MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYARDA KLAVYE KULLANIMI
Advertisements

CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 3 -.
Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
PLC.
STRİNG FONKSİYONLARI.
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
Bilgisayar Programlama Güz 2011
EKRAN ÇIKTISI.
KLAVYE KULLANIMI.
BİLGİ İŞLEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
KLAVYE KULLANIMI.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Visual Basic 6.0 Ders Notları
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
KLAVYE EĞİTİMİ.
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
WINDOWS TEMEL İŞLEMLER
ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ
KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?
Freze tezgahları ve Frezecilik
MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
KLAVYE : ( Keyboard ) Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler.
YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ :Ortalama yüzey pürüzlülüğü :İlerleme (mm)
KLAVYE VE KISAYOL TUŞLARI Hazırlayan: Pınar KORKMAZ Bil.Tek.Öğretmeni.
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
Parça programlaması bir iş parçasının tezgah üzerinde üretilebilmesi için gerekli işlemleri ve bu işlemler için gerekli yardımcı işlemleri, sayısal kontrollü.
KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?
G94- Kodu (Alın Tornalama - Tek Paso)
KABUK İŞLEMLERİ.
KLAVYE TUŞLARI BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ KLAVYENİN TUŞLARI
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
SINUMERIK 810D/840D CNC FREZE PROGRAMLAMA
KLAVYE KULLANIMI.
FARE VE KLAVYE ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
ESPRIT SERİSİ PANELLERİN KULLANIM KILAVUZU (728ultra,738+,748+ Modeller için) SİSTEMİN DEVREYE ALINMASI Tuş takımının yeşil ışığı (READY) (bknz şekil 1.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ İMALAT (CAM)
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
7. CNC TAKIM TEZGAHI PERİYODİK BAKIMLARI
6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını.
Bilgisayar Donanımı Dersi
2. CNC TAKIM TEZGÂHINDA PARAMETRELER
4. İŞ PARÇASI KOORDİNAT SİSTEMİ TANIMLAMA İş parçası sağlam bir şekilde bağlandıktan sonra referans olarak seçilen takımla sıfırlama işlemi yapılır. Bunun.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
KLAVYEYİ TANIYALIM. Klavye  Klavye bilgisayarın, yazı yazmak ve komutlar vermek gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan daktiloya benzer parçasıdır.
2N® SingleTalk Lift Communicator
ENGiNHoCa KLAVYE.
Bu Hafta Öğreneceklerimiz
KLAVYE TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ
VI (Virtual Instrument)
Bu Hafta Öğreneceklerimiz KLAVYE.
Tayfun KOÇ , Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmeni
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM ( BDT ) COMPUTER AIDED DESIGN ( CAD )
KLAVYEDE BULUNAN TUŞLAR
Klavye Kullanımı.
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
Tayfun KOÇ , Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmeni
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitek Haydar TUNA Teknik Öğretmen ve Yazar
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
Kablosuz klavyeler de çıkmıştır.
Sunum transkripti:

MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Modül: CNC Torna Tezgâhları II. DERS MOPAK Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

Modül : CNC Torna Tezgâhları CNC KONTROL ÜNİTESİ, OPERASYON PANELİ VE TUŞLAR Kontrol Paneli BİLGİSAYAR PANELİ OPERASYON PANELİ

Modül : CNC Torna Tezgâhları BİLGİSAYAR PANELİ: Program yazmak ve düzeltmeler yapmak gibi bilgi girişlerinin yapılabildiği bölümdür.

CURSOR: İmleç hareket tuşları Modül : CNC Torna Tezgâhları RESET: Hafıza tazeleme ve işlem iptal tuşu. CURSOR: İmleç hareket tuşları PAGE: Ekrandaki bilgilerin sayfa sayfa hareket tuşları. POS (Position) : O anki eksen hareketlerini ve bulunduğu yeri, hangi takımın çalıştığını, devir ve ilerlemeyi, çalışan program numarasını ve buna benzer bilgileri kullanıcıya gösterir.

PRGRM (Program) : Program ekranı. Modül : CNC Torna Tezgâhları PRGRM (Program) : Program ekranı.

Modül : CNC Torna Tezgâhları OFFSET SETTİNG: Ofset sayfası ekranı. Bu sayfada kesici takımlar ve iş parçası tanımlanır. Gerekli olan çap ve boy telafileri, iş parçası referans noktaları (G54, G55, … gibi) burada verilir Takım Ofset (Tool Offset) Penceresi Referans Noktası (Work) Penceresi

Modül : CNC Torna Tezgâhları SYSTEM PARAM: Parametre ekranı. CNC tezgâhların çalışan tüm fonksiyonları parametreler ile ayarlanır. Bu bölüm tezgâhlarda şifre ile korunmuştur. Ancak şifreyi bilenler bu bölümde değişiklik yapabilir. ALARM/MESSAGE: Alarm ve uyarı ekranı. CNC tezgâhla birlikte verilen kitaplarında alarmın daha geniş açıklaması ve nasıl giderileceği belirtilmiştir. AUX GRAPH (Auxiliary Graphic) : Simülasyon ekranı. FANUC kontrol sistemlerinde bu fazla işe yaramaz. Çünkü takım yolu simülasyonudur. Yani programdaki hareketler çizgisel olarak ekranda gösterilir. ALTER: Program içinde altında imleç bulunan değeri, ekranın altındaki komut satırına yazılan yeni değerle değiştirir. INSRT (Insert) : Ekranın altındaki komut satırına yazılan bilgiyi onaylar ve programın içine atar.

INPUT: Manuel bilgi girişini onaylar. Modül : CNC Torna Tezgâhları DELET (Delete) : Program içinde altında imleç bulunan değeri siler. EOB (End Of Block) : Satır sonunu ifade eden noktalı virgül işaretini yazar. CAN (Cancel) : Ekranın altındaki komut satırına yazılan değeri geriye doğru karakter karakter siler. INPUT: Manuel bilgi girişini onaylar. SHİFT: Harfsel tuşların altındaki ikinci karakterleri çalıştırmak için kullanılan tuştur.

Modül : CNC Torna Tezgâhları OPERASYON PANELİ: Genellikle tezgâhın mekanik hareketlerinin yapılabildiği bölümdür. (Eksen hareketleri, soğutma suyu kontrolü, iş mili döndürme ve durdurma gibi).

Modül : CNC Torna Tezgâhları EMERGENCY STOP: Acil durdurma butonu. FEED RATE: Tezgâh eksen hareketlerinin hız kontrol anahtarı. SPINDLE RATE: İş mili devrini kontrol etme anahtarı. % olarak devir

Modül : CNC Torna Tezgâhları MODE SELECTOR (POTANSİYO METRE): Tezgâhın çalışma konumunu belirler. Bu konumlar; JOG JOG: Eksenleri X,Z eksen yön tuşlarına basarak hareket ettirme konumu. MDI MDI (Manuel Data Input) : Bazı veri veya komutların manuel olarak girilebileceği konum. Bu konumda girilen bilgiler hafızada kayıtlı kalmaz. EDIT EDIT: Yeni bir program yazma veya mevcut bir programda değişiklik yapma konumu.

Modül : CNC Torna Tezgâhları MODE SELECTOR (POTANSİYO METRE): Tezgâhın çalışma konumunu belirler. Bu konumlar; MEM MEM: Yazılmış olan programı çalıştırma konumu. ZRN ZRN, ZERO RETURN, HOME: Eksenleri manuel olarak makine referans noktasına gönderme konumu.

Modül : CNC Torna Tezgâhları POWER ON: Kontrol ünitesini açar. POWER OFF: Kontrol ünitesini kapatır. RESET: Program başa döner. FEED HOLD: Otomatik çalışma esnasında eksen hareketlerini durdurur. Bu tuş sayesinde körelen takım değiştirilebilir. Bu tuşa basıldığında eksen hareketleri durur fakat program beklemede kalır. CYCLE START: Otomatik çalışmayı başlatır. Yani yapılan programı çalıştırır.

PROTECT: Program yazma kilidi. Modül : CNC Torna Tezgâhları PROTECT: Program yazma kilidi. OPTIONAL STOP: İsteğe bağlı geçici durdurma. (M01) MPG: El çarkı ile eksenleri hareket ettirme konumu MACHINE LOCK: Tezgâhın tüm eksenlerini kilitler. Ekranda program çalışırken takım hareketleri gösterilir fakat eksenler hareket etmez. BLOCK SKIP : Önüne / işareti yazılan satırları çalıştırmaz. Fonksiyon özellikle delik delme operasyonlarında işimizi çok kolaylaştırır. SINGLE BLOCK: Programın satır satır çalışmasını sağlar.

Modül : CNC Torna Tezgâhları COOLANT ON: Soğutma sıvısını manuel olarak açar. DNC: Kişisel bilgisayar ile haberleşme konumu. Bu konumda RS– 232 denilen kablo bağlantısı ile CNC tezgâhı PC ‘ ye bağlanır TOOL SELECT: İstediğimiz takımı taretten manuel olarak çağırma tuşu. DRY RUN: Bütün ilerlemeleri Feed Rate hızına düşürür. Bu özellik de, programa yazılan tüm ilerlemeler, hem de hızlı ilerlemeler devre dışı kalır.

Modül : CNC Torna Tezgâhları COW (SPINDLE CCW ): İş milini saatin dönüş yönünün tersine çalıştırır. SPINDLE STOP: İş milini durdurur. SPINDLE CW: İş milini saatin dönüş yönünde çalıştırır. CWW CW

Modül : CNC Torna Tezgâhları Eksenleri manuel olarak makine referans noktasına göndermede kullanılır. RAPID: Eksen hareketleri hızlı mod ile ilerler.