Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları ile Öğretmen Öz Yeterliliği ve Kolektif Öğretmen Yeterliliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Temel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Test Geliştirme ve Madde Analizi
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Spor Pedagojisi.
ENTELEKTÜEL SERMAYE.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
AKREDİTASYON BELGESİNE SAHİP ÖZEL HASTANELERDEKİ
ÖĞRENME STİLLERİ.
OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİK LİDERLİK ÖZ YETERLİLİKLERİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
T. C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKOĞRETİM OKULLARINDA OLUSTURULAN OKUL KULTURU İLE OKULLARIN ETKiLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİSKİ (Erzurum.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Öz-Yeterlik Algilari ile Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Kabulleri ArasIndaki İlişkinin İncelenmesi.
PROJE TABANLI ÖĞRENME Konu Adı: Dünyamızın İklim Zenginliği.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
YANSITICI DÜŞÜNME.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Filiz KUŞKAYA MUMCU Doç. Dr. Yasemin KOÇAK USLUEL
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
Bilgisayar Destekli Eğitim
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırma Nedir? Araştırma Türleri
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Erken Çocukluk Dönemi Öğretmen!n!n Özell!kler!.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
Ek:2 İlköğretim Kurumları Standartları Kavramlar-1 Standart Alanı: İlköğretim kurumlarındaki temel hizmet süreçlerine göre, ilişkili ve kategorik standart.
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
Kolb’un Yaşantısal Öğretim Modeli
DİĞER TUTUMLAR.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
SINIF YÖNETİMİ.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
BSÖ 101 (2 0) 2 Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
ÖĞRETİMİN PLANLANMASI
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları ile Öğretmen Öz Yeterliliği ve Kolektif Öğretmen Yeterliliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Temel ÇALIK Ferudun SEZGİN Hasan KAVGACI Ali Çağatay KILINÇ Gazi Üniversitesi Gazi Üniversitesi Sıdıka Kınacı İ.Ö.O Gazi Üniversitesi

Amacı Bu araştırmanın amacı Okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile öğretmen öz yeterliliği ve kolektif öğretmen yeterliliği arasındaki ilişkileri incelemektir. Ankara’da ilköğretim okullarında çalışmakta olan 328 sınıf ve branş öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Kavramlar ÖğretimLiderliği;Okul müdürlerinin, öğretmelerin öğretme öğrencilerinde öğrenme durumlarını doğrudan ya da dolaylı yoldan önemli ölçüde etkileyen davranışlarıdır.

Kavramlar Öğretmen Öz Yeterliliği: Öğretmenlerin öğrencilerin davranışlarını ne kadar etkileyebildilerine ve mesleklerini etkili bir şekilde yerine getirmek için gerekli olan davranışlara ne denli sahip olduklarını gösteririr.

Kavramlar Kolektif öğretmen yeterliliği ise bir okulda bulunan öğretmenlerin grup olarak ortaya koydukları çabanın öğrenciler üzerinde olumlu bir etki oluşturabileceğine dönük algılarını ifade etmektedir.

Araştırmanın Modeli Makale ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır.İlişkisel tarama modelleri iki ya da daha fazla değişken arasındaki birlikte değişimin varlığını ve derecesini belirlemede kullanılır. Araştırmada 3 farklı ölçek kullanılmıştır. Bunlar Öğretmen öz yeterlilik ölçeği(ÖÖYÖ) ,Kolektif yeterlilik ölçeği(KYÖ), Öğretim Liderliği Ölçeği(ÖLÖ)

Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği (ÖÖYÖ) Bu Ölçek, (1) Öğrenci katılımına yönelik öz-yeterlilik (8 madde), (2) Öğretim stratejilerini kullanmaya yönelik öz yeterlik (8 madde) ve (3) Sınıf yönetimine yönelik öz yeterlik (8 madde) olmak üzere üç faktörden ve 1’den (yetersiz) 9’a (çok yeterli) kadar derecelendirilmiş 9’lu Likert tipi toplam 24 maddeden oluşmaktadır.

Öğretim Liderliği Ölçeği (ÖLÖ) Bu ölçek 5’li Likert tipi 50 maddeden ve 5 alt boyuttan oluşan bir ölçektir. Alt boyutlar sırasıyla (1) Okulun amaçlarının belirlenmesi ve paylaşılması, (2) Eğitim programı ve öğretim sürecinin yönetilmesi, (3) Öğretim süreci ve öğrencilerin değerlendirilmesi, (4) Öğretmenlerin desteklenmesi ve geliştirilmesi ve (5) Düzenli öğrenme-öğretme çevresi ve ikliminin oluşturulması olarak adlandırılmıştır

Bulgular Kolektif öğretmen yeterliğine ilişkin ortalama incelendiğinde, öğretmenlerin orta düzeyde bir kolektif yeterlik inancına sahip oldukları söylenebilir

Tabloya göre öğretim liderliği, öğretmen öz yeterliği ve kolektif öğretmen yeterliği arasında olumlu yönde ve anlamlı ilişkiler bulunmaktadır.

Sonuç Araştırmanın bulguları genel olarak, okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışlarının ve öğretmenlerin öz yeterlilik algılarının kolektif öğretmen yeterliliği üzerinde etkili olduğu düşüncesini destekler niteliktedir. Öğretim liderliği öğretmenlerin öğretme, öğrencilerin ise öğrenme yeterliklerini artıran bir liderlik davranışı olarak kabul edilmektedir. Fakat bu liderlik davranışının öğretmenlerin öğretme yeterliklerini nasıl artırdığı konusunda tam bir açıklama bulunmamaktadır.

Toparlıcak olursak Kolektif yeterlilik ile öğretmen öz yeterliliği arasında olumlu yönde ve anlamlı ilişkiler olduğunu söyleyebilriz. Kolektif öğretmen yeterliliğinin yüksek olduğu bir okulda öğretmenlerin öz yeterliliklerinin de yüksek olabileceği veya öz yeterlilikleri yüksek öğretmenlerden oluşan bir okulda öğretmenlerin bir grup olarak kolektif yeterliliklerine olan inancının da yüksek olacağı iddia edilebilir.

Hazırlayan Çağlar Fikir 171320131065 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 