UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü

BESLENME REHBERİ 1.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
Hazırlayan: Begüm TOPRAK Psikolojik Danışman
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI

BulaşıcıOlmayan Kronik Hastalıklara Neden Olan Risk Faktörleri •Sigara Kullanımı •Fiziksel İnaktivite •Sağlıksız Beslenme AşırıTuz Tüketimi

AşırıTuz KullanımıBir çok Sağlık Sorununa Neden Olabilir Yüksek tansiyon •Kalp Hastalıkları •İnme •Böbrek Hastalıkları •Kemik Erimesi •Bazıkanser türleri görülme riski artar

Sofra Tuzu (sodyum klorür) 􀂙% 40 sodyum 􀂙% 60 klordan oluşur TUZ VE SODYUM Sofra Tuzu (sodyum klorür) 􀂙% 40 sodyum 􀂙% 60 klordan oluşur Etiketlerdeki Sodyum Miktarını 2.5 İle Çarparak Tuz MiktarınıKolayca Hesaplamak Mümkündür

Sodyumdan Zengin Besinler Sofra Tuzu Karbonat Kabartma Tuzu Et suyu tabletleri Hazır çorbalar Konserveler Salamura besinler Soya sosu Hardal Ketçap Soslar Salam,sucuk, sosis Kurutulmuşdomates Peynir Krakerler Fast-foodbesinler Tuzlu kuruyemişler

Sodyum İçeriği Düşük Besinler Sebze ve meyveler genel olarak tuz içeriği düşük besinlerdir. Aynı zamanda potasyumdan zengindirler Süt-yoğurt ve kuru baklagillerde düşük sodyumlu beslenmenin önemli parçasıdırlar Ancak dikkat edilmelidir.

Bir Etiket İçinde Aşağıdaki İfadelerden Birisi Varsa O Besin Tuz Ya Da Sodyum İçeriyor Demektir

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE 5 GRAM TUZ YETERLİDİR Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır. WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir. 􀂙2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)

Diyette Tuz Alımının 1gr/Gün Azaltılması Felçlerde %5 lik Kalp krizlerinde %3 lük azalma sağlar Diyette Tuz Alımının 9 Gr/Gün Azaltılması Felçlerde %34 lük•Kalp krizlerinde %24 lük azalma sağlar

Ülkemizde İlk 10 Ölüm Nedeni İçinde; -İskemikKalp Hastalıkları1. sırada -HipertansifKalp Hastalıkları6. sırada Temel Hastalık Gruplarına Göre Ölüm Nedeni İçinde; -İlk iki sırada kronik hastalıklar bulunmakta -%48’lik oran ile kardiyovaskülerhastalıklar ilk sırada yer almaktadır

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN DURUMU (YILLARA GÖRE )

DÜNYADA TUZU AZALTMA ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

DÜNYADA TUZU AZALTMA ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

TUZ ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR Açık yaraya tuz ekilmez Üzerine tuz biber ekmek Çorbada tuzu bulunmak Yaraya tuz basmak Tadı tuzu kalmamak Azıkarar çoğu zarar Tuzu kuru

Tİpik Amerikan Diyetinde Tuz Alım Kaynakları Günlük olarak alınan tuzun ; %15’i Sofrada ya da Pişirme sırasında eklenen % 5’i Besinlerde doğal olarak bulunan % 80’i Hazır işlenmiş besinlerden gelen

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

Türkiye’de Sadece Ekmekten Alınan Tuz AmJ KidneyDis. 2009 Jun;53(6):1103.

ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

ÜLKEMİZDE TUZU AZALTMA İLE İLGİLİÇALIŞMALAR

Sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu İyotlu Tuz ve İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve KontrolüProgramı SAĞLIKLI OLMAK İÇİN AZ AMA İYOTLU TUZ 1994’den beri yürütülüyor Sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu Hane halkı düzeyinde iyotlu tuz tüketimi %80 (TNSA-2008) 25-40 mg/kg KI sofra tuzlarına eklenmesi zorunlu

Türkiye AşırıTuz Tüketiminin AzaltılmasıProgramı(2011-2015) 1.Mevcut Durum 2.Müdahale Çalışmaları 3.FarkındalıkÇalışmaları 4.İzleme ve Değerlendirme

Aşırı tuz tüketimini azaltmak için pratik öneriler Daima taze ve tuz eklenmemişbesinleri tercih edin •Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin•Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin•Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin•Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanlarıtercih edin•Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatlarıkullanın•Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin•Maden sularıkaynağına göre farklımiktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin

SAĞLIĞINIZ İÇİN DAHA AZ TUZ TÜKETİN