YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
Advertisements

KABA YEMLER.
ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİYE GİRİŞ
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Endüstri Kalıntısı Yoğun Yemler Değirmencilik endüstrisi Şeker endüstrisi Yağ endüstrisi Nişasta endüstrisi Fermantasyon endüstrisi.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Silgili Kurşun Kalem. Tahta kısım. Şekillendirme – Donanım (Makine, teçhizat vb) Metal – Hammadde » Madencilik » Yerküre oluşumu » ENERJİ » İşgücü-GİT.
SÜT İKAME YEMLERİ BUZAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ANAHTAR NOKTALAR .Doğum .Kolostrum .Beslenme Sistemi  .Sindirim .Sağlık BUZAĞILARA VERİLECEK SIVI GIDALAR .Süt.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
Tahta + Grafit uç + Silgi + Silgi tutucu + Tasarım Rev 0 –
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
ISI VE SICAKLIK.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
GÜBRELER.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
PETROLÜN RAFİNASYONU.
1. Giriş.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
BİRİKTİRME.
Yem Katkı Maddeleri.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Tekstil Hammaddelerinin Genel Özellikleri
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ)

Yemleri İşlemenin Amaçları 1. Yem tüketimini ve sindirilme derecesini arttırmak amacıyla yemin partikül büyüklüğünü değiştirmek  Öğütme, kırma vb.  Pelet, küp vb. 2. Yemin yoğunluğunu değiştirerek hayvanın sağlığını korumak At besleme  İnce tabakalar haline getirilmiş yemler 3. Yemin lezzetini değiştirmek  Melas, yağ , Tuz  4. Besin maddelerinden yararlanmayı arttırmak Peletleme  Isı  Nişasta granüllerinin parçalanması ve jelatinizasyon  Fosfor yararlanılabilirliğinin artması 5. Antinutrisyonel faktörlerin ortadan kaldırılması 6. Depolama esnasında bozulmayı önlemek, kaliteyi korumak 7. Yemleme veya depolamada mekanizasyonu sağlamak

Konsantre Yemler İçin İşleme Yöntemleri 1. Mekanik İşlemler:  Kabuğun uzaklaştırılması  Öğütme (Homojen karışım, SD )  Ezme (Kuru ve yaş ezme)  Buharlı sıkıştırma 2. Isı Uygulamaları: Aminoasitler, vitaminler  Proteinlerin, karbonhidratların değerlendirilme oranı  Antinutrisyonel faktörler  Fitin   Kuru ısı uygulamaları (Mikronize etme, patlatma, kavurma)  Yaş ısı uygulamaları (Pişirme, genleştirme)  İnce tabakalar haline getirme (Buharla, basınçla)  Peletleme ( Granül haline getirme)

Peletlemenin avantajları:  Öğütme, ısı, basınç ve buharın etkisi ile besin maddelerinin sindirilebilirliği artar.  Melas ve yağ kullanıldığından, yemin lezzeti ve enerji değeri artar.  Hayvanların yem seçimini önler, homojen besin maddesi alımı sağlar.  Yemle bulaşabilecek hastalıkları önler.  Tozlanma önlenir.  Böceklenme azalır. Mikroorganizma üremesi düşüktür.  Depolamada oksidasyon ve güneş ışığının etkisiyle oluşan kayıplar düşer.  Hayvanların yem saçımını en düşük düzeye indirir.  Depolamada daha az yer tutar. Taşıma ve yemlemede mekanizasyonu arttırır.  Yem tüketimini arttırır.  Pelet üzerine sıvı şekilde yem katkı maddesi ilavesi mümkündür. Granül yemin avantajları:  Otomatik yemleme için daha uygundur.  Civciv, piliç veya yavru balıklarda, pelet yemin avantajları sağlanır.  Pelet yemdeki çiğneme, yutma, sindirim güçlüğü azalır.  Yem tüketimi ve kanibalismus oranı pelet yeme göre düşüktür.

3. Nem Oranını Değiştirme  Sulandırma, ıslatma  Kurutma  Erken hasat etme 4. Sıvı Katkılar Katılması 5. Fermantasyon İşlemleri 6. Çimlendirme

Kaba Yemler İçin İşleme Yöntemleri 1. Fiziksel Uygulamalar  Doğrama, öğütme, parçalama  Balyalama  Küp haline getirme  Peletleme 2. Kimyasal Uygulamalar  Sodyum hidroksit, amonyak, üre 3. Biyolojik Uygulamalar  Ligno-selülolitik mantarlar