Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU"— Sunum transkripti:

1 ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU
ÖFKE KONTROLÜ ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU

2 Bu duygu durumu sinsi şekilde vücuda sızan bir virüs gibi yavaş yavaş artmaya ve sonrasında da kontrolü ele geçirmeye başlayabilir. Kanın beyin ve yüze akması, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve damarların oksijensiz kalmasına sebep olur.

3 Bu yüzden kalp, vücudun ihtiyacını karşılamak için daha hızlı atabilir
Bu yüzden kalp, vücudun ihtiyacını karşılamak için daha hızlı atabilir. Bu durum sonucunda, kasların gerildiği, göğüse bir ağırlığın oturduğu, nefes alınamadığı, boğazın düğümlendiği, ellerin titrediği ve terlendiği genel olarak sıralanan öfke semptomları arasındadır.

4 Bu noktada şunu bilmek önemlidir: Öfke kontrolü eline almıştır ve acilen bir şeyler yapmak gerekir. Çünkü kontrol edilemeyen öfke sonucunda sergilenen agresif davranışlar, kişilerin sağlığını bozabilir, ilişkilerini olumsuz etkileyebilir, olayları çözmekte etkili bir çözüm olmayabilir, kişileri hukuki açıdan zor duruma sokabilir. 

5 Öfke açığa çıktığında kalp ihtiyacı olan kanı elde edemediği için daha çok pompalamaya başlar, kişi kalp atışını dengelemek için otomatik olarak hızlı nefes alır ve ciğerden alınan bu yanlış nefes beyne yeterli oksijenin gitmesini engeller ve bunun sonucunda da doğru düşünemeyip anlık tepkiler verilmesi çok olağandır.

6 Bunun yerine öfkenin başladığı anlarda ufak molalar vermek ve o ortamdan kısa süreliğine dahi olsa uzaklaşmak, sakinleşmek ve daha gerçekçi düşünmek açısından önemlidir. Ayrıca, nefes egzersizi de öfke kontrolü sağlamada etkili bir yöntemdir. Kişiler öfkelendikleri anlarda farkında olmadan burundan sık sık, kesik kesik nefes alırlar, bunun yerine diyaframdan alınan nefes sakinleşmeyi getirecektir.

7 Ayrıca, zihni farklı konulara yöneltmek (3 er 3 er geri saymak ya da geçirdiğiniz günü geri geri zihninizden tekrar etmek), akla mutlu olunan rahat hissedilen bir ortamı ya da anıyı getirmek de etkili olabilir.

8 Öfkeyi ne tetikler? 1-  İşlerin istediğimiz gibi gitmemesi 2-  Canımızın yanması veya zarar görmüş olmak 3-  Başkaları tarafından kullanıldığımızı düşünmek 4-  İnsanların bize beklediğimiz dikkati ve özeni göstermemesi 5-  Haset ve kıskançlık 6-  İnsanların bize ya da koyulan kurallara itaat etmemesi 7-  Başka insanların zarar görmesi ve buna izin verilmesi

9 “ORTAK TETİKLEYİCİ OLAYLAR” LİSTESİ Arkadaşlarınız Aileniz Öğretmenleriniz Trafik Kaba insanlar Kötü hava (çok fazla yağmur/kar) Uzun kuyruklar Kötü şoförler Sarhoş insanlar Dedikoducular Yavaş lokanta hizmeti Sürekli kaybeden futbol takımınız Anlamsız kurallar Filmler hakkında konuşan insanlar İnternetin yavaşlığı TV ya da anten arızaları Gerçekleşmeyen planlar Otobüste ağlayan çocuklar Yanınızda sigara içenler Sigara yasakları (sigara içenler için) Otobüste, metroda vb. çok yakınınızda duranlar Uykunuzu bölenler Yolun ortasına araba park edenler

10 ÖFKE HAKKINDA AYETLER Âl-i İmrân  134  O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever. Tevbe:15- Ve onların (müminlerin) kalplerinden öfkeyi gidersin. Allah dilediğinin tevbesini kabul eder. Allah bilendir, hikmet sahibidir. Nahl: 58- Onlardan birine kız müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir.

11 ÖFKE HAKKINDA AYETLER Hac:72- Âyetlerimiz açık açık kendilerine okunduğunda, kafirlerin suratlarında hoşnutsuzluk sezersin. Onlar, kendilerine ayetlerimizi okuyanların neredeyse üzerlerine saldırırlar. De ki: Size bundan (bu öfke ve huzursuzluğunuzdan) daha kötüsünü bildireyim mi? Cehennem! Allah, onu kafirlere (ceza olarak) bildirdi. O, ne kötü sondur! Ahzap:25- Allah, o inkâr edenleri hiçbir fayda elde edemeden öfkeleri ile geri çevirdi. Allah (ın yardımı) savaşta müminlere yetti. Allah güçlüdür, mutlak galiptir. Mülk:8- Neredeyse cehennem öfkesinden çatlayacak! Her ne zaman oraya bir topluluk atılsa, onun bekçileri onlara: Size, (bu azap ile) korkutucu bir peygamber gelmemiş miydi? diye sorarlar.

12 ÖFKE HAKKINDA AYETLER Hac:72- Âyetlerimiz açık açık kendilerine okunduğunda, kafirlerin suratlarında hoşnutsuzluk sezersin. Onlar, kendilerine ayetlerimizi okuyanların neredeyse üzerlerine saldırırlar. De ki: Size bundan (bu öfke ve huzursuzluğunuzdan) daha kötüsünü bildireyim mi? Cehennem! Allah, onu kafirlere (ceza olarak) bildirdi. O, ne kötü sondur! Ahzap:25- Allah, o inkâr edenleri hiçbir fayda elde edemeden öfkeleri ile geri çevirdi. Allah (ın yardımı) savaşta müminlere yetti. Allah güçlüdür, mutlak galiptir. Mülk:8- Neredeyse cehennem öfkesinden çatlayacak! Her ne zaman oraya bir topluluk atılsa, onun bekçileri onlara: Size, (bu azap ile) korkutucu bir peygamber gelmemiş miydi? diye sorarlar.

13 Öfke ve Hz. Muhammed (a.s)'nin Tavsiyeleri
Ebu Hureyre (r.a) "Rasülüllah (s.a.v.) buyurdular ki: "Kuvvetli kimse, (güreşte rakibini yenen) pehlivan degildir. Hakiki kuvvetli, öfkelendiği zaman nefsini yenen kimsedir." Buhari, Edeb 76, Muslim, Birr 107, (2760); Muvatta, Husnu'l-Halk 12, (2, 906). "Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın." (Ebu Davud, Edeb 4, (4784).) Ebu Zerr el-Gifari (r.a) "Rasülüllah (s.a.v.) buyurmuştu ki: "Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın." (Ebu Davud, Edeb 4, (4782).)

14 Mu'az b. Cebel (r. a) "İki kişi Rasülüllah (s. a. v
Mu'az b.Cebel (r.a) "İki kişi Rasülüllah (s.a.v.)’in huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Rasülüllah (s.a.v.) "Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinde zuhur eden öfke giderdi: Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm" buyurdular." (Tirmizi, Da'avat 53, - Ebu Hureyre (r.a) "Bir adam: "Ey Allah'ın Rasülü! Bana kısa bir nasihatta bulun, Ta ki nasihatini unutmayayım" demişti "Öfkelenme!" cevabını verdi!" (Buhari, Edeb 76; Tirmizi, Birr 73 (2021); Muvatta, Husnu'l-Hulk 11, (2, 906).

15 HADİSLERDEN ANLAŞILANLAR
1-‘’Euzü’’ çekmek (şeytandan Allah’a sığınmak) öfkeyi giderir. 2- ‘’Abdest’’ öfkeyi dindirir. 3-Öfke anında kişi, ayakta ise otursun, oturuyorsa yatsın. 4-Gerçek pehlivan öfkesini yenendir. 5-En güzel yapılacak nasihat. Öfkeyi yenmeyi tavsiye etmektir. 6-Dua etmek.

16 Öfkeli insanın öfkesini yenmesi için Peygamber Efendimiz (s. a
Öfkeli insanın öfkesini yenmesi için Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tavsiyeleri: 1.Öfkeyi Bastırma: Baskılama, öfkelenen kişiye en zor gelen bir durumdur. Ceza ve saldırganlık hissinin iptal edilmesi gerekir ki bu da içten gelen menü isteklerin aşılmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) “Güçlü olmak insanları yenmekle değildir, gerçekten güçlü olan kimse öfkelendiği zaman kendisine sahip olandır.” buyurarak öfkeyi kaynağından kurutup yol açacağı zararları önlemektedir. Baskılamada inancın, eğitimin, kültürün ve kişi yapısının önemi büyüktür. 2.Öfkelendiği ortamı terk etmek: Burada uyarıcı sebepten uzaklaşmaktır. “Öfkelenen kimse Allah’a sığınsın, abdest alsın ve öfkelendiği çevreyi değiştirsin.” Kendisine, muhatabına ve çevresine zarar verecek ortamdan ayrılmak, uyarıcı sebeplerden kaçmak demektir. Kaçarken de her şeyi bilen, olayları ve hadiseleri görüp gözeten, onlara müdahale eden sınırsız bir güce sığınılmalıdır.

17 Öfkeli insanın öfkesini yenmesi için Peygamber Efendimiz (s. a
Öfkeli insanın öfkesini yenmesi için Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tavsiyeleri: 3.Banyo yapmak: Öfkenin, insanın içine düştüğünde kalbini etkileyen, bazal metabolizmasını artıran ve sempatik boşalmaya sebep olan ateşi, banyo yapılmak veya abdest almak suretiyle sempatik semptomların tedavisi yoluna gidilmelidir. 4.Pozisyon değiştirmek: Ayakta iken oturmak, müsait bir ortam varsa uzanmak, sempatik etkinin vücuttaki tesirlerini azaltma veya öfkenin ayakta yapacağı saldırganlık fiiline zıt bir pozisyon kazanmaktır. Öfke için koruyucu hekimlik adına Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in “Öfkelenme, öfkelenecek iş yapma” hadisi öfkeli olmamayı ve öfkelenecek işlere girişmemeyi tavsiyesidir.

18 ÖFKE HAKKINDA GÜZEL SÖZLER

19

20

21 ÖFKE HAKKINDA GÜZEL SÖZLER

22 HAZIRLAYANLAR Mehmet CAN Hasan Hüseyin DURAK Ali AYVAZ


"ABDURRAHMAN VARDAR ORTAOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları