KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
Advertisements

Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MEZUNLARIMIZ 1 ÖĞRENCİMİZ TIP FAKÜLTESİ 1 ÖĞRENCİMİZ HUKUK FAKÜLTESİ 1 ÖĞRENCİMİZ MİMARLIK 1 ÖĞRENCİMİZ İNŞAAT MÜHENDİSLİK.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
ÖĞRETİM YILI HAZİRAN GÜNDEM MEVCUT DURUM İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM, ARAŞTIRMA İYİLEŞME ÇALIŞMALARI STRATEJİLERİMİZ.
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı
Türkiye’de Yeni Bir Teknoloji: MEMS
FİGES Dr. Tarık Öğüt SİNERJİTÜRK-SAVUNMA’08.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Bilgi Sistemleri ve Güvenliği
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
2013 SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ. VERİMLİLİK ÖZKAYNAK YETERLİLİĞİ MADDİ DURAN VARLIK VERİMLİLİĞİ İŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAN.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Lisans Öğrencileri için Proje Destekleri
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projelerini Hazırlama Eğitimi Şubat 2014
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2013
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
R. Orçun Madran.
TÜBİTAK 1000 PROJESİ BİLGİLERİ
TÜRK İ YE’DE TE Ş V İ K VE DESTEKLER PROJE YÖNET İ M MERKEZ İ.
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
Türkiye’de Ar-Ge Merkezleri
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
MERSİN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2008–2012 STRATEJİK PLANI Şubat 2008.
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
2008 ETA ELEKTRONİK TASARIM SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Kuruluş: 1984 Kuruluş: 1984 Ar-Ge Personeli Sayısı / Toplam Personel Sayısı: 13 / 25 Ar-Ge Personeli.
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirlikleri Abdurrahman TÜRK Sabancı Üni. AİA-İstanbul, Proje Yöneticisi 15 Eylül 2015, Ankara NMP ALANI GENEL BİLGİLENDİRME.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Kalkınma Bakanlığı Alt Yapı Projesi
Savunma Sanayİ Ürünlerİ Testlerİ
TÜRKİYE’NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ  2011 öncesi ( BTYK)  (23.BTYK - 27.BTYK)  2014 ve Sonrası (27. BTYK - )
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HAFTASI’17 PANEL PROGRAMI
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları 24 Şubat 2015 Doç. Dr. A. Egemen YILMAZ Ankara TTO aeyilmaz@eng.ankara.edu.tr tto@ankara.edu.tr

Başlarken - Ben Kimim? Doç. Dr. A. Egemen YILMAZ Eğitim İş Tecrübesi 1997 - ODTÜ Elektrik ve Elektronik Müh. (Lisans) 1997 - ODTÜ Matematik (Çift Anadal) 2000 - ODTÜ Elektrik ve Elektronik Müh. (Yüksek Lisans) 2007 - ODTÜ Elektrik ve Elektronik Müh. (Doktora) İş Tecrübesi 1996 – 1999 : ASELSAN A.Ş. HC Grubu – TASMUS Projesi’nde Yazılım Mühendisi 1999 – 2003 : STM A.Ş. – KKK HERİKKS Projesi’nde Yazılım ve Sistem Mühendisi 2003 – 2008 : HAVELSAN A.Ş. – HvKK Barış Kartalı Programı’nda Görev Bilgisayarı Proje Yöneticisi 2003 – 2008 : A.Ü. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü – Kısmi Zamanlı Öğretim Görevlisi 2008 : HvKK – Hv. Tek. Ok. UZEM K.’lığı – Web Uygulama Programcısı 2009 – Halen : A.Ü. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü – Öğretim Üyesi

Başlarken - Ben Kimim? İş Tecrübesi (Devam) Ar-Ge Projeleri 2009 : SSM / S.T.M. A.Ş. – Göktürk II ve SGRS Projeleri’nde Danışman 2009 – Halen : GATE Elektronik A.Ş. – Milli İnsansız Su Altı Aracı (AUV) Projesi’nde Danışman 2010 – Halen : ASELSAN A.Ş. – TAKS ve Frekans Planlama Projeleri’nde Danışman 2010 – 2013 : ECN Ar-Ge Hizmetleri Ltd. Şti. – Kurucu Ortak & Sistem Mühendisi 2010 – 2012 : Başkent Üniversitesi Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü – Misafir Öğretim Üyesi 2011 – Halen : EDY Ar-Ge Hizmetleri Ltd. Şti. – Kurucu Ortak & Şirket Müdürü 2012 – Halen : HAVELSAN A.Ş. – Görev Planlama Projeleri’nde Danışman 2013 – Halen : Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü - Misafir Öğretim Üyesi Ar-Ge Projeleri - 1 adet KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Projesi - 4 adet TÜBİTAK TEYDEB Projesi (3 adet 1507; 1 adet 1501) - 2 adet Ankara Üniversitesi BAP Projesi - 1 adet TÜBİTAK ARDEB UİDB Projesi - 1 adet Teknogirişim Projesi - 3 adet AB 7. ÇP Projesi (2 adet CrossTexNet; 1 adet M.ERA-NET) - 3 adet SANTEZ Projesi

Destek / Teşvik Mekanizmaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim, San-Tez, Teknoyatırım TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB, UİDB, BİDEB KOSGEB Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Avrupa İşletmeler İşbirliği Ağı Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı TAGEM TKDK BOREN EPDK Kalkınma Ajansları Ekonomi Bakanlığı MSB Ar-Ge SSM, vb.

Destek / Teşvik Mekanizmaları Genel Değerlendirme Ölçütleri (Birçok destek/teşvik mekanizması için geçerli) Fikrin Ar-Ge Niteliği ve Yenilikçilik Yönü (40 puan) Yapılabilirlik (30 puan) Ekibin Niteliği, Tecrübesi Araştırma Altyapısı İş Planı; İş-Zaman Çubuk Grafiği ve Ekip Elemanları Risk Yönetimi Ölçülebilir Hedefler Ekonomik Katkı ve Yaygın Etki (30 puan)

KOSGEB Destekleri KOBİ Proje Destek Programı Tematik Proje Destek Programı İşbirliği Güçbirliği Destek Programı AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı <<< Genel Destek Programı Girişimcilik Destek Programı Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı Kredi Faiz Desteği Laboratuvar Hizmetleri AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Ar-Ge ve İnovasyon Programı için en az 12 (on iki), en çok 24 (yirmi dört) ay,  Endüstriyel Uygulama Programı için en çok 18 (on sekiz) ay, Her iki program için de Kurul kararı ile 12 (on iki) aya kadar ek süre

KOSGEB Destekleri

KOSGEB Destekleri AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Personel giderleri: Net ücret üzerinden aylık, lisans mezunlarına 1.500 (bin beş yüz) TL, yüksek lisans mezunlarına 2.000 (iki bin) TL, doktora programı mezunlarına 2.500 (iki bin beş yüz) TL olmak üzere, toplam üst limiti 100.000 (yüz bin) TL geri ödemesiz destek - Asgari Geçim İndirimi, ikramiye, prim vs. ek ödemeler net ücrete dahil edilmez

TÜBİTAK TEYDEB Destekleri 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 1503 - Proje Pazarları Destekleme Programı 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 1511 - TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik P. D. P. 1512 - Girişimcilik Aşamalı Destek Programı

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı - 18 ay; 500.000TL; %75 destek oranı - Bir KOBİ tek başına 3 defa; ortaklı 2 defa; toplam 5 defa Personel giderleri (Brüt Asgari Ücretin katı cinsinden): Lise mezunu ve altı personel için üç (3), Ön lisans mezunu için dört (4), Lisans veya yüksek lisans mezunu için, lisans mezuniyet tarihi ve proje başvuru tarihi arasında geçen süre;  48 aydan az ise altı (6),  48 ay ve üstünde ise on (10), - Proje konusu uzmanlık alanlarından herhangi birisinde doktora derecesine sahip personel için ise oniki (12) kat

TÜBİTAK 1507 Desteklenen Gider Kalemleri Personel giderleri Yazılım / Donanım / Teçhizat Alımı giderleri Sarf Malzemesi giderleri Danışmanlık / Hizmet Alımı giderleri Seyahat giderleri

TÜBİTAK 1507 Önemli Hususlar Şirket ortakları ve 1. dereceden yakınları da proje kapsamında görev alabilir; personel desteği alabilir. Personel Ücretleri, her ay içerisinde ve mutlaka bankadan yatırılmalıdır. Bordro ve dekont beyan edilmelidir. Faturalı ödemelerde, kapalı fatura ve dekont beyan edilmelidir.

KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve TÜBİTAK 1507 – Genel Karşılaştırmalar KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Desteği TÜBİTAK 1507 Desteği  - Kabul oranı yüksek - Başvuru ve yürütme esnasında daha toleranslı; süreç daha rahat - Farklı kalemler için de destek olanağı Şirket ortakları ve 1. derece yakınları için personel desteği var Personel destekleri, nitelikli personelin istihdamı için uygun ve yeterli  Şirket ortakları ve 1. derece yakınları için personel desteği yok Personel destekleri, nitelikli personelin istihdamı için uygun ve yeterli değil - Kabul oranı düşük - Başvuru ve yürütme esnasında daha az toleranslı; süreç daha zorlayıcı - Destek kalemlerinin çeşitliliği az

TÜBİTAK Destek Süreci 1. Altı Aylık Dönem İçin Ar-Ge Yardım Talep Dönemi 1. Altı Aylık Dönem Sonu 2. Altı Aylık Dönem Sonu Yılbaşı 1.Ay 2.Ay 3.Ay 4.Ay 5.Ay 6.Ay 7.Ay 8.Ay 9.Ay 10.Ay 11.Ay 12.Ay 1. Dönem Ödemesi 1. Dönem Harcamaları (“Cepten”) 2. Dönem Harcamaları (“Cepten”)

TÜBİTAK 1511 BTYK kararlarına göre belirli tarihlerde özel çağrılar Özel konularda çağrılar Bütçeler daha da yüksek Personel destekleri daha da yüksek %10 Genel İşletme Gideri desteği Başvuru sınırı yok Kabul oranı çok daha düşük

TÜBİTAK 1509 AB Programlarına yerel başvurular Horizon2020 FP7 ERA.NET Bütçeler, ilgili çağrıyla ilintili Personel destekleri 1507 ile aynı Başvuru sınırı yok Türkiye’de kabul oranı çok daha yüksek 6. ÇP, 7. ÇP performansımız (yatırdığımız paranın 1/8’i) Horizon2020 performansımız ??? “Almanlar yenilince biz de yenik sayıldık” muhabbeti

SAN-TEZ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başvurular artık hep açık Sanayi Kuruluşu + Üniversite Mikro KOBİ’ler için destek oranı %85 Personel Desteği yok denilecek kadar az Yüksek Lisans veya Doktora Tezi Fikri Mülkiyet Hakkı Paylaşımına Dikkat KOBİ + Akademisyen + Tez Öğrencisi denk gelme olasılığı

TÜBİTAK 1505 SAN-TEZ’in TÜBİTAK Versiyonu Başvurular artık hep açık Sanayi Kuruluşu + Üniversite KOBİ’ler için destek oranı %75 Akademisyenlerin alacağı ücretlerin tamamı TÜBİTAK’tan Personel Desteği yok denilecek kadar az Yüksek Lisans veya Doktora Tezi gerekmiyor Fikri Mülkiyet Hakkı Paylaşımına Dikkat

Kalkınma Ajansı Çağrıları Ankara Kalkınma Ajansı 2015 yılı çağrıları

Diğer Destek / Teşvik Mekanizmaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim, San-Tez, Teknoyatırım TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB, UİDB, BİDEB KOSGEB Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Avrupa İşletmeler İşbirliği Ağı Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı TAGEM TKDK BOREN EPDK Kalkınma Ajansları Ekonomi Bakanlığı MSB Ar-Ge SSM, vb.

Yakın Tarihli Çağrılar MANUNET 2015 Deadline for Pre-Proposal submission 19 Mart 2015 - Merkezi Avrupa zaman dilimine göre saat 17:00 ANKARA KALKINMA AJANSI - İleri Teknolojilerde Yüksek Katma Değer Mali Destek Programı Başvuru İnternet Üzerinden Son Başvuru Tarihi: 25/03/2015 Saat 23:50 Proje Dosyası Son Teslim Tarihi: 01/04/2015 Saat 17:00 ANKARA KALKINMA AJANSI - Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı Başvuru İnternet Üzerinden Son Başvuru Tarihi: 30/03/2015 Saat: 23:50 Proje Dosyası Son Teslim Tarihi: 06/04/2015 Saat: 17:00 ANKARA KALKINMA AJANSI - Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı Başvuru COS-CLUSTER-2014-3-03 – Cluster Go International 31 Mart 2015 saat: 17.00 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü AR-GE DESTEK PROGRAMI 10. PROJE BAŞVURU ÇAĞRISI (Son Başvuru Tarihi 1 Nisan 2015)

Yakın Tarihli Çağrılar Era-Net Smart Grids Plus 2015 Proje özeti 8 Nisan 2015 (14.00 CET) , proje başvuruları 2 Haziran 2015 (14.00 CET) RISE 2015 28 April 2015 17:00 Brussels Time H2020 ENHANCING SME INNOVATION CAPACITY BY PROVIDING BETTER INNOVATION SUPPORT H2020-INNOSUP-2015-3 Sub call of: H2020-INNOSUP-2014-2015 Deadline: 29-04-2015 17:00:00 (Brussels local time) CALL – SMART CITIES AND COMMUNITIES H2020-SCC-2015 Sub call of: H2020-SCC-2014-201 Deadline: 05-05-2015 17:00:00 Energy Efficiency Research & Innovation H2020-EE-2015-2-RIA Sub call of: H2020-EE-2014-2015 Deadline: 04-06-2015 17:00:00 (Brussels local time) M-ERA.NET 2015 Deadline for Pre-Proposal submission is 9 June 2015, 12:00 noon Brussels time!

Teşekkür Ederiz!... Sorularınız için: tto@ankara.edu.tr