Organik Kanatlı Hayvan Üretiminde Yem ve Civciv

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Üreme, Büyüme ve Gelişme
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
ORGANİK “EGEVET” SÜT SIĞIRCILIĞINDA ANTİBİYOTİK VE HORMON KULLANIMINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Ekolojik (Organik, Biyolojik) Etlik Piliç Yetiştirme Çalışmaları
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DEVEKUŞU BESLEME İLKELERİ
Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, BİNGÖL
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) (Sığır, Koyun, Keçi ve Tavuk)
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
SAĞLIKLI BESLENME.
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Menü Planlama.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sığır Besiciliği.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi Nilüfer BOZKURT YÜKSEK LİSANS TEZİ.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Sunum transkripti:

Organik Kanatlı Hayvan Üretiminde Yem ve Civciv Bünyamin SÖĞÜT Hakan İNCİ Turgay ŞENGÜL   Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, BİNGÖL Özet Organik tarım, insan, çevre ve ekonomik olarak devamlılığı ve sürdürülebilirliği olan tarımsal üretim sistemini bütünleştiren bir üretim sistemidir. Sistemin amacı doğal kaynakları koruyarak, kimyasallardan, zararlı ve hastalıklardan arınmış bitkisel ve hayvansal ürünler üretmektir. Dünyada organik et ürünlerine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Bu talebin karşılanabilmesi için organik hayvancılıkta en önemli girdiyi oluşturan organik yem ihtiyacının karşılanması gerekir. Organik üretiminde hayvanlar organik yolla üretilmiş yem hammaddeleri ile beslenmelidir. Hayvanlar, tercihen yetiştirildikleri işletmeden sağlanan yemlerle veya yönetmelik kurallarına uygun üretim yapan diğer işletmelerden sağlanan yemlerle beslenmelidirler. Organik kanatlı yetiştiriciliğinde, genotip seçiminde yerel koşullar göz önüne alınmalıdır. Organik üretimde kullanılan hayvanlar, genetik yapısı değiştirilmemiş, çevreye, iklim koşullarına, hastalıklara dayanıklı olmalı ve hayvanlar organik yöntemlerle üretilen yemlerle beslenmelidir. . Konvansiyonel hayvancılık, daha fazla hayvan ve daha fazla girdi ile en yüksek verimi amaçlayan bir üretim şekli olarak tanımlanırken, organik hayvancılık, hayvan sayısının az olduğu, uygun besleme ve barınak koşullarında buna uygun üretim ve pazarlama yöntemi ile kaliteli ve sağlıklı ürün elde etme yöntemi olarak kabul edilmektedir (Ak, 2002). Dünya’da insan nüfusu diğer canlılar aleyhine sürekli artış gösterirken, insanların neden olduğu olumsuz faktörler organik dengeyi bozmakta, milyonlarca yıllık doğal seleksiyon sonucunda da günümüze kadar ulaşan birçok bitki ve hayvan türü her geçen azalmakta, bazı türler ise yok olmaktadır. Aşırı kirlenme dünyanın geleceğini tehdit etmekte ve canlılar için her geçen gün yaşanmasını daha zor bir hale dönüştürmektedir (Aksoy ve Altındişli, 1998). Dünya nüfusunun hızla artması diğer ihtiyaçlar yanında insanların gıda ihtiyacını da artırmaktadır. Tarımsal üretim alanlarının sınırlı olması nedeniyle artan gıda ihtiyacının karşılanması için birim alandan veya birim hayvandan en yüksek düzeyde verim alınmaya çalışılmaktadır (İnci, 2009). Konvansiyonel üretimin en yoğun bir şekilde uygulandığı tavukçuluk sektöründe de diğer tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi insan ve çevre dostu üretim metotlarının geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır. Organik tavukçuluk, tavukların beslenme ve sağlık koruma önlemlerinde, sentetik olarak üretilen besin ve kimyasal maddelerin kullanılmamasını öngören, onların doğal davranış ve fizyolojilerini rahatsız etmeyecek şekilde beslenme ve çevresel isteklerinin karşılandığı bir üretim sistemidir (Şahin ve ark., 2005). Çizelge . Organik ve geleneksel yöntemlerle elde edilen etlik piliçlerin canlı ağırlık ve bazı karkas bazı özellikleri Karkas Özellikleri Org.-ISA JA 57 + Red Bro (yavaş gelişen) Geleneksel-Sena +Ross (hızlı gelişen) Canlı ağırlık, g 2250 3575 Karkas ağırlığı, g 1816 2985 Randıman % 80.7 83.5 Abdominal yağ, % 2.6 3.5 Göğüs, % 27.1 30.7 But, % 31.7 30.5 Et verimi (göğüs+but), % 38.9 42.1 Yağ (göğüs+but), % 2.1 3.2 Anahtar Kelimeler: Organik yem, organik kanatlı üretimi, organik civciv Giriş Geç gelişen genotiplerin etlerinin su tutma kapasitesi düşük ve pişirme kayıpları fazladır. Hızlı gelişen genotipler de kaslar daha kalın yapıda olduğundan organik sistemde gelişen ve daha ince kas yapısına sahip geç gelişen genotiplere göre bünyelerinde daha fazla su tutmaktadırlar (Fanatico ve ark, 2006). Castellini ve ark, (2002) bunu organik sitemde geç gelişen piliçlerin kesim sonunda kaslarının daha az olgunlaşmış veya gelişmiş olmasına bağlamaktadırlar. Çin’de ıslah uygulamalarında, kaliteli piliçlerin yetiştirilmesinde ilk başlarda yerel tavuklar doğrudan kullanılmıştır. En çok bilinen hatlar, Shiqizia 3Y, Qinqyuan Partridge, Beijing Fatty, Jiangxi Whiteeared, Wenchang gibileridir. Bu orijinal hatlar, güzel görünüşleri, mükemmel lezzetleri ve tatlarına ilaveten yavaş gelişmeleri ve zayıf yemden yararlanmaları ile özelleşmişlerdir. Bu hatların pazarlama ağırlığı olan 1.2-1.5 kg’a ulaşmaları yaklaşık 120 gün sürer ve yemden yararlanma katsayıları 2.8’i geçer. Bunun için, üretim maliyetleri konvansiyonel broilerlerden çok fazladır (Sarıca ve ark. 2009). Organik Kanatlı Üretiminde Yem Temini ve Hayvan Besleme Yem kullanımındaki amaç, üretimin azami düzeye çıkarılmasından çok, hayvanların farklı gelişme dönemlerindeki beslenme ihtiyaçları karşılanırken kaliteli üretimin sağlanmasıdır. Hayvanlar organik olarak üretilmiş yem hammaddeleri ile beslenmelidir. Hayvanların beslenmesinde, tercihen yetiştirildikleri işletmede organik yöntemlerle üretilen yemlerle veya yönetmelik kurallarına uygun hareket eden diğer işletmelerden sağlanan yemler kullanılmalıdır. Hazırlanan rasyon, ortalama %30 kadar geçiş sürecindeki maddeleri içerebilir. Dönüşümdeki yem maddeleri aynı işletmeden geliyorsa bu oran % 60’a kadar artırılabilir. Çiftçinin yemlerini sadece organik üretimden sağlayamaması durumunda klasik yem ham maddelerinin sınırlı oranda kullanılmasına izin verilir. Her yıl için izin verilen geleneksel yem hammaddeleri azami kullanım oranı ruminant hayvanlarda % 10 ve diğer türlerde % 20’dir. Bu rakamlar tarımsal kaynaklı yem hammaddelerinin kuru madde oranı yüzdesi olarak yıllık bazda hesaplanır. İstisnai hava koşulları nedeniyle yem üretiminde kayıp olması halinde, afet bölgesinde ve kısa bir süre için kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunun belirleyeceği oranda klasik yem hammaddelerinin kullanımına izin verilebilir. Kanatlı besisinde kullanılan yem en az %65 oranında tahıl içermelidir. Kanatlı rasyonlarına kaba yem, taze veya kuru ot veya silaj eklenmelidir. Antibiyotikler, koksidiyostatlar, ilaçlar, büyütücüler veya gelişmeyi hızlandıran diğer maddeler hayvanların beslenmesinde kullanılmaz. Bunun dışında, sentetik yem katkı maddeleri, yem işlemeye mahsus yardımcı maddeler ve genetiği değiştirilmiş organizmalar da kanatlı rasyonlarında kullanılamazlar (Anonim, 1994; Anonim 2002). Organik Üretimde Hayvan Materyali Organik kanatlı hayvan üretiminde karşılaşılan önemli sorunlardan biri de kullanılacak hayvan materyalinin teminidir. Çünkü dünyada ve ülkemizde özellikle bu yönde üretim yapan işletme sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, hayvan materyalinin genellikle konvansiyonel yöntemlerle üretim yapan işletmelerden sağlanma yoluna gidilmektedir. Hayvan materyali temininde salmonella riski taşımayan ve etlik piliç yetiştiriciliğinde 1-3 günlük yaşta, organik yumurta üretimi için ise en fazla 18 haftalık yaşta hayvanlar tercih edilmelidir. Eğer serbest etlik piliç yetiştiriciliği yapılacaksa kullanılacak hayvanların buna uygun olması gerekmektedir. Genellikle bu amaçla kullanılan hayvanlar Cobb gibi hibrit veya Light Sussex veya Dorking gibi geleneksel ağır saf ırklar da olabilmektedir. Geniş göğüslü melez Indian (Cornish ) Game civcivleri de olabilmektedir. Doğal yemleme ve yeterince hareketin sağlanması için sağlam bir yapıya gereksinim duyulduğundan, hızlı büyümede bacak zayıflığı gösterenlerin materyal olarak kullanılmaması gerekmektedir. ISA 657 kırmızı tüylü broiler ve Shaver Redbro özellikle konvansiyonel olmayan üretim için geliştirilmişlerdir. Bunlar beyaz tüylü Cobb ve Hubbard broilerlerine göre daha yavaş büyümelerine karşın, dış ortam şartlarına daha çabuk adapte olmaktadırlar. Castellini, (2005), organik tavukçuluk için yavaş gelişen genotiplerin daha uygun olduğunu, entansif sistemler kullanılan hızlı gelişen genotiplerin tercih edilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Araştırmacı, yavaş gelişen genotiplerin geleneksel üretim koşullarında da aynı büyüme hızına sahip olduğunu, bu nedenle bu genotiplerin organik yetiştirme koşullarında değerlendirilmesinin daha avantajlı olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, hızlı gelişen ırk veya genotiplerin organik kanatlı yetiştirme için uygun olmadıklarını ve bu hayvanların performanslarının organik üretim şartlarında önemli düzeyde düştüğünü açıklamıştır. Örnek olarak, organik yetiştirme şartlarında beslenen hızlı gelişen genotiplerin, besin madde ihtiyaçlarının karşılanma güçlüğünden dolayı büyüme performanslarının %25 oranında azaldığını ve hayvan refahını olumsuz etkileyen bazı sağlık sorunlarının (ayak, bacak sorunları ve laminitis gibi) daha fazla görüldüğünü bildirmiştir. Organik üretimde kullanılan, Çin’de “Three Yellow (3Y)”, Fransa’da “Label Rouge”, Belçika’da “Label de Qualite Wallon”, Tayvan’da “Taiwan Country Chicken” bu piliçlere örnek olarak gösterilebilir. Kanatlı yemlerinde kullanılabilen yem hammaddeleri ve yem katkıları Tahıl ve yan ürünleri: Mısır (dane, kepek, embriyo ve gluten olarak), sorgum (dane olarak), buğday (dane, kepek, gluten ve embriyo olarak), tritikale (dane olarak), yulaf (dane, kırıntı, kabuk ve kepek olarak), arpa (dane olarak), pirinç (dane, kırık, kepek ve embriyo olarak), çavdar (dane ve kepek olarak), Yağlı tohumlar ve bunların yan ürünleri: Kolza tohumu (tohum ve embriyo olarak), soya fasulyesi (tohum ve embriyo olarak), ayçiçeği tohumu (tohum ve embriyo olarak), pamuk tohumu (tohum ve embriyo olarak), keten tohumu (tohum ve embriyo olarak), susam (tohum ve embriyo olarak), Baklagil tohumları ve bunların yan ürünleri: Nohut tohumu, burçak tohumu, fiğ (uygun ısıda işlem görmüş), bezelye (tohum, vasat ürün olarak), bakla (tohum, vasat ürün olarak), acı bakla (tohum olarak), Kaba yemler: Kaba yonca unu, yonca, yonca unu, çim unu, saman, silaj, yemlik kök bitkiler, Diğer bitkiler ve bunların yan ürünleri: Deniz yosunu bileşiminden üretilen ve yemde kullanılan melas (deniz yosununun kurutulması ve ezilmesiyle elde edilir ve içeriğindeki iyodun azaltılması için yıkanır), bitki tozları ve bitki kalıntıları, bitki protein kalıntıları (yalnızca yavru hayvanlara verilir), baharat ve otlar, Balık, diğer deniz hayvanları ve bunların yan ürünleri: Balık, balık yağı ve rafine edilmemiş balık yağı, enzim yoluyla elde edilen yumuşakça, balık unu, mineral katkılar, Sodyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, İz elementler: Demir, İyot, Kobalt, Bakır, Mangan, Çinko, Selenyum, Vitaminler, provitaminler ve kimyasal açıdan tam tanımlanmamış benzer etkisi bulunan maddeler: Yem ham maddelerinden doğal olarak elde edilenler ve tek mideli hayvanlar için doğal vitaminlere eşdeğer sentetik vitaminler kullanılabilir. Sentetik vitaminlerin kullanım şartlarını sertifikasyon kuruluşu belirlemektedir. Koruyucular: E 236 Yalnız silaj için formik asit, E 260 yalnız silaj için asetik asit, E 270 yalnız silaj için laktik asit, E 280 yalnız silaj için propiyonik asit, Birleştiriciler, katılaşmayı önleyici maddeler ve katılaştırıcılar: E 551b Koloidal silis, E 551c kieselgur, E 553 sepiolit, E 558 bentonit, E 559 saf kil, E 561 vermikulit, E 599 perlit (Anonim, 1999; Anonim 2002). Sonuç Organik hayvancılıkta hayvanlara organik yetiştirme ve besleme imkânları sağlanmalıdır. Hayvanlara uygun bir barınak ve dikkatli bakım koşulları sağlamanın yanı sıra, hayvanların beslemesinde kullanılan yemlerin kalitesi, miktarı, veriliş şekillerinin düzenlenmesi ve izin verilen katkı maddelerinin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, organik bitkisel kaynaklı yemlere olan ihtiyacın fazlalılığı nedeniyle özellikle kanatlı işletmelerinde, organik bitkisel üretimin de yer alması önem kazanmaktadır. Light Sussex Cornish Dorking Label Rouge Yurtseven ve Şengül (2009), Almanya’da organik sistemde yavaş (ISA JA 57) ve geleneksel sistemde hızlı gelişen ırkların (Sena+Ross) ortalama 70 günlük deneme süresi sonunda elde edilen değerlerinin karşılaştırıldığı çalışmalarında; geleneksel sistemin uygulandığı ve hızlı gelişen genotiplerin daha yüksek performans gösterdiklerini bildirmişlerdir.