGİ YÜZEYLER BULAŞMA KAYNAĞIDIR? Öksürük ve hapşırma yoluyla , hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye , masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi , virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına , gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı , nem oranı , yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur.

EV VE EŞYALARIMIZIN TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Grip virüsünün yayılmasını önlemek için , yüzeylerin(masalar , kapı kolları , banyo yüzeyleri , mutfak tezgahı , oyuncaklar vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor , hidrojen peroksit , iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Modern tedavi yöntemleri: Profilaktik tedavi Semptomatik tedavi Reel tedavi(Rasyonel tedavi) Destek tedavisi

Profilaktik Tedavi Aşı tedavisi Hamileler 5 yaşından küçük çocuklar(0-6 ay hariç) 5-24 yaş arasında olanlar 25-50 yaş ve de kronik solunum hastalığı olanlar

KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Modern tedavi yöntemleri: Profilaktik tedavi Semptomatik tedavi Reel tedavi(Rasyonel tedavi) Destek tedavisi

KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız , mendilinizi tek bir kere kullanıp , çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize , burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden 1 gün sonrasına kadar istirahat ediniz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ? Ellerimizi 20-30 saniye süreyle su ve sabunla ovarak yıkamalıyız. Su ve sabuna ulaşamadığımız yerlerde alkol bazlı el antiseptikleri de kullanılabilir.

ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER 1. Düşmeyen yüksek ateş. 2. Zor nefes almak veya nefes darlığı 3. Bilinç bulanıklığı 4. Sık ve uzun süreli kusma

ÇOCUKLARDA ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk yada morarma Beslenememe Uyarılara cevapta azalma ve uykuya eğilim Huzursuzluk Ateşle beraber döküntü görülmesi

Aşının kimlere yapılacağı ve neyin hedeflendiği çok iyi belirlenmelidir. Ülkemizin her bakımdan kıt kaynakları son derece dikkatli kullanılmalıdır. Gereksiz tek tableti de gereksiz tek doz aşıyı da harcamamalıyız. Ne yazık ki sağlık konusunda da dışa bağımlı olduğumuzu asla unutmamalıyız.

HİPOKRAT'IN ALTIN KURALI ‘’ Primum non nocere ‘’ ‘’Önce zarar verme’’

ULUSÇA SAĞLIKLI GÜNLER DİLEKLERİMLE...