ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
ENTELEKTÜEL SERMAYE.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
MUHASEBE STANDARTLARI DERSİ YRD. DOÇ. DR. OSMAN AKIN
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
İndeks Bilgisayar A.Ş Çeyrek - Finansal ve Operasyonel Sonuçları Analist Bilgilendirme Sunumu 10 Kasım 2014 İstanbul.
Entelektüel Sermayenin Raporlanmasında Projeler ve Kılavuzlar: Karşılaştırmalı Bir Çalışma Prof. Dr. İdil Kaya.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
FİNANSAL ANALİZ.
İŞLETMELERİN PİYASA DEĞERİNİN GERÇEĞE UYGUN ŞEKİLDE SUNULMASI İÇİN FİNANSAL RAPORLARIN DİPNOTLARINDA ENTELEKTÜEL SERMAYE UNSURLARININ KULLANIMI Öğr. Gör.
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
DEĞER VE ENTELEKTÜEL SERMAYE Yıldız Teknik Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Serkan TERZİ, SMMM
Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Firma Değerleme Modelleri
İŞLETMELERDE MALİYET MUHASEBESİ UYGULAMALARI
Dikey yüzdeler analizi
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Strategic Business Planning for Commercial Producers
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI TFRS – 1 Denetim ve Muhasebe Standartları Komitesi.
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
MUHASEBEYE GİRİŞ.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
GİRİŞ Ana Başlıklar: İşletmenin tanımı-işletme türleri-varlık ve kaynakları Muhasebenin tanımı- önemi ve işlevi Muhasebenin temel kavramları Muhasebede.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Devlet Muhasebe Standartları
İÇ ÇEVRE ANALİZİ.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOSU SMMM SELAHATTİN ŞAHİN.
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
FİNANSAL YÖNETİM.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TFRS 13 GERÇEĞE UYGUN DEĞER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
HESAP PLANI.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Örneklerle Finansal Analiz
Sunum transkripti:

ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ

Entelektüel Sermayenin Çıkış Noktası İnsan, Üretim Faktörü mü? Yoksa Organizasyonlarda ve Onların Marka Değerleri için bilanço dışı bir kıymet mi?” Aslında bu soru “İnsan Sermayesi (Çalışan Yetkinliği)” tüm konunun ana temasını oluşturmaktadır.

Entelektüel Sermayenin Tanımı 1998’de Grafstörm ve Edvinsson; “Entelektüel Sermaye, İnsan perspektifinden geleceğin değerini yaratma da yardımcı olabilecek kazanılmış anlayışların toplamıyla birlikte ilişkileri de kapsayan bir kavramdır” tanımıyla aslında entelektül sermayenin orta ve uzun vade de insan sermayesinin işletmeye kattığı yönetimsel değerleri ile işletmenin müşteri ilişkileri neticesinde sağladığı ekonomik değerler toplamı ifadesiyle önemli bir tanımlamada bulunmuşlardır.

Entelektüel Sermayenin Unsurları Entelektüel Sermaye genel olarak üç temel öğeden oluşmaktadır: İnsan Sermayesi, Yapısal Sermaye, Müşteri Sermayesi. Burada tespiti ve maddi olarak ölçülmesi en zor unsur “İnsan Sermayesi”dir.

Entelektüel Sermayenin Önemi Bilgiyi değere dönüştürebilen “Bilgi Şirketleri” marka değerini arttırıcı unsurları birinci planda tutarak daha az yükle daha fazla katma değer yaratmayı başarabilmektedirler. Bu nedenle Entelektüel Sermayenin Girdisi “Bilgi ve Yetenekler, Marka Değerleri, Tüme Yayılmış Kurumsal İşletme Kültürü” olup, Çıktısı “Piyasa Değeri ve Yükselen Performans” olacaktır.

Entelektüel Sermayenin Uygulanabilirliği Yeni adıyla Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Eski adıyla Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) daha önceden yayınladığı TMS ve TFRS yayınlarında, “KOBİ, Kamuya hesap verme yükümlülüğü olmayan, dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tablo yayımlayan işletmelerdir” şeklinde tanımda bulunarak halka arz olmayan işletmeler için KOBİ-TFRS yayımında bulunmuştur.

Entelektüel Sermayenin Uygulanabilirliği KOBİ-TFRS’ye göre, halka arz olmayan işletmeler Varlık, Borç, Gelir ve Gider ölçümlemelerinde tarihi maliyet ve gerçeğe uygun değerleri dikkate almaları konusunda açıklamada bulunmuştur ve Gerçeğe Uygun Değer Hesaplamasını Gerektiren ve Gerektirmeyen Standartlar tablosu eklemiştir.

Entelektüel Sermayenin Uygulanabilirliği TMS-38’de açıkça belirtilmemekle birlikte Entelektüel Sermayenin Unsurlarından bahsedilmiştir. TMS-38’e göre; “Maddi Olmayan Varlıklar, işletmeye gelecekte ekonomik yarar sağlaması beklenilen bir kaynaktır. Fiziksel niteliği olmayan tanımlanabilir parasal olmayan varlıklar” şekliyle açıklamıştır.

Entelektüel Sermayenin Uygulanabilirliği Yönetim birimleri, yıllık faaliyet raporu düzenler gibi yıllık entelektüel sermaye raporu düzenlemelidirler. Hesaplama ile alakalı akademik çevrelerce kabul görmüş bir çok hesaplama tekniğinden uygun olanı kullanılabilir. Gerçeğe uygun değer ile de mali tablolara aktarılabilir.

Entelektüel Sermayenin Uygulanabilirliği İnsan Kaynakları Yönetim Birimi “doğru beyni ve doğru insanı”, Muhasebe Birimi “doğru hesaplamayı ve raporlamayı” Marka Birimi “doğru markayı ve telif hakkını” yakaladığında IBM, Microsoft veya Coca-Cola şirketi gibi entelektüel sermayesi kuvvetli şirketler arasında yer almak uzak değildir.