“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemekler yada içecekler.” Türkçe Dersi II. Dönem Performans Ödevi Attila ZORBEY
Arkadaşlar benim babamın memleketi İzmir … Annemin memleketi ise Edirne.
Ödevimi yaparken annemin ve babamın memleketlerinde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemeklerin ve içeceklerin neler olduğunu sordum.
Babam, öncelikle Ege mutfağında ot yemeklerinin çok meşhur olduğunu ve İzmir’de 'Keçinin yediği her otu biz de yeriz, keçiye dokunmuyorsa bize de dokunmaz.' diye bir söz olduğundan bahsetti. Buna göre; sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi İzmir’de en çok tüketilen otlar arasında imiş.
Babamın söylediğine göre İzmir’de düğünlerde; tarhana çorbası ve yanında papaz yahnisi yemeği yapılırmış. Tarhana çorbası yaz mevsimi sonunda un, yoğurt, domates, kırmızı biber, ve biraz önce bahsettiğim İzmir 'e özgü yabani otların kazanlarda pişirilmesi, daha sonra kurutulması ve el ile ovulması sonucu hazırlanan bir çorbadır ve iyice kurutulduktan sonra düğün ve derneklerde misafirlere servis yapılırmış. Papaz yahnisi ise; toprak bir tencereye doğranmış dana eti, soğan, sarımsak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilerek, hiç su konulmadan pişirilen bir yemekmiş.
İzmir’ de bayramlarda gelen misafirlere zeytinyağlı yaprak sarması ve zerde tatlısı servis edilirmiş.
Sünnetlerde ise misafirlere keşkek yemeği sunulurmuş… Benim sünnetimde de babamlar keşkek yemeği hazırlayarak misafirlere sundular.
Annemin memleketi Edirne’de ise düğünlerde; sinirleri alınmış taze dana karaciğerinden hazırlanan ciğer tava veya kemiksiz kuzu etinden yapılan elbasan tava yemeği yapılırmış. Ciğer tava Elbasan tava
Edirne’ de bayramlarda misafirlere kuşbaşı etten yapılan Rumeli Beğendisi ve taze sıkılmış üzüm suyu ile hardal karıştırarak yapılan hardaliye ikram edilirmiş. Yemekten sonra ise badem ezmesi tatlısı sunulurmuş. Rumeli beğendisi Hardaliye Badem ezmesi
Sünnetlerde ise misafirlere eti satırlarla inceltilen satır köftesi ve yanında yine hardaliye suyu ikram edilirmiş. Hardaliye Satır köftesi
Annem ve babamdan aldığım bilgilerden sonra Eskişehirli olan karşı komşumun memleketindeki yemekleri ve içecekleri de merak ettim ve sordum.
Buna göre komşumuzun memleketi Eskişehir’de düğünlerde; Kıyma, rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılarak yoğrulan çiğ börek ve yanında yayık ayranı ikram edildiğini öğrendim. Çiğ börek Yayık ayranı
Eskişehir’ de bayramlarda misafirlere içine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konulan katmer hamuru verilir. Buna “ağzı açık” adı verilirmiş. Ayrıca tatlı niyetine, sarı mısır suyundan yapılan boza sunulurmuş. Ağzı açık Boza
Sünnetlerde ise misafirlere bamya çorbası ve un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilerek yapılan katlama böreği ikram edilirmiş. Bamya çorbası Katlama böreği
Öğrendiğim tüm bu yöresel yemekler içinden dikkatimi en çok İzmir iline ait “Keşkek” yemeği çekti. Bende internetten tarifini öğrenmeye karar verdim. Buna göre bu yemek şöyle yapılıyormuş; …
KEŞKEK YEMEĞİNİN MALZEMELERİ Yarım kg. aşurelik buğday (bir gece önceden bol soğuk suyla ıslamaya bırakılacak) 1 adet tavuk göğsü 1 adet kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı salça 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber
KEŞKEK YEMEĞİNİN HAZIRLANIŞI Aşurelik buğday akşamdan, üzerine soğuk su ilavesiyle bir tencerede ıslatılır. Ertesi gün yıkanan buğday üzerine 1 litre su dökülerek, kaynatmaya bırakılır. Öte yandan bir tavada, iri doğranmış tavukla ince kıyılmış soğan kavrulur ve tenceredeki aşurelik buğdayın içine eklenir. Üzerine 1 litre daha su ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Tavuk pişince tencereden alınıp, bir kabın içinde ince ince didiklenir. Daha sonra tuz, karabiber ve yarım su bardağı zeytinyağı buğdaya eklenir. İyice kaynayıp, malzemeler iyice yumuşayınca ocağın altı söndürülür ve ılıması beklenir. Sonra keşkek tencereden alınır ve geniş bir kapta tahta kaşık yardımıyla ezilir. Bu işleme keşkek iyice koyulaşana kadar devam edilir ve daha sonra üzerine yarım su bardağı zeytinyağıyla, 4-5 dakika kadar kavrulan salçalı sos dökülür. Afiyet olsun…
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has yemekler yada içecekler.” Türkçe Dersi II. Dönem Performans Ödevi Attila ZORBEY