16F628 TANIMLAMA KISMI Devrenizi çalıştırmak için 16F628 mikrodenetleyicisini programlarken kullanacağınız tanımlama kısmı verilmiştir. Defterinize not.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Hazırlayan ve Sunan Ali Yasin Çakılcı HUNROBOTX
Hazırlayan:Şenol KUMSAR Elektronik Öğretmeni
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Değişkenler ve bellek Değişkenler
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Birlikler ve onluklar Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sonuçları üzerinde konuşalım.
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
Mühürleme Yönteminden SET ve RST komutlarına Geçiş
ORT – 104 Hoş Geldiniz.
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
1 ERK İSG&İK – –
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
Formül Hazırlama ve Kullanma
Operatörler ve Denetim Yapıları
5. EGITIM Mikrodenetleyiciler PIC16F628 – PIC16F877
TRİSTÖR.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
TRİYAK.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR V ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BTÖ411 - Proje Geliştirme ve Yönetimi I Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Arif.
ARDUINO İLE ANALOG ÇIKIŞ VERMEK
ARDUINO DİJİTAL PİN KONTROLÜ
ARDUINO.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü C ++ Nesne.
Akış Kontrol Mekanizmaları
Ek-2 Örnekler.
Diferansiyel Denklemler
ARDUINO DİJİTAL GiRİŞ KONTROLÜ
Şekil Diyotun yapısı ve sembolü
ARDUINO RÖLE KONTROLÜ.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
MİKRODENETLEYİCİ İLE DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
RASYONEL SAYILARLA TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMLERİ
ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
DİJİTAL ÇIKIŞ KOMUTLARI
MOSTEM Teknik Öğretmenleri
Dijital Çıkış Mantığı.
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
ARDUINO DİJİTAL PİN KONTROLÜ
CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-3-
ARDUINO SENSÖR KONTROLÜ
ARDUINO DİJİTAL GiRİŞ KONTROLÜ
ARDUINO İLE SAYAÇ UYGULAMASI
Motor Sürücü Devresi ile Kontrol
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Arduino Eğitimleri Bölüm 5 Dijital Giriş – Çıkış İşlemleri
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
Sunum transkripti:

16F628 TANIMLAMA KISMI Devrenizi çalıştırmak için 16F628 mikrodenetleyicisini programlarken kullanacağınız tanımlama kısmı verilmiştir. Defterinize not ediniz. Her programda kullanılacaktır.

16F628 TANIMLAMA KISMI #include <16f628A.H> #fuses NOWDT, INTRC,INTRC_IO,NOPUT,NOPROTECT,NOMCLR,NOLVP #use delay(clock=4M) #byte CMCON = 0x1F #byte Tsifir=0x181 void main() { disable_interrupts(GLOBAL); set_tris_b(0b10100110); set_tris_a(0); CMCON = 0x07; Tsifir=32; setup_comparator(NC_NC_NC_NC);

MİKRODENETLEYİCİ DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ

DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ Bugüne kadar yapılan uygulamalarda LED ve röle kontrol ettik. Bu elemanlar çıkış elemanlarıydı. Çıkış elemanları led ve röle haricinde motor ve farklı cihazlar olarak çeşitlendirilebilir. Röleyi kullanarak her türlü cihazı kontrol edebilmemiz mümkün.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ Dijital giriş kontrolü yaparak, bu cihazları istediğimiz koşullara göre çalıştırabiliriz. Giriş elemanları kısaca, buton ve sensörler olarak nitelenebilir. Örneğin, şamandıra veya sınır anahtarı da bir giriş elemanıdır.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ Bir kaç giriş elemanını da siz örnek olarak veriniz.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROLÜ Dijital giriş kontrolü ile; - Butona basınca çalışsın/dursun. - Butona x kere basınca çalışsın. - Start / stop butonu, toggle butonu - Sensör görünce çalışsın/dursun. - Zaman gecikmeli çalışsın/dursun gibi uygulamalar yapabilirsiniz.

BUTON BAĞLANTI ŞEKİLLERİ Pull – UP

BUTON BAĞLANTI ŞEKİLLERİ Pull – UP bağlantı şeklinde, butona basılmadığında mikrodenetleyiciye 1 (Up); butona basıldığında 0 iletilir.

BUTON BAĞLANTI ŞEKİLLERİ Pull – DOWN

BUTON BAĞLANTI ŞEKİLLERİ Pull – DOWN bağlantı şeklinde, butona basılmadığında mikrodenetleyiciye 0 (Down); butona basıldığında 1 iletilir.

DİJİTAL GİRİŞ KOMUTLARI set_tris komutu ile programımızın başında, giriş ve çıkışları tanımlamadan, program yazmamalıyız. 1 = Giriş 0 = Çıkış Demektir.

DİJİTAL GİRİŞ KOMUTLARI set_tris_portadi(0b_ _ _ _ _ _ _ _); Bu komut ile mikrodenetleyicimizin hangi pinlerinin GİRİŞ olarak kullanılacağını belirleriz. Örnek : PORTB’nin 2.pininden giriş elemanı kontrol edilecekse set_tris_B(0b00000100); yazılır. D2 D1 D7 D0

DİJİTAL GİRİŞ KOMUTLARI Örnekte görüldüğü gibi set_tris komutu içerisinde B2 pinine 1 değeri atanmıştır. B2 pinine artık giriş elemanı bağlanabilir ve kontrol edilebilir. Diğer pinlere ise 0 değeri atanmıştır. Diğer pinler çıkış elemanı kontrol etmek için kullanılabilir. PORTB’nin 2.pinine giriş, diğer pinlerine çıkış elemanı bağlanabilir.

DİJİTAL GİRİŞ KOMUTLARI Bu komutun açıklamasını da siz yazınız. set_tris_b(0b00100100);

DİJİTAL GİRİŞ KOMUTLARI input(pin_adi); Giriş olarak tanımlanmış olan pinin dijital değerini okur. Eğer pinde 1 varsa 1 değerini , 0 varsa 0 değerini okur.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Şekildeki devrede B1 pinine bir buton bağlıdır. Butonun bağlantı şekli nedir ? Buton ile A1 pinine bağlı olan LED kontrol edilmek isteniyor.

// Tanımlama kısımlarını yazınız // Tanımlama kısımlarını yazınız.(Dahili Osilatör ve reset) void main() { set_tris_b(0b00000001); //B0 giriş olarak tanımlandı. set_tris_a(0b00000000); // A portu tamamen çıkıştır. while(1) { if( input(pin_b1)==1 ) // B1= 1 ise (butona basılmışsa) { output_high(pin_a1); // koşul sağlanmışsa yapılacaklar } else output_low(pin_a1); // koşul sağlanmamışsa yapılacaklar. }

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI If parantezi içine koşul, süslü parantezleri içine koşul sağlanınca yapılacaklar yazılır. Bu süslü parantezler içerisinde istenildiği kadar komut yazılabilir. Else’nin süslü parantezleri içine koşul sağlanmadığında yapılacaklar yazılır. Bu süslü parantezler içerisinde istenildiği kadar komut yazılabilir.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Örnek programda bir LED’in kesik çalışması buton ile sağlanmıştır. Butona basıldığında LED ışık verecek(cihaz çalışacak), butona basılmadığında LED sönecektir(Cihaz duracak).

Yukarıdaki devre şemasını ISIS’de çizip, programı simüle ediniz.

Bu sayfadan itibaren tüm sorularda; Slaytın başında verilmiş olan Tanımlama ayarları kullanılacaktır. Ve tüm sorular devre üzerinde simüle edilecektir.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 1 : B1 pinine buton , A1 pinine LED1, A2 pinine LED2 bağlıdır. - Butona basıldığında LED1’in ışık vermesi - Butona basılmadığında LED2’nin ışık vermesi isteniyor. Gerekli programı yükleyerek devrenizi çalıştırınız.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 2 : B1 pinine buton bağlı buton , A1 pinine LED1, A2 pinine LED2 bağlıdır. - Butona basıldığında LED1’in 5 saniye gecikmeli ışık vermesi ve 5 saniye boyunca ışık vermesi - Butona basılmadığında LED2’nin ışık vermesi isteniyor. Gerekli programı yükleyerek devrenizi çalıştırınız.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 3 : B1 pinine buton bağlı, A1 pinine LED1, A2 pinine LED2, A3 pinine LED3 bağlıdır. - Butona basıldığında LED1’in ışık verip 2 saniye sonra LED2’nin ışık vermesi, LED2’nin ışık vermeye devam ederek, 3 saniye sonra LED1’in sönmesi isteniyor. - Butona basılmadığında LED3’ün ışık vermesi isteniyor. Gerekli programı yükleyerek devrenizi çalıştırınız.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 4 : B1 pinine buton bağlı, A1 pinine LED1, A2 pinine LED2, A3 pinine LED3, A4 pinine LED4 bağlıdır. - Butona basıldığında LED1’in ışık verip 2 saniye sonra LED1 sönerek, LED2’nin 3 saniye boyunca ışık vermesi ve sonra sönmesi - Butona basılmadığında LED1 ve LED4’ün sıra ile 500 ms ışık verip - sönmeleri isteniyor(polis ışığı gibi). Butona basılmadığında LED2 sönük kalacaktır. Gerekli programı yükleyerek devrenizi çalıştırınız.

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 5 : B1 pinine buton bağlı, A1 pinine LED1, A2 pinine LED2, B0 pinine transistör ile röle bağlıdır. - Butona basıldığında LED1’in ışık vermesi ve rölenin enerjilenmesi, - Butona basılmadığında LED2’nin ışık vermesi ve rölenin enerjisinin kesilmesi isteniyor. Gerekli programı yükleyerek devrenizi çalıştırınız.

OPTİK SENSÖR Sensörler de butonlar gibi giriş elemanıdır. Bir sonraki soruda optik sensör kontrol edeceksiniz. Optik sensör cismi algıladığında 0 çıkışı verir. Cismi algılamadığında 1 çıkışı verir. Bağlantı yapısı Kırmızı kablo + 5V Siyah kablo – ( GND ) Sarı kablo = Sinyal kablosu Sinyal kablosu mikrodenetleyicinin giriş olarak tanımlanan pinine bağlanır.

OPTİK SENSÖR Tüm optik sensörler cismi algıladığında 0 çıkışı vermez. Bu konuda bir yanlış algı oluşmasın. Sadece bizim burada kullanacağımız sensörün çalışma şeklini size bildirdik. Farklı optik sensörler 0 yada 1 çıkışlı olabilir.

OPTİK SENSÖR Kırmızı kabloyu güç kaynağınızın(breadboardınızın) + ucuna; Siyah kabloyu – ucuna bağlayacaksınız. Sarı kablo ise mikrodenetleyici tarafından kontrol edilecek pine bağlanacaktır. Sensör bağlanırken pull-up , pull-down direncine gerek yoktur.

Kartınız üzerinde sensörü bağlayacağınız yer Kartınız üzerinde sensörü bağlayacağınız yer. En sol + Orta - Dikkatli bağlamazsanız sensör zarar görür

DİJİTAL GİRİŞ KONTROL YAPISI Soru 6 : B5 pinine optik sensör bağlı, A1 pinine LED1, A2 pinine LED2, B0 pinine transistör ile röle bağlıdır. - Optik sensör cismi gördüğünde rölenin enerjilenip, 2 saniye sonra röle enerjili iken LED1’in ışık vermesi. Enerjilenen elemanların 5 saniye boyunca enerjili kalmaları - Optik sensör cismi görmediğinde rölenin enerjisinin kesilmesi ve LED2’nin 500 ms aralık ile yanıp-sönmesi isteniyor. Gerekli programı yazınız. Sensörü devrenize bağlayınız. Devrenizi çalıştırınız.

Gelecek Konu : If- Else If- Else kontrol yapısı