SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Advertisements

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
-Demografik- Nüfus Analizi
Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Ünsal Söylemez – Derya Taşöz – Zuhal Kösem
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Orman Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı DS Muhasebe Ş ube Müdürlü ğ ü 1.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
Müşteri-Sektör-Rekabet
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
2010 – 2011 ÖĞRETİM DÖNEMİ RAPORU Türkiye’de Yerleşik Yüksek Öğretim Kurumları Turizm Eğitim Analizi Bu çalışmada yer alan tüm veriler T.C.Milli Eğitim.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BAŞA BAŞ NOKTASI ANALİZİ
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
Genç ve çalışmaya elverişli nüfusu, Nitelikli işgücü ve düşük işgücü maliyetleri, Lojistik altyapısı, Sektörün temel hammaddesi pamuk üretimi açısından.
4 X x X X X
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
Soma’nın 2014 yılı verilerine göre toplam nüfusu ’dir. 71 Mahallesi bulunmaktadır. Manisa ilinin kuzey kapısıdır. Kuzeyden, Balıkesir'in Savaştepe.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
B. KARLILIK ANALİZİ Yönetim uygulamalarında kar planlaması ve karlılık analizi alanında kullanılan önemli araçlardan biri; literatürde “başabaş analizi,
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3
Türkiye’de Zeytin Zeytin; Anadolu coğrafyasında doğmuş ve binlerce yıldır Akdeniz havzasında tarımı geleneğe dönüşmüş bir bitkidir. Zeytinin anavatanı.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Tarım sektörünün önemi
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK T.C TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK Burhan AKSU Dr. Turgay DİZDAROĞLU Sermin DÖNMEZ www.zae.gov.tr

36 ilde (81), 279 İlçede (843) üretim (1999),  DANE ZEYTİN ÜRETİMİNİN ÖNEMİ 36 ilde (81), 279 İlçede (843) üretim (1999), 400 bin çiftçi ailesinin geçim kaynağı, Toplam tarım alanlarının %2’si, Bağ-bahçe alanlarının %22’si zeytin, Aile işgücünü değerlendirme, Tarımsal istihdamın %2’si, Nitelikli işleme teknolojisi (zeytinyağı), Üretimin 1/3’ü ihracat, döviz girdisi (~200 milyon$)

4 milyon civarındaki tarım işletmelerinin 324.000’inde (%8,1) zeytin üretimi, Ortalama İşletme büyüklüğü 12,5 dekar, İşletmelerin %75’i 50 dekardan küçük olup, zeytin üretim alanlarının %45’ini kaplamakta, Zeytinliklerin yaklaşık %75’i dağlık kır arazilerde, %’8’i sulanıyor.

ÜRETİM MALİYETİ SATIŞ FİYATININ BELİRLENMESİNDE, KARLILIĞIN İZLENMESİNDE, SAĞLIKLI BİR ÜRETİM PLANLAMASINDA, YÖNETİCİLERİN KARAR AŞAMASINDA, DESTEKLEME VE PRİM MİKTARLARININ BELİRLENMESİNDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.

Türkiye Zeytin Üretiminin Bölgelere Dağılımı (1997-2000) Aydın %24 Balıkesir %17 İzmir %14 Muğla %9 Manisa %7 Bursa %5 Kaynak : DİE (1997-2000)

EGE ve G.MARMARA BÖLGELERİ “Salkım Örneklemesi” 2 Yıl (1998/99 ve 99/00) 4 Yöre 4 Köy 4 Üretici Yağlık 128 anket Sofralık 128 anket Toplam 256 anket

Tüm masraf unsurları ele alınarak yapılan değerlendirme (Standart Yaklaşım) Üreticilerin büyük bir çoğunluğunun (%95) mülk arazileri üzerinde üretim yaptıklarından hareketle (Erkal ve Ergun, 1982), arazi kirasını dikkate almadan yapılan değerlendirme (Yaklaşım-1) Arazi kirası ve faiz masraflarının bir anlamda itibari masraflar olduğu ve üreticiler tarafından nakden ödenmediği yaklaşımıyla bu masraf unsurlarının birlikte ihmal edilmesiyle yapılan değerlendirme (Yaklaşım-2) Üretim maliyetleri ve karlılık oranları, üç değişik yaklaşımla incelenmiştir:

İNCELENEN İŞLETMELERİN BAZI YAPISAL ÖZELLİKLERİ YAĞLIK ÜRETİM  Ort. işletme büyüklüğü 52,1 da Ort. zeytin bahçesi büyüklüğü 12,1 da Ort. ağaç yaşı 58,6 yıl Dekara ortalama ağaç sayısı 17 adet/da  İncelenen işletmelerde zeytinin payı %79,4  Zeytinliklerin arazi konumuna göre dağılımı, (%) Kır 59,5 Kır-taban 30,5 Taban 10,0  Sulanan zeytinlik oranı %6,7

İNCELENEN İŞLETMELERİN BAZI YAPISAL ÖZELLİKLERİ SOFRALIK ÜRETİM  Ort. işletme büyüklüğü 49,1 da, Ort. zeytin bahçesi büyüklüğü 11,7 da Ort. ağaç yaşı 41,1 yıl  İncelenen işletmelerde zeytinin payı %79,7  Zeytinliklerin arazi konumuna göre dağılımı, (%) Kır 28,0 Kır-taban 60,7 Taban 11,3  Sulanan zeytinlik oranı %17,1

İncelenen İşletmelerde Bakım Masraflarının Dağılımı (%) (Yağlık Üretim) (Birleştirilmiş Yıllar Ort.) 10,1 7,9 2,0 0,0 4,9 6,2 3,0 1,4 64,4 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0 Budama Sürüm Ara çapa Diskaro Dip çapalama Gübreleme İlaçlama Sulama Hasat ve nakliye %  Bakım masraflarının toplam üretim masraflarındaki payı %50,4’tür.  Bakım masrafları, sofralık üretiminkinin %40’ı kadardır

Bakım Masraflarının Girdi Gruplarına Göre Dağılımı (Yağlık Üretim) (Birleştirilmiş Yıllar Ort.)

(Arazi kirası ve faiz hariç)  NET KARLILIK ORANI (Yağlık) Cari yıllar YAKLAŞIM-1 (Arazi kirası hariç) STANDART YAKLAŞIM-2 (Arazi kirası ve faiz hariç)

(Arazi kirası ve faiz hariç)  NET KARLILIK ORANI (Yağlık) Birleştirilmiş yıllar YAKLAŞIM-1 (Arazi kirası hariç) STANDART YAKLAŞIM-2 (Arazi kirası ve faiz hariç)

Yağlık Üretimde Verim, Maliyet ve Değerlendirme Birleştirilmiş Yıllar Dekara Ham Dane Verimi (Kg/Da) Kg Maliyet (TL/Kg) İşlenerek Satılan Dane (%) Stok (%) Aile Tüketimi (%) İşleme Masrafları Oranı (%) Birleştirilmiş Yıllar 278,1 168.600 63,0 20,0 14,1 8,4 Yok yılı dekara ham dane verimi var yılının %8,1’i Yok yılı ham dane kg maliyeti var yılının 4,3 katı

İncelenen İşletmelerde Bakım Masraflarının Dağılımı (%) (Sofralık Üretim) (Birleştirilmiş Yıllar Ort.)  Bakım masraflarının toplam üretim masraflarındaki payı %50,7’dir.  Bakım masrafları, yağlık üretiminkinin 2,5 katıdır.

Bakım Masraflarının Girdi Gruplarına Göre Dağılımı (Sofralık Üretim) (Birleştirilmiş Yıllar Ort.)

Sofralık Üretimde Verim, Maliyet ve Değerlendirme Dekara Ham Dane Verimi (Kg/Da) Kg Maliyet (TL/Kg) Satılan Dane (%) Stok (%) Aile Tüketimi (%) Birleştirilmiş Yıllar 278,1 119.188 70,2 27,0 2,8 Yok yılı dekara ham dane verimi var yılının %45,8’i Yok yılı ham dane kg maliyeti var yılının 1,7 katı Üretimin pazarlanma oranı ortalama %97,2’dir.

(Arazi kirası ve faiz hariç)  NET KARLILIK ORANI (Sofralık) Cari yıllar YAKLAŞIM-2 (Arazi kirası ve faiz hariç) STANDART YAKLAŞIM-1 (Arazi kirası hariç)

(Arazi kirası ve faiz hariç)  NET KARLILIK ORANI (Sofralık) Birleştirilmiş yıllar YAKLAŞIM-2 (Arazi kirası ve faiz hariç) STANDART YAKLAŞIM-1 (Arazi kirası hariç)

Potansiyelin altında bir verim ve gelir. SONUÇ Yağlık zeytin üretimi; Potansiyelin altında bir verim ve gelir. Sofralık zeytin üretimi; Dekara verim ve karlılık oranı çok daha yüksektir.

SONUÇ Üretimde; ürün kalitesi, verimlilik, gelir ve dolayısıyla karlılığın artırılabilmesi için için her aşamada modern tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Üretim maliyetlerin hesaplanmasında uygulanan metot farklılıkları giderilerek ortak bir METOT BİRLİĞİ sağlanılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Gerek üreticilerin maliyetinin azaltılması gerekse sanayicilerin ucuz hammadde temin edebilmesi açısından tatminkar ve istikrarlı bir destekleme programı (PRİM SİSTEMİ) uygulanmalıdır.