UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
Iyot yetersizliği hastalıkları.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA SANAYİNDE TUZ KULLANIMI
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
Beslenme Yetersizliği Çocuk Ölümlerinin
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TUZ KULLANIMININ AZALTILMASI EĞİTİMİ

Tuz Tuz Gölü

Sofra tuzu; doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş yemeklik tuzlardır. 25-40 mg/kg potasyum iyodat katılması zorunludur. Deniz tuzu Rafine edilmemiş, doğal mineral zenginliğini koruyan tuzdur.   Gıda sanayi tuzu; gıda sanayinde kullanılan yemeklik tuzlardır. İyot eklenmesi zorunlu değildir.

TUZ TÜKETİMİ VE SAĞLIK Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur. Tuzun % 60’ı klor, % 40’ı ise sodyumdan oluşur.

SODYUMDAN ZENGİN BESİNLER HANGİLERİDİR? Sofra Tuzu Karbonat Kabartma Tuzu Et suyu tabletleri Hazır çorbalar Konserveler Salamura besinler Soya sosu Hardal Ketçap Soslar Salam,sucuk, sosis Kurutulmuş domates Peynir Krakerler Fast-food besinler Tuzlu kuruyemişler

TUZUN FAYDALARI: Sıvı elektrolit dengesini sağlar. Asit - Baz dengesini sağlar. Elektrokimyasal uyarıların iletisini sağlar.

Sodyum Dengesi Nasıl Sağlanır? Vücuttaki sodyum düzeyini böbrekler ayarlar. Böbreklerden atılım aldosteron hormonunun denetimindedir.Aldosteron hormonunun yetersizliğinde sodyum eksikliği, potasyum fazlalığı oluşur. Bu şekilde ortaya çıkan bozukluğa “Addison Hastalığı” denir. Östrojen hormonu da sodyum ve su atılımını azalır Bazı böbrek hastalıklarında sodyum atılımı azalır Terleme ve diyare ile sodyum atılımı artar.

Fazla olan sodyum her zaman atılır mı? Hayır. Bazı böbrek hastalıklarında sodyum atılamaz. Daha çok yüzde olmak üzere; bacaklarda ve ayaklarda ödem gözlenir. Fazla sodyum ;idrarda kalsiyum atımını arttırır. Bilindiği gibi kemiklerden kalsiyum kaybının artışı, osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır.

Aşırı tuz tükettiğimizde; Hipertansiyon Kalp Hastalıkları İnme Böbrek Hastalıkları Osteoporoz Obezite Bazı kanser türleri (Mide Ca ,Troid Ca) görülme riski artar

Am J Kidney Dis. 2009 Jun;53(6):1103. Sadece ekmekten alınan tuz 7.28gr/gün Am J Kidney Dis. 2009 Jun;53(6):1103.

ANCAK ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR ! ANCAK ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR

Kalp hastaları için bu oran 2 gr’dır.

Diyette tuz alımının 1 gr/gün azaltılması: Felçlerde %5 Kalp krizlerinde %3 azalma sağlar

Diyette tuz alımının 9 gr/gün azaltılması: Felçlerde %34 Kalp krizinde %24 azalma sağlar

AŞIRI TUZDAN KAÇINMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Aşırı tuzdan kaçınmak için neler yapabiliriz? Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin

Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin Fiziksel aktiviteyi arttırın,aktivite vücut ağırlığını dengeler

BİR ETİKET İÇİNDE AŞAĞIDAKİ İFADELERDEN BİRİSİ VARSA O BESİN TUZ YA DA SODYUM İÇERİYOR DEMEKTİR

GIDA ETİKETLERDEKİ SODYUM MİKTARINI 2 GIDA ETİKETLERDEKİ SODYUM MİKTARINI 2.5 İLE ÇARPARAK ALDIĞIMIZ TUZ MİKTARINI KOLAYCA HESAPLAMAK MÜMKÜNDÜR.

SAĞLIĞINIZ İÇİN AZ FAKAT İYOTLU TUZ TÜKETİN İyot: İnsan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme sağlayan mineraldir. Vücudumuzun iyot ihtiyacı 100-150 mcg/gün. (Bir toplu iğne başı kadar) İyot Tiroid hormonlarının yapımında rol oynar. Tiroid hormoları; beyin ve sinir sisteminin büyüme gelişmesi,vücut ısısı ve enerjisinin devamını sağlar. ,

büyüme –gelişmeyi sağlar, zeka geriliğini ve beyin hasarını önler. İyotlu tuz; büyüme –gelişmeyi sağlar, zeka geriliğini ve beyin hasarını önler.

İYOTLU TUZ NASIL SAKLANMALI? KURU SERİN KARANLIK ORTAMDA AĞZI KAPALI

Tiroit bezinin büyümesine guatr adı verilir. İyotlu tuz guatrı tedavi etmez ; ancak guatr oluşmasını ve ilerlemesini önler.

1) Kimler İyotlu Tuz Yemelidir? Guatr hastalığını önlemek için önceden bilinen bir tiroid hastalığı olmayan çocuklar, erişkinler ve gebe kadınlar iyotlu tuz yemelidir.

2-) Kimler iyotsuz tuz yemelidir? Nodüler guatrı Hipertiroid

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI AMAÇ: Halk sağlığının korunması Hastalıklarının oluşumunun önlenmesi

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ AZALTILMASI EYLEM PLANI Farkındalık oluşturmak Gıda sektörünün tuz azaltılması konusunda gönüllü olması veya teşvik edilmesi Yüksek tuz içeren gıdalarda etiketleme Gıdaların içeriğinin daha okunaklı ve anlaşılır olması Çok tüketilen gıdaların (ekmek, maden suyu vs.) daha sıkı takibi Halkımıza eğitim verilmesi

Kurumlarca Yapılan Çalışmalar

Hayatınızın Tadı Kaçmasın !!! TEŞEKKÜRLER…