*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Advertisements

Besin nedir?.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
5.SINIF SİNDİRİM SİSTEMİ
Sindirim Sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim Sistemi Zafer Zengin
Sindirim.
SİNDİRİM Büyük moleküllü besinlerin (nişasta, protein ve yağ) enzimler yardımı ile parçalanarak, hücre zarından geçebilecek kadar küçülmelerine SİNDİRİM.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
Sindirim Sistemi Organlarını Resimlerini Bulup Eşleştirme
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Calmustical 5.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM calmustical
Solunum Sistemi
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
Çakırhöyük ilköğretim okulu
SİNDİRİM SİSTEMİ VE BESLENME
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
BESİNLERİN SİNDİRİMİ Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy
SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR. SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
SOLUNUM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİMİZ.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
SİNDİRİM SİSTEMİ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİ VE BESLENME
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
 Sindirim sisteminin sağlığı için dengeli beslenmeliyiz.Dengeli beslenmesek farklı farklı hastalıklar ortaya çıkabilir.  Alkolden ve sigaradan uzakdururlmalı.
HAZIRLAYAN: LEYLANUR DURNAGÖL
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
İnsan Sindirim Sistemi
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Ders: Fen ve Teknoloji (4
YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP HASTALIKLAR BİLGİSİ
Sindirim Sistemi Kimya.
SİNDİRİM.
Sindirim Sistemi Nedir ?
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
Sindirim sistemi.
SİNDİRİM sistemi
Sindirim Sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
REK181 ANATOMİ & FİZYOLOJİ
1. Aşağıdakilerden hangisi midede gerçekleşen bir olay değildir?
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
Sunum transkripti:

*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL SİNDİRİM SİSTEMİ *HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL

SİNDİRİM NEDİR? Besin maddelerinin içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırıldığını biliyoruz. Besin içerikleri büyük moleküllerdir. Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması gerekir. Yediğimiz besinler hücrelerimize geçebilecek duruma sindirim işlemi sonucunda gelir. Sindirim büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir. Öyleyse vücudumuzda sindirim nasıl Gerçekleşir? Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalar bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir. Sindirim çiğnemeyle başlar. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması mekanik sindirimdir. Besinlerin enzim adı verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasına ise kimyasal sindirim denir.  

SİNDİRİM ORGANLARI *AĞIZ *YUTAK *YEMEK BORUSU *MİDE *İNCE BAĞIRSAK *KALIN BAĞIRSAK *ANÜS

AĞIZ İnsanda sindirim ağızda başlar. Ağızda sindirime yardımcı olan dişler, dil ve ağıza açılan tükürük bezleri bulunur. Ağızda; dışarıdan alınan besin maddeleri dişler yardımıyla mekanik olarak, tükürük içinde bulunan enzimle kimyasal olarak sindirime uğratılır.

YUTAK Yutağın görevi ağız boşluğuyla yemek borusu arasında bir kapı oluşturmaktır. Yutağın bir özelliği de soluk borusu ve yemek borusu arasında bir bağlantı bulundurmasıdır. Ağızdan nefes alabilmemizin dedeni budur. Dil besinleri yutağa doğru iter. Bu sırada soluk borusu gırtlak kapağı ile kapatılır. İşlevleri Yutak, birçok organizmada hem sindirim sisteminin solunum sisteminin parçasıdır. Hem havanın hem de besinin yutağın içinden geçtiği bir kapak, yutma sırasında soluk borusunun girişini kapatarak besinin buraya kaçmasını önler. İnsanlarda, yutak konuşmada da etkilidir

YEMEK BORUSU Yemek borusu da sindirim gerçekleşmeyen bir bölümdür. Yemek borusu kasılma hareketi ile besinleri mideye doğru iter. Bir insan baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilmektedir. Besinler, yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır.

MİDE Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir. Böylece, besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir. Mide, büyük miktarda yiyeceklerin geçici olarak depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.

İNCE BAĞIRSAK On iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. İnce bağırsağa gelen pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. İnce Bağırsak 7- 8 m. Uzunluğunda, 2–3 cm genişliğinde olup, mide kapısından sonra gelen kısımdır. Yapısı mide gibi üç katlıdır: En dışta periton ( zar), ortada kaslar, en içte bağırsak epiteli bulunur.

KALIN BAĞIRSAK Kalın bağırsak sindirilmeyen maddeleri toplama ve atma işini görür. İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerde kör bağırsak (çekum) bulunur. İnsanda, bu kör bağırsağın ucunda, körelmiş bir çıkıntı apandix bulunur. Kalın bağırsak rektum denilen bir yapı ile sonlanır. Rektumun dışa açılan kısmına anüs denir. Kalın bağırsakta ince bağırsaktan farklı olarak villuslar bulunmaz ve kimyasal sindirim yapılmaz. Kalın bağırsakta sindirim gerçekleşmez. Sindirilmiş besinlerden geriye kalan posa kalın bağırsakta ilerlerken su ve minerallerin emilimi gerçekleştirir. Sindirim sisteminin anatomisinde kalın bağırsak ince bağırsak ile anus arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu 1.5 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur. Başlangıcında yer alan çekumda çapı en geniştir, sonra kolon boyunca gittikçe daralır, anal kanaldan hem önce yer alan rektumda epeyce bir genişler.

ANÜS Anüs, rektumun dış açıklığıdır. Sfinkter kaslarca kapalılığı kontrol edilir. Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılır. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.

RESİMLER

RESİMLER

RESİMLER

RESİMLER

KAYNAKÇA *http//img.blogcu.com *http//sağlık.bilgilerim.com *http//insan vücudu.net.com *http//fen okulu forum.com *http//feni seviyorum.blogcu.com *http//google.com