Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
EL TEMİZLİĞİ.
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye yönelik öneriler.
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Ameliyat Sırası Uygulamalarda Kanıta Dayalı Öneriler
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Özel Sada Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İlknur Yaşar
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Grip ve Hijyen “ /.
ELİMİZDEN GELEN EL YIKAMAK
Doç. Dr. Emel Yılmaz Enf Hast ve Kl Mikrobiol AD
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
İzolasyon Odalarının Temizliği
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
PANSUMANLAR Pansuman; * yarayı dış etkenlerden koruyan,
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ASEPTİK TEKNİKLER
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Dr. Orhan Üreyen 1. Cerrahi Kliniği 13/11/2006
EL YIKAMA.
EL TEMİZLİĞİ.
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
DEZENFEKTANLAR.
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Hastane Enfeksiyonları
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
HASTANE ÇALIŞANLARINDA EL HİJYENİ
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ (SCRAP VE SİRKÜLE HEMŞİRE)
ASEPSİ, ANTİSEPSİ, dezenfeksİyon
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ KİŞİSEL BAKIM. MODÜLÜN AMACI UYGUN ORTAM VE GEREKLİ ARAÇLAR BULUNDUĞUNDA KİŞİSEL BAKIMINA ÖZEN GÖSTEREN, KİŞİSEL BAKIM KURALLARINI.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
SAĞLIK KURUMLARINDA HİJYEN ERDAL ERÖK SAĞLIK YÖNETİMİ UZMANI.
T EMIZLIK EĞITIMI Hazırlayan : Elif Demirci EĞİTİM HEMŞİRESİ.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
Personel Hijyeni İş Hijyeni
STANDART İZOLASYON ÖNLEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
Bakteri- Virus- Mantar
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
Cerrahi El Yıkama.
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
İzolasyon Odalarının Temizliği
Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlayan: Betül TOPCU Fatma ÖZDEMİR Akıncılar İlçe Hastanesi Toplum Sağlığı.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları Dr. Esin DOĞANTEKİN

Terminoloji Sterilizasyon; bir madde yada cismin birlikte bulunduğu tüm mikroorganizmaların her türlü canlı ve aktif şekillerinden arındırılması işlemi Dezenfeksiyon; bir madde yada cismin birlikte bulunduğu patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemi Pastörizasyon; belirli ısı derecelerinde yapılan ve daha çok süt, süt ürünleri ve meyve suları için uygulanan dezenfeksiyon işlemi

Terminoloji-2 Antisepsi; özellikle vücudun yüzeysel dokuları (deri ve mukozalar) ve lezyonların kimyasal maddeler kullanılarak patojen mikroorganizmalardan temizlenmesi işlemi Dezenfektan; dezenfeksiyon işleminde kullanılan kimyasal maddeler Antiseptik; antisepsi işleminde kullanılan kimyasal maddeler

STERİLİZASYON Mikroorganizmaların vejetatif ve spor şekillerinin, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmesi işlemi Ölüm; üreme (büyüme ve bölünme) yeteneğinin tekrar kazanılamayacak şekilde kaybedilmesi Sterilizasyon teorik olarak kesin ve mutlak anlamlı olan bir işlemdir Bir cisim veya ortam ya sterildir veya değildir

STERİLİZASYON Fiziksel Yöntemler Kimyasal yöntemler Isı Filtrasyon Işınlama Nemli ısı ile Kaynatma Buhar Tindalizasyon Etilenoksit Kuru ısı ile Yakma Alevden geçirme Kuru sıcak hava

DEZENFEKSİYON Bir madde yada cismin birlikte bulunduğu patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemi Bir ortamdaki mikroorganizmaların temizlik ile azaltılmasından, sterilizasyona kadar geniş bir spektruma sahiptir Amaç; muhtemel bir enfeksiyonun başlamasını engellemek için ortamdaki potansiyel tehlikeye sahip mikroorganizmaları tür ve sayıca azaltmak, yok etmek veya uzaklaştırmak (mikrobiyal dekontaminasyon)

Ameliyathanede meydana gelecek bulaşmaya neden olan başlıca etkenler: 1.Hastanın kendisi 2.Ameliyat sırasında kullanılan araçlar 3.Ameliyat ekibi ve ameliyathane personeli

Ameliyathane içerisinde; yeşil kıyafet giyilmeli, kep takılmalı, ameliyat sırasında maske takılmalı, Ameliyathane içerisinde giyilen yeşil kıyafetlere; kan veya sekresyon sıçradıgında, enfekte hasta ile temas oldugunda günde en az bir kez kıyafetler degistirilmeli, Yeşil kıyafetler hastane dışında giyilmemeli, Yeşil kıyafetler ile hastane içinde gezerken üzerine beyaz önlük giyilmeli ve önü kapatılmalı, Yoğun bakım ünitelerine girerken yeşil kıyafetler üzerine mavi önlükler giyilmeli, önü kapatılmalı ve yoğun bakım ünitesinden çıkarken çıkartılmalıdır.

Ameliyathane ana kapısında kırmızı galoş giyilmeli, Ameliyathane personeli yoğun bakım üniteleri ve tuvaletlerin kapısında mavi galoş giymeli ve buralardan çıkarken çıkartmalı, Ameliyathane ana kapısından dışarıya kırmızı galoş ile çıkılmamalıdır.

Ameliyathane odasında kişi sayısı mümkün olan en az kişiyle sınırlandırılmalı, Ameliyathane odasına en fazla iki öğrenci alınmalı, Ameliyat başladıktan sonra mümkün olduğu kadar giriş çıkışlar olmamalı ve kapılar açılmamalıdır.

Cerrahi el yıkama tekniği Eldeki tüm takılar çıkarılır. Otomatik olarak, dirsekle veya d i z le musluk açılır. Ilık su sabunu daha iyi köpürtür ve bu nedenle suyun ısısı ılık olacak şekilde ayarlanır. Cilt üzerindeki florayı uzaklaştırmak amacıyla seçilen klorheksidin glukonat ya da providon iyot gibi bir antiseptik ajandan 15-25 ml alınır ve 3-5 dakika olacak şekilde eller yıkanır.

El yıkamaya parmak uçlarından dairesel şekilde başlanır ve dirseğe kadar yıkanır. Ilk yıkamada tercihen bir tarafı sünger diğer tarafı fırça şeklinde olan tek kullanımlık cerrahi fırçalar kullanılarak, tırnaklara ve eldeki oluklara dikkat edilerek hafifçe fırçalama yapılır. Cilt bütünlüğü bozulabileceği için tırnakların altı dışında cilt fırçalanmamalıdır. Eller dirsek seviyesinde tutularak, su aşağı doğru drene olacak şekilde her iki kol ayrı ayrı durulanır. Musluk otomatik değilse dirsek veya dizle kapatılır. Her el için steril havlu kullanarak eller ayrı olarak kurulanır. Eller bel seviyesinde tutularak hiçbir şeye dokunmadan steril eldiven giyilir.