Öfke Biyolojik,sosyal,politik,ekonomik nedenlerle bir canlının başka bir canlıyı incitmek suretiyle, karşı canlı üzerinden avantaj kazanma durumudur. Öfke.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU
Advertisements

ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
ÖFKEYLE BAŞ ETME.
ÜNİTE 1 Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
Canlı nedir?Cansız nedir?
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz?
Şİddet Muhammet GÜLER.
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
İç salgı bezleri.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
İNSANDA SİNİR SİSTEMİ.
SINAV STRESİ ÇÖZÜM AKADEMİ. Başarının asansörü yoktur. Oraya merdivenle çıkılır Hafızanın en iyi dostu dikkattir. Dikkatini yoğunlaştırırken yorulursun,
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
KAN DOKU.
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
ARI ÜRÜNLERİ.
Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili KÜRESEL ISINMA & SAĞLIK.
Çevresel Sinir Sistemi
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
Korku İnsanın,gerek kendi beyninden,gerekse çevreden gelen uyaranlarla zarar göreceği hissine tepkisidir. Bu olayda tehdit eden bir kaynak vardır.
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
T088-S TRES Y ÖNETIMI. 1 Sağlık Farkındalık Programı 2012 Stres yönetimi.
UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMANIN ANAHTARI:
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
AGİT IŞIK PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
ARALIK AYI DEĞERİ YUNUS EMRE İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
BİT KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZZ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
Psk.Birkan BUZOL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
HÜCRE.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ÖFKE ve KONTROLÜ.
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı ve Sağlık
NAGİHAN KAŞAR PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
BOŞALTIM SİSTEMLERİ İNSANLARDA BOŞALTIM SİSTEMİ
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur.
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ yaş arasındaki hayat dilimi yetişkinlik dönemi olarak adlandırılır.
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz (Öfkeyle Başetme)
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
ÖFKE ve KONTROLÜ.
STRES YÖNETİMİ
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
ÇEVRE ve SAĞLIK. AMAÇ: Çevre sağlığı ve sağlığın korunması konusunda bilgi kazandırmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ: Çevre kavramını açıklayabilme Çevre kavramını.
YAŞAM BOYU SPOR 2. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Sunum transkripti:

öfke Biyolojik,sosyal,politik,ekonomik nedenlerle bir canlının başka bir canlıyı incitmek suretiyle, karşı canlı üzerinden avantaj kazanma durumudur. Öfke merkezi,beyinde amigdale bölgesindedir. Hayvan deneylerinde amigdalenin çıkarılmasıyla hayvanların öfkelenmediği görülmüştür.

öfke oluşumunda etmenler 1.kişiden kaynaklanan tetikleyici nedenler-I- kişinin yaratılış özelliği, değer ölçüleri, yaş, cinsiyet, yerleşim farklılıkları, özel yeteneklerin yokluğu, vücudunda bulunan başka hastalıklar,

öfke oluşumunda etmenler 1 öfke oluşumunda etmenler 1.kişiden kaynaklanan tetikleyici nedenler-II- İsteklerin geri çevrilmesi, gonodal hormonların artması, taraftarlık, Stres, Tahsil durumu, Psikiyatrik hastalıklar(şizofreni)

öfke oluşumunda etmenler 2 öfke oluşumunda etmenler 2.çevreden kaynaklanan tetikleyici nedenler-I- fiziki çevre;gürültü trafik, kuyruklar, gürültü, iklim, kısıtlamalar,

öfke oluşumunda etmenler 2 öfke oluşumunda etmenler 2.çevreden kaynaklanan tetikleyici nedenler-II- kişiye göre varlıkların önem dereceleri, İdarenin yanlış kararları, Haftanın belirli günleri, Isı yükselmeleri, Ebeveyn,arkadaş,öğretmen,TV,vb etkileri, Öfke ile kazanımlar,çevrenin pasifliği

Öfkenin zararları Kişinin kendisine Karşıdaki kişiye çevreye

Kişinin kendisine zararları-I kanın pıhtılaşma hücrelerinin yapışmalarında (trombosit agregasyonu) artma

Kişinin kendisine zararları-II kalp krizi nispeti, çabuk öfkelenenlerde %50 daha fazladır

Kişinin kendisine zararları-III Sempatik sistem uyarılır; damarların genişlediği, belirginleştiği, göz bebeklerinin genişlediği ve kızardığı, salgı bezlerinde salgının arttığı, bazal metabolizmanın iki katına çıktığı, kaslarda glikozun ve kanın arttığı gözlenir.

Hadis-i şerif ''Dikkatli olunuz, öfke insanoğlunun kalbine düşen bir ateş gibidir. Gözlerinin kızardığını, damarlarının şiştiğini görmez misin? Her kim kendisinde öfkeden bir şey hissederse hemen yere yapışsın (yatsın). ,,

Karşıdaki kişiye zararları-I- korku ve panik krizleri oluştururlar. karşıdaki kişilerin sempatik sinir boşalmasına bağlı olarak vücutlarının bazı fonksiyonel anormalliklere girdiği görülmüştür. Bunlar arasında en çok bilinenler mide ve bağırsak rahatsızlıkIarı, baş ağrıları, ayrıca kan damarlarının ani daralmasına ve tansiyon yükselmesine bağlı olan kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarıdır.

Karşıdaki kişiye zararları-II- Cinayetler Soykırımlar İşkenceler Kalp ve dolaşım rahatsızlıkları

Çevreye zararları aile içi çatışmalarda çocuklara verilen zararlar eşya ve bitkilere verilen zararlar Komşulara verilen zararlar savaşlar

Hadis-i şerif’e göre öfke sınıflaması Tip I ; hemen öfkelenmez,öfkesi çabuk geçer, Tip II ; çabuk öfkelenir,öfkesi çabuk geçer Tip III ;çabuk öfkelenir,öfkesi çabuk geçmez

Hadis-i şerif ''İnsanlardan bazıları vardır ki hemen öfkelenmez. Öfkelendiği zaman da öfkesi çabuk geçer.'' ''Bazıları da vardır ki, çabucak öfkelenir, öfkesi de çabucak geçer.'' ''Dikkat ediniz! Onlardan bazıları da vardır ki, çabucak öfkelenir, öfkesi de çabucak geçmez.” “Onlardan hayırlısı çabucak öfkelenmeyen öfkelendiği zaman da öfkesi çabucak geçendir. Dikkat ediniz onların en şerlisi de çabucak öfkelenen ve öfkesi de çabucak geçmeyendir.”

Öfke tedavisi Günümüz tıbbında 1. minor trankilizanlar 2.major trankilizanlar 3.antiepileptikler 4.psikoterapi 5.uğraş tedavisi Tıbb-ı Nebevi’de 1.sabır (öfke merkezini baskılama) 2.abdest alma,banyo yapma 3.ortam değiştirme 4.öfke oluşturacak işlerden uzaklaşma

İlgili hadis-i şerifler 1.''Güçlü olmak insanları yenmekle değildir, gerçekten güçlü olan kimse öfkelendiği zaman kendisine sahip olandır.” (sabır) 2.''Öfkelenen kimse Allah ' a sığınsın, abdest alsın ve 3. öfkelendiği çevreyi değiştirsin.'' 4. ''Öfkelenme, öfkelenecek iş yapma''