“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
-TARHANA ÇORBASI- YAPILIŞI: -Bir tencerede yağ, domates rendesi, sarımsak, salça kavrulur. Nohutlar ilave edilir. -Sonra üzerine yeterli miktarda su.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Limitsiz Yerli İçecekleri
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
Merhabalar sevgili yemek dostları ! Ben Bolu’lu Turgay Usta. Yılların vermiş olduğu yemek bilgimi sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğim onca yemek arasından.
KAHVERENGİ SOSLAR DEMİ GLACE SOS
Taze Otlar & Baharatlar.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
YEMEK PROGRAMIMIZ AŞÇI:ELBRUZ ÖZDEMİR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
en kaliteli yemeğin adresi…
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
MADDEYİ TANIYALIM.

F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
MADDEYİ TANIYALIM.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
YEŞİMİN MUTFAĞI Malzemeler
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
TANTUNİİİİİİ .
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
500 gr orta yağlı dana kıyma 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 adet iri kuru soğan 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı kuru nane 1 su bardağı.
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
SAĞLIKLI BESLENME.
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
MENÜ PAZARTESİ DOMATES ÇORBASI EKŞİLİ KÖFTE MAKARNA
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
Hazırlayan:Ömer Semih Yılmaz Konu:Kahramanmaraş Tanıtımı Sınıf:11/A Ders:Müzik.
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
TÜRK MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ
,Siyah Yeşil Zeytin, Çikolatalı Fındık Ezmesi, Havuç Dilimi, Süt
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Cook. cook cook Yemek pişirmek / Aşçı BAKE ROAST STEAM GRILL BOIL FRY POP HOW TO COOK BAKE ROAST STEAM GRILL BOIL FRY POP.
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DOMATES SOS.
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kuru Baklagiller ve yapilan soguk yemekler MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU AHMET YUCE GAZIANTEP UNIVERSITESI IKRAM HIZMETLERI 2.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemekler yada içecekler.” Türkçe Dersi II. Dönem Performans Ödevi Attila ZORBEY

Arkadaşlar benim babamın memleketi İzmir … Annemin memleketi ise Edirne.

Ödevimi yaparken annemin ve babamın memleketlerinde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemeklerin ve içeceklerin neler olduğunu sordum.

Babam, öncelikle Ege mutfağında ot yemeklerinin çok meşhur olduğunu ve İzmir’de 'Keçinin yediği her otu biz de yeriz, keçiye dokunmuyorsa bize de dokunmaz.' diye bir söz olduğundan bahsetti. Buna göre; sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi İzmir’de en çok tüketilen otlar arasında imiş.

Babamın söylediğine göre İzmir’de düğünlerde; tarhana çorbası ve yanında papaz yahnisi yemeği yapılırmış. Tarhana çorbası yaz mevsimi sonunda un, yoğurt, domates, kırmızı biber, ve biraz önce bahsettiğim İzmir 'e özgü yabani otların kazanlarda pişirilmesi, daha sonra kurutulması ve el ile ovulması sonucu hazırlanan bir çorbadır ve iyice kurutulduktan sonra düğün ve derneklerde misafirlere servis yapılırmış. Papaz yahnisi ise; toprak bir tencereye doğranmış dana eti, soğan, sarımsak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilerek, hiç su konulmadan pişirilen bir yemekmiş.

İzmir’ de bayramlarda gelen misafirlere zeytinyağlı yaprak sarması ve zerde tatlısı servis edilirmiş.

Sünnetlerde ise misafirlere keşkek yemeği sunulurmuş… Benim sünnetimde de babamlar keşkek yemeği hazırlayarak misafirlere sundular.

Annemin memleketi Edirne’de ise düğünlerde; sinirleri alınmış taze dana karaciğerinden hazırlanan ciğer tava veya kemiksiz kuzu etinden yapılan elbasan tava yemeği yapılırmış. Ciğer tava Elbasan tava

Edirne’ de bayramlarda misafirlere kuşbaşı etten yapılan Rumeli Beğendisi ve taze sıkılmış üzüm suyu ile hardal karıştırarak yapılan hardaliye ikram edilirmiş. Yemekten sonra ise badem ezmesi tatlısı sunulurmuş. Rumeli beğendisi Hardaliye Badem ezmesi

Sünnetlerde ise misafirlere eti satırlarla inceltilen satır köftesi ve yanında yine hardaliye suyu ikram edilirmiş. Hardaliye Satır köftesi

Annem ve babamdan aldığım bilgilerden sonra Eskişehirli olan karşı komşumun memleketindeki yemekleri ve içecekleri de merak ettim ve sordum.

Buna göre komşumuzun memleketi Eskişehir’de düğünlerde; Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılarak yoğrulan çiğ börek ve yanında yayık ayranı ikram edildiğini öğrendim. Çiğ börek Yayık ayranı

Eskişehir’ de bayramlarda misafirlere içine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konulan katmer hamuru verilir. Buna “ağzı açık” adı verilirmiş. Ayrıca tatlı niyetine, sarı mısır suyundan yapılan boza sunulurmuş. Ağzı açık Boza

Sünnetlerde ise misafirlere bamya çorbası ve un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilerek yapılan katlama böreği ikram edilirmiş. Bamya çorbası Katlama böreği

Öğrendiğim tüm bu yöresel yemekler içinden dikkatimi en çok İzmir iline ait “Keşkek” yemeği çekti. Bende internetten tarifini öğrenmeye karar verdim. Buna göre bu yemek şöyle yapılıyormuş; …

KEŞKEK YEMEĞİNİN MALZEMELERİ Yarım kg. aşurelik buğday (bir gece önceden bol soğuk suyla ıslamaya bırakılacak) 1 adet tavuk göğsü 1 adet kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı salça 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber

KEŞKEK YEMEĞİNİN HAZIRLANIŞI Aşurelik buğday akşamdan, üzerine soğuk su ilavesiyle bir tencerede ıslatılır. Ertesi gün yıkanan buğday üzerine 1 litre su dökülerek, kaynatmaya bırakılır. Öte yandan bir tavada, iri doğranmış tavukla ince kıyılmış soğan kavrulur ve tenceredeki aşurelik buğdayın içine eklenir. Üzerine 1 litre daha su ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Tavuk pişince tencereden alınıp, bir kabın içinde ince ince didiklenir. Daha sonra tuz, karabiber ve yarım su bardağı zeytinyağı buğdaya eklenir. İyice kaynayıp, malzemeler iyice yumuşayınca ocağın altı söndürülür ve ılıması beklenir. Sonra keşkek tencereden alınır ve geniş bir kapta tahta kaşık yardımıyla ezilir. Bu işleme keşkek iyice koyulaşana kadar devam edilir ve daha sonra üzerine yarım su bardağı zeytinyağıyla, 4-5 dakika kadar kavrulan salçalı sos dökülür. Afiyet olsun…

“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemekler yada içecekler.” Türkçe Dersi II. Dönem Performans Ödevi Attila ZORBEY