İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
VİTAMİNLER.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
1.Ünite Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
BESLENME REHBERİ 1.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
Vİtamİnler BAŞLA.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
HAZIRLAYAN:Zülal özek. Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi ve Büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve İçeceklere besin denir.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER

PROTEİNLER Et , süt , yumurta , yoğurt , balık , peynir gibi hayvansal besinlerde bolca bulunur. Bitkisel besinlerden tahıllar , baklagiller ve kuru yemişler protein bakımından zengindir. Nitrik asit damlattığımızda rengi sarı olan maddelerde protein vardır. Vücudumuzda meydana gelen büyüme, gelişme, kırık ve yaraların iyileşmesi proteinler sayesinde gerçekleşir. Proteinler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak adlandırılır. Saç ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar. Vücudumuzun mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç duyarız. Büyüme ve gelişme dönemindeki bebekler ve çocuklar yeterince protein almazlarsa büyümeleri yavaşlar ya da durabilir. Çünkü yeterince protein almazsak kemik ve kaslarımız gelişemez.

VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? KARBONHİDRATLAR Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek , makarna , pilav , süt , bal , meyve çeşitlerinde , tahıllarda , patates ve şekerkamışında bolca bulunur. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi olur. VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? Vücudumuz enerji üretmek için en önce karbonhidratları (ekmek, makarna) kullanır. Sonra yağları (zeytinyağı, tereyağı) en son olarak da proteinleri (süt, et, bakla) enerji kaynağı olarak değerlendirir. Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlar. Meyve ve sebzelerde , kepekli ekmekte bulunan lif , sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır. .

YAĞLAR Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ( çok enerji gerektiren işler yaptığımızda) gereksinimimiz olan yağlardan sağlarız. Vücudumuz, fazla enerji gerektiren işler için gerekli enerjiyi yağlardan sağlar. Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji içerir. Vücut sıcaklığımızı korur. Fazla yağ vücudumuzda depolanır. Çok yağ ve karbonhidrat tükettiğimizde şişmanlık sorunu yaşarız. BİLGİ: Sporcular ve dağcılar çok enerji tükettikleri için bol karbonhidrat içeren yiyecekler tüketirler Kış uykusuna yatan, göç eden hayvanlar ( ayı, leylek vb.) yağ depolar. Çünkü yağ, vücut sıcaklığını korur ve vücuda enerji verir. Vücuda alınan yağlar iç organların çevresinde ve derinin altında depolanır. Bu yağların görevleri: Vücudu darbelerden korumak İç organları korumak Vücudun ısı dengesini sağlamak Depolanarak uzun süreli enerji kaynağı olmak. DİKKAT: Aşırı yağlı yiyecekleri tüketmek kilo yapar

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? VİTAMİNLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? A VİTAMİNİ Havuç , kereviz , domates , taze fasulye , fıstık , avokado , baklagiller , mantar , yumurta , süt , buğday ve cevizde bulunur. Eksikliğinde gece körlüğü , deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. B VİTAMİNİ Süt ve süt ürünlerinde , kırmızı et , yumurta ve birçok sebzede bulunur. Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitaminleri eksikliğinde kansızlık , yorgunluk , deride yaralar gibi rahatsızlıklar oluşur. C VİTAMİNİ Turunçgiller , çilek , kuşburnu , böğürtlen , domates , maydanoz , lahana , patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diş ve Diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudumuzu hastalıklara ve mikroplara karşı korur.

D VİTAMİNİ Süt , yumurta , tereyağı , balık ve balık yağı , peynir ve sebzelerde bulunur. Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır ancak güneş ışınları ile D vitamini oluşur. Ancak balık yağı ile doğrudan D vitamini alınabilir. E VİTAMİNİ Kırmızı et , süt ve süt ürünleri , yumurta , tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık , karaciğer , kalp ve damar hastalıkları görülür. K VİTAMİNİ Kırmızı et , pirinç , karaciğer , mısır , domates , yeşil sebzeler , muz , şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kan kaybedilir. Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarak hastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynar

KAYNAKÇA www.forumalev.net

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM……….. ÇAĞLA DİNÇEL 645 6/D