MADDE BAĞIMLIĞI, NARKOTİKLER VE ANALİZLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Advertisements

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ
2008 Yıllık raporu: Avrupa’da uyuşturucu sorununun durumu
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü
Ecstasy.
UMUD DERNEĞİ AİLE İŞBİRLİĞİ
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ. Beşeri Tıbbi Ürün Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek.
Madde Bağımlılığı İle İlişkili Bozukluklar
PSİKOAKTİF MADDE KULLANIMINA BAĞLI RUHSAL BOZUKLUKLAR
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
UYUŞTURUCU MADDELER.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER
UYUŞTURUCU MADDELER…….
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.
MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
UYUŞTURUCU VE UYARICILAR İÇİN SPOT TESTLER
Anne Babalar İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
Öğretmenler İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi
Tutuklu ve Hükümlü Ergenlerde Madde Kullanımı Özellikleri
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Halüsinojenler Güçlü şekilde psikotik reaksiyon oluşturan ilaçlar halüsinojenler, psikotojenikler, psikotomimetikler olarak ismlendirilir Pek çoğu doğada.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
İLAÇ SUİSTİMALİ ve İLAÇ BAĞIMLILIĞI
İstanbul Tıp Fakültesi
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Madde bağımlılığı
UYUTUCU, UYUŞTURUCU UYARICI MADDELER VE TRAFİKTE GÜVENLİ SÜRÜŞ
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
1925 yılında tüketilen tütün ürünleri içinde sigaranın payı %33.8 iken, 1991 de %99 a ulaşmış, bunun da %94.4’ü filtreli sigaralar olmuştur. Ülkemizde.
MADDE BAĞIMLILIĞI ÖZEL MERTER FATİH İLKÖĞRETİM OKULU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İLAÇ BAĞIMLILIĞI PSİKOTROP BİR İLAÇ SSS ARASINDAKİ ETKİLEŞMEDEN DOĞAN KENDİNİ PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK BELİRTİLERLE GÖSTEREN VE İLACA KARŞI ÖZLEM YA DA.
HAFTASI.
Erasmus+ Staj Hareketliliği Bilgilendirme Toplantısı
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve MADDE BAĞIMLILIĞI
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Madde Bağımlılığı.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Alkol- Madde Bağımlılığı
DÜNYA UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDEN SPORCULAR FEDERASYONU
BAĞIMLILIK UZM.Hem. Elİf özge acele.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Anne ve babalar ! MADDE BAĞIMLILIĞI. Çocuklar anne ve babalarını örnek alırlar ! Anne ve babanın ayrılması, boşanması, tartışma ve kavgaları; uyuşturucu.
Madde Bağımlılığı, Bağımlılık Yapan İlaçlar ve İlaç Suistimali
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ. Amaç; İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
1) UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI VE ETKİLERİ * Kişisel özellikler * Çevre faktörü Uyuşturucu maddenin yapısal özellikleri * Alışma Dönemi * Doyma Dönemi.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Madde Bağımlılığına Giriş: Temel Kavramlar ve Tanı Kriterleri
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 3. Ders 13 Ekim Cuma.
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
MADDE İLE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR VE BAĞIMLILIK BOZUKLUKLARI
UYUŞTURUCU MADDELERİN KONTROLÜ HAKKINDA KANUN
Bitkisel Narkotikler ve Psikotroplar GÜZ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

MADDE BAĞIMLIĞI, NARKOTİKLER VE ANALİZLERİ Prof. Dr.Tülin SÖYLEMEZOĞLU A.Ü. ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ Ders Notları, 2008 Ekim

Ruhsal durumu değiştirmek amacıyla kullanılan maddeler, psikoaktif maddeler olarak adlandırılır. Bunlar; günlük kullanımları sırasında toplumca kabul gören çay, kahve, sigara ve alkolden, hem toplum tarafından hoş görülmeyen, hem de yasalarla kısıtlanan uyuşturuculara değin geniş bir alanı kapsamaktadır.

Psikoaktif maddeler arasında; kimi durumda vazgeçilmez olan ilaçlar da bulunur. Bu nedenle bağımlılık yapan maddelere yasal açıdan ve oluşturdukları etkiler yönünden olmak üzere iki ayrı boyuttan bakmamız gerekir. Psikoaktif etkili ve bağımlılık yapan maddeler etkilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır.

Uyuşturucular (Narkotikler) Afyon ürünleri morfin, sentetik ve yarı sentetik narkotik analjezikler. Yatıştırıcılar (Depresanlar) Alkol, sedatif ve trankilizan ilaçlar (uyku ilaçları ve sakinleştiriciler) Uyarıcılar (Stimülanlar) Kokain amfetamin grubu khat Halusinojenler LSD Meskalin esrar fensiklidin antikolinerjikler (akineton)

Sayılan bu maddelerin ve benzerlerinin tıbbi amaçlar dışında kullanılması "Psikoaktif madde kötüye kullanımı" şeklinde tanımlanır. Aynı amaçla madde bağımlılığı, ilaç bağımlılığı ve ilaç suistimali kavramları da kullanılmaktadır. Bağımlılığa neden olan maddelerin kullanımı, satışı, dağıtımı uluslararası kuruluşlar ve devletler tarafından düzenlenmektedir.

Bu maddeler yasal açıdan; “Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler” (Narcotic Drugs and Psychotropic Substances) olarak tanımlanmakla birlikte; uyuşturucu tanımı sadece yasal ve sosyal yönden geçerlidir bu grubun içerdiği maddeler farmakolojik etkileri yönünden narkotik tanımlamasına uymaz

Kontrol Edilen Maddeler “Kontrol edilen maddeler” genellikle Uluslararası Sözleşmelerle belirlenmekte olup, 1961 TEK sözleşmesi ile; bağımlılık yapma potansiyelleri ve tıbbi amaçlarla kullanımlarını da değerlendiren beş gruba (Schedule) ayrılarak kontrol altına alınmıştır. Bu grupların numaralandırılması bağımlılık riskine göredir.

1. Bağımlılık yapma potansiyeli çok yüksek olup tıbbi kullanımları olmayan veya çok kısıtlı alanlarda tıbbi kısıtlamalarla kullanılan maddeler, her zaman bağımlılığa yol açarlar eroin, esrar, LSD, MDA psilosibin taşıyan mantarlar II.Bağımlılık yapma potansiyelleri yüksek olmakla birlikte bazıları kısıtlı olsa da tıbbi kullanımları bulunan maddelerdir. Bu maddeler fiziksel ve/veya fizyolojik bağımlılığa neden olurlar, ancak tıbbi kullanımları nedeniyle yasal olarak ilaç şeklinde bulunabilirler. Kokain metamfetamin (Desoxyn) ham afyon fensiklidin (PCP) III.Bağımlılık yapma potansiyelleri I ve II gruplardan daha az çoğunlukla ilaç olarak kullanılırlar Amfetaminler Barbitüratlar

IV.Bağımlılık yapma potansiyelleri III gruptan daha aztıbbi kullanımı olan maddeler,Suistimalleri, psikolojik ve fiziksel bağımlılık yapma derecesi ile kısıtlı. Barbital kloral hidrat paraldehit V.Bağımlılık yapma potansiyelleri en az tıbbi kullanımı olan maddeler, Suistimalleri sınırlıdır, kodein afyon karışımları kodein

Tedavi dışı kullanım olasılığı olmalıdır. Farmakolojik etkileri olduğu kanıtlanmış olmalıdır. Toplum sağlığı açısından risk taşımalıdır. Fiziksel veya fizyolojik bağımlılık yapmalıdır. Madde hakkında yeterli bilimsel veri olmalıdır. Maddenin yaptığı bağımlılık şeklinin öykü kalıbı bilinmelidir. Bağımlılığın süresi ve önem derecesi bilinmelidir.

1833 ABD Siyam arasında Uluslararası ilk protokol 1901 Şanghay’da ilk uluslararası afyon kongresi 1911 Lahey’de uluslararası konferans 1920 Afyon ve Başka zararlı ilaçlar alışverişini kontrol komisyonu 1925 Cenevre’de Narkotik ilaçların uluslararası kontrol ilkeleri 1930 Brüksel’de uyuşturucu madde üretimi, tüketimi, alım satımının cezalardırılması 1936 Türkiye de toplantıya katıldı. 1945 TEK SÖZLEŞMESi Single Convention on Narcotic Drugs 1961 B.M. üye ülkeler tarfından imzalandı 1971 Psikotrop Maddeler Sözleşmesi 1981 Psikotrop Maddeler Sözleşmesi resmi gazetede yayınlandı 11.2.1996 TEK SÖZLEŞMESİ resmi gazetede yayınlandı