Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını."— Sunum transkripti:

1 6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını Edit konumuna getiririz. Edit anahtarının da on konumun da olmasına dikkat ederiz. MODE anahtarı EDIT konumunda EDIT anahtarı ON konumunda

2 PRGRM Mode anahtarını EDIT konumuna getirdikten sonra program üzerinde değişiklik yapmak yeni program açmak yada silmek için ilk önce yukarıda ki menü (Program Kitaplığı)açılır. Bunun için PRGRM tuşuna basılır. Eğer biz bir program çalıştırdıysak en son çalıştırdığımız program da açılabilir. Bu durumda açılan sayfanın alt kısmında bulunan LIB tuşuna bakarak bu sayfayı açabiliriz. Bu menüde tezgâhın hafızasında bulunan programlar, kaç adet program bulunduğu ve kaç tane daha program açılabileceği, hafızasının doluluk ve boşluk miktarı bilgileri bulunmaktadır. DİKKAT Burada bulunan O9000 programı tezgahla ilgili sistem dosyalarını içermektedir. Bu yüzden kesinlikle silinmemeli ve değiştirilmemelidir. Mümkünse bu program operatör tarafından bir diskette veya benzeri veri saklama cihazında yedeklenmelidir.

3 Şimdi bir tane programı tezgahın hafızasına kaydedelim. İlk önce dikkat etmemiz gereken yeni yazacağımız program numarasının önceden tezgahın hafızasında kayıtlı olmamasıdır. Şimdi yazacağımız programın program numarası O2524 olsun. Klavye ile O2524 yazarız. Biz bunu yazarken ekranın alt kısmında yazımız görünür.

4 Yazdığımız program isminde programı açmak ve programın gerisini yazmak için klavyeden INSRT tuşuna basarız. INSRT Şimdi programın devamını bu sayfa da yazacağız bu program da biz takımı referans noktasına gönderelim ve takım değiştirelim. İlk önce bu konumda iken satır sonu vermemiz gerekir. Bunu için ilk önce klavyeden ( EOB tusu ile ) ; yazarız bu yazdığımız yazı ilk önce ekranın alt kısmında gözükür. Bunu her satır sonunda yapmamız gerekir. Unutmayalım CNC tezgahları programı satır satır işler. EOB INSRT tuşuna bastık ve satırı sonlandırmış olduk. Şimdi bi alt satırı yazalım bunun için klavye yardımı ile G28 yazalım. Yazımız ekranın alt kısmında görünür. Yeniden INSRT tusuna basarak kodu tezgaha girmiş oluruz. Bu şekilde devam edilerek tek tek kodlar ve satırlar tezgaha girilir işlem bittiğinde cursor çizgisi klavyedeki PAGE ve CURSOR tuşları yardımı ile programın en basına alınır. Mode anahtarı AUTO konumuna getirilir ve start tuşuna basılarak program çalıştırılır.

5 Cursor çizgisi Program yazarken yada yazılı bir programdaki kodu silmek için cursor çizgisi ilgili kodun altına getirilir ve DELET tuşuna basılır. DELET

6 Cursor çizgisi Yazılan bi kodun yerine başka bir kod yazmak için Alter tuşu kullanılır. Bunun için de cursor çizgisi değiştirilmek istenilen kodun altına getirilir. ALTER Örneğin takım numarasını T10 yapalım cursor çizgisini takım numarasının altına getirdikten sonra klavye yardımı ile T10 yazarız. Yazdığımız yazı ekranın altında gözükür. ALTER tuşuna bastığımız an programdaki T9 kodunun yerine T10 kodu gelir.

7 Tezgahın hafızasında ki programı silme; Yine aynı şekilde edit anahtarımız on, mode anahtarımız editte iken bu işlemi gerçekleştirebiliriz. LIB menüsü açıldıktan sonra klavye yardımıyla silmek istediğimiz programın program numarasını yazarız. Daha sonra da klavyedeki DELET tuşuna basarız. Silmek istediğimiz program no O2142 olsun,yazdıktan sonra DELET tuşuna bastığımız anda ekranda bir sonraki program açılır. DELET LIB LIB tuşuna bastığımızda tekrar program kütüphanesine girmiş oluruz. Buraya tekrar girdiğimizde silmek istediğimiz programında silindiğini görmüş oluruz.

8


"6. TEZGAHA PROGRAM YAZILMASI VE SİLİNMESİ Tezgâha herhangi bir program gireceğimiz veya bir program üzerinde değişiklik yapacağımız zaman; Mode anahtarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları