KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

Bu Slayt Sosyal Bilgiler konularını daha iyi öğrenebilmek ve öğretebilmek için hazırlanmıştır Ülkemiz ve Dünya Ünitesi 1. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE ÖNLEMLER
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
Geri Dönüşüm Nedir?.
Biyolojik Çeşitlilik Nedir?
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
Amerikan Doğayı Koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda yaklaşık 500 milyon ile 1 trilyon adet arası değişmektedir.
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ.
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
Carrefour, merkezi Fransa'da olan uluslararası bir süpermarketler zinciridir.Dünyanın en büyük cirosuna sahip mağazacılık şirketidir. Ağırlıklı olarak.
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
Amerikan Doğayı Koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre; Dünyada, plastik torba kullanım adedi yılda yaklaşık 500 milyon ile 1 trilyon adet arası değişmektedir.
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nin verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 500 milyar ile 1 trilyon arası plastik poşet kullanılmaktadır. National Geographic.
Give our planet a hand and save the next generation
Küresel Büyüme Oranları (%)
Neden hep birileri bizi kazıklıyor?
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
DÜNYADA TÜRKİYE’DE VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜTÜN SALGINI Prof.Dr Recep Akdur.
Gürsoy Yem Gıda Hayvancılık Sanayi tic. Ltd. şti.
Işık kirliliği ve deniz kaplumbağaları
MADDE DÖNGÜLERİ.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
Bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral, Asya'nın ortasında bir bataklık ve çöl haline geldi. Özbekistan ile.
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
GREEN MARKETING KONFERANSI
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
EVSEL ATIK REHBERİMİZ.
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
SONUÇLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015.
TEKNOLOJİ TASARIM KURGU KUŞAĞI.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
CEP TELEFONLARI E. Irmak Çalışkan
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Yıldız Kümeleri, Galaksiler ve Samanyolu
KÜRESEL ISINMA.
HAYVANLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
ZEYTİNYAĞI FİYATLARI NEREYE GİDİYOR? Kenan Mortan Burhaniye Belediyesi 16 Aralık 2006.
Maddenin Değişimi.
Çevre Dostu Poşet Tasarlayalım
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
ÖRNEK:RMC Şirketi küçük bir boya fabrikasına sahiptir ve bu şirket toptan satış şeklinde bir dağıtım için iç ve dış cephe ev boyaları üretmektedir. İki.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Çevremiz neden kirlenir?
DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Doğadaki Dengenin Önemi Çevre sorunları doğadaki hassas dengeyi bozabilir. Şehirlerin kirliliği, denizlerimizdeki bilinçsiz avlanmalar, deniz kirliliği.
Sunum transkripti:

KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET

PLASTİK POŞET Plastik Poşet Neden Bu Kadar Kötü? Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce plastik poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu hayvanlar öldükten sonra plastik poşetler boşa çıkıyorlar ve kısır döngü devam ediyor. Doğa bu sentetik maddeyi ayrıştıramadığı için doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. İnsanlar olarak biz yok edelim desek te yapamıyoruz çünkü bütün plastik poşetleri toprağa gömmek toprağa zehirli maddenin yayılmasına sebep oluyor. O zaman yakalım desek yine olmuyor çünkü bu sefer de atmosfere zehir yayıyoruz. Ne yazık ki plastik poşetlerin sadece %1’i geri dönüştürülebiliyor

PLASTİK POŞET Herşey Bu Kadar Karamsar mı? Bizim ülkemiz için "evet" çünkü henüz bu konuda çok az insan bilgi sahibi. Herkes kendi ailesinde bu konuyu konuşabilse, çevresine duyurabilse ve de çözüm önerileri sunabilse, bir yerlerden başlamış oluruz. En çok nerede plastik poşet kullanıyoruz? Süpermarketlerde! Çok basit mantık haftada ailecek 10 poşet kullanıyorsak, yılda yaklaşık 540 poşet eder. 100 aile için 54.000! Bunu sadece yarıya indirebilsek 27.000 poşet!

PLASTİK POŞET Dünya Plastik Poşetler için Ne Yapıyor? San Francisco, Çin, Hong Kong, Bangladeş ve Melbourn’de plastik poşet kullanımı tamamen yasaklandı. Taiwan ve Singapur yasak için hazırlık yapıyor. Çin'de ince plastik poşet üretimi de yasaklandı. İrlanda ise plastik poşetlere "plastax" ismiyle vergi yükledi ve kullanımını %90 azalttı. Bu yılın sonunda Paris'te ve 2010'a kadar bütün Fransa'da yasaklanması planlanıyor. İngiltere'de küçük bir kasabada dükkan sahipleri plastik poşet kullanmayı bıraktı. Bizim ülkemizde de bir gelişme olmuş: Bioplast Carrefour SA ile Türkiye'de bir ilk olan BIOPLAST Markalı Bio-Bozunur Çöp Torbalarının tedarikçisi olma teklifini başarı ile sonuçlandırarak çevre dostu Bio-Bozunur biyoteknolojiyi Türk tüketicisine 23 Ocak 2008 tarihinden itibaren bütün Carrefour SA mağazalarında satışa sunulmuş. Bu süper bir haber...!!!

PLASTİK POŞET KULLANIMI Her yıl yaklaşık 1 milyon deniz kuşunun ve 100 bin deniz memelisinin ölümüne sebep olurlar. Doğa bu maddeyi ayrıştıramaz ve bu yüzden tamamen yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişir. Türkiye'nin yıllık kullanım miktarı 260 bin tondur. Geri dönüşüm oranı % 1 ile sınırlıdır. Dünyada yılda 750 milyar ile 1 trilyon arasında poşet üretiliyor. Bu da dakikada 1 milyon poşet üretilmesi demek. PLASTİK POŞET KULLANIMI

PLASTİK POŞET

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanımı çok yaygın olan ve kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, sadece çevreye değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar veriyor. Küresel ısınmayı da tetikleyen bu poşetler Türkiye’de neredeyse tüm mağazalarda ve alışveriş alanlarında tüketiciye ücretsiz ve sınırsız olarak sunuluyor. ATIK PLASTİK POŞETLER

Atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen ve günlük hayatımızın bir parçası haline gelen naylon poşetlerin Türkiye’de tüketim oranı yılda 260 bin ton civarında iken bu oran dünya genelinde yılda yaklaşık bir trilyon adet. Tüketim oranı yüksek olan bu poşetlerin geri dönüşümünün ancak yüzde 1’i gerçekleşirken yüzde 99'u doğada yüzyıllarca kalıyor. DESENLİ KUMAŞ POŞET

Bunun en önemli nedeni naylon poşetlerin geri kazanımının, yenisini üretmekten kat kat pahalı olması. Çevre kirliliğine sebep olarak ekolojik dengeyi bozan ve insan yaşamını ciddi şekilde tehdit eden naylon poşetlerin üretimine ve tüketimine hız kesmeden devam ediliyor. KUMAŞ POŞET