Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MANTIK Mantığın Konusu.
Advertisements

Ankara Örneğinde Medya Okuryazarlığı Dersi Süreci ve Yaygınlaştırılması Çalışmaları İçin Öneriler 1.
Bilimsel Proje Hazırlamanın Basamakları
FİKİR AKIMLARI VE LİDERLER.
D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
Sosyolojinin Konusu ve Alanı
SUNUM.
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
POSTMODERN PAZARLAMA Pauline Maclaran
MALİ SOSYOLOJİ
Öğrenci Merkezli Eğitim
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
Analitik Eğitim Felsefesi
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
AYDINLANMA ÇAĞI.
EMPİRİZM.
Kültür.
REHBERLİK.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Zaman içinde bilim.

Hazırlayan:Ahmet DEMiR
DİZİMBİLİM (SÖZDİZİMİ)
SINAV KAYGISI.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
ATATÜRKÇÜLÜK.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
SOSYOLOJİ NEDİR?.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
Sosyoloji Tarihi-A- 3. Ders.
PERSONELİN YÜKSELMESİ. Personelin verimli çalışmasını sağlayacak önemli güdülerden birisi “personelin yükselmesi” (terfi etmesi)’dir. Personelin yükselmesinde.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
Pozitivizm A. Comte.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
ORTA VE YENİÇAĞDA PSİKOLOJİNİN GELİŞİMİ VE ÇEŞİTLİ PSİKOLOJİK AKIMLAR
SİYASAL İDEOLOJİLER 3. HAFTA LİBERALİZM.
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
Bireysel Çalışma Yöntemi
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Kamu Personel Yönetimi Nedir?
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MEB DERGİ MAKALE İNCELEMESİ SAYI 211
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Teori Nedir Aydınlanma Dönemi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İKNA SÜRECİ.
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
EMPATİK İLETİŞİM.
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar

Sosyoloji toplumu araştırırken, pek çok kavram hakkında da bilgi verir Sosyoloji toplumu araştırırken, pek çok kavram hakkında da bilgi verir. Örneğin Sosyalleşme(Sosyalizasyon): Kişinin toplumda geçerli olan kuralları öğrenmesi ve topluma ayak uydurması anlamına gelir. Sosyalleşme doğumdan ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Sosyalleşmenin neden insanın ömrü kadar uzun bir süreç olduğu düşünün..

Sosyoloji, modern toplumların bilimi olduğundan, Modernizm kavramı, ilgilendiği konuların başında gelmektedir.

Modernlik, 17.yy.da Avrupa’da başlayan ve sonraları neredeyse bütün dünyayı etkisi altına alan toplumsal yaşam ve örgütlenme biçimlerini ifade eder. Modernizmle birlikte toplumsal ilişkiler dünyası, eskiye göre değişmiş ve her türlü geleneksel düzenden pek çok açıdan farklılaşmıştır. Modernizmin kendisi, etkileri ve sonuçları halen tartışılan konuların başında gelmektedir. Modernleşme; pek çok alanda kendisini göstermektedir. Bu alanlar; endüstrileşme, pazar sistemlerinin oluşumu, bilimsel devrim, teknolojik ilerleme, ve ulus-devletlerin gelişimi olarak özetlenebilir. Modernite, toplumsal ve bireysel hayatın her aşamasını hem derinden, hem de geniş bir açıdan sarsmış ve değiştirmiştir(Giddens 2000).

Modern dönemin en önemli özelliklerinden birisi, geleneğin isteklerinin yerini aklın getirilerine bırakmasıdır. Bahsi geçen akıl, önceki dogmaların ve inançların sağladıklarından çok daha fazla bir kesinlik duygusu sunuyormuş gibi görünmektedir. Ancak pek çok düşünür açısından “Aydınlanma Düşüncesi” olarak adlandırılan bu durum, bir çok felaketin sorumlusu olarak gösterilmektedir.

Akıl çağı basit bir doğruyla başlamıştı: Aklın düzeni Akıl çağı basit bir doğruyla başlamıştı: Aklın düzeni.. Akıl, insanlara aradıklarını verme gücündedir. Modernlikte, benzer bir güdüyle başlamıştır. Aklın kendinden başka yolu yoktur. Dayanacağı bir gelenek-mit yoktur. Akıl, modernitenin özünü oluşturacaktır. Ancak akıl, içeriğin gerçekleşmesine değil, formun gerçekleşmesi şeklinde uygulandığında, negatif bir karakter kazanır. Böylece akıl, araçsal kullanımıyla özdeşleştirilip, akıl-olmayan taraftan dönüştürülmekte ve giderek ona tabi kılınmaktadır (Çiğdem 1997:66).

Modernizm düşüncesinin olumsuz yanları neler olabilir Modernizm düşüncesinin olumsuz yanları neler olabilir? Hangi durumlarda düzeltilebilir? Weber “ Bürokrasi demirden kafestir. Kaçacak yer yoktur” demiştir. Bu cümleyi modern toplum yapısının şartlarını dikkate alarak düşününüz.

Bir başka kavram, Yabancılaşma; insanın düşünmeden sadece isteneni yapması sonucunda oluşan bir durum..Kişi bu durumda dış dünya ile bağlantısını kaybediyor. Bu durumunda insanın kendisine ve çevresine karşı olan duygularında isteksizlik ve soğukluk görülmektedir. Buna fabrikalarda ki işçileri örnek verebiliriz.