Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UMUD DERNEĞİ AİLE İŞBİRLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UMUD DERNEĞİ AİLE İŞBİRLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 UMUD DERNEĞİ AİLE İŞBİRLİĞİ

2 Bağımlılığa yol açan Maddeler
Alkol Sigara Esrar Uçucu Maddeler Eroin Morfin Ketamin Meskalin (kaktüs) Metamfetamin Steroidler Kokain Ecstasy Rohypnol (Roche) LSD GHB Ice Crack Fensiklidin (PCP) Ritalin Mantar (Psylocibin)

3 BAĞIMLILIK NEDİR. Kullanılan zararlı madde birçok kez bırakma girişiminde bulunulmasına rağmen bırakılmıyorsa Maddenin dozunu artırılıyorsa Zararları görülmesine rağmen kullanma sürdürülüyorsa Zamanın büyük bölümü madde arayarak geçiriliyorsa BAĞIMLIK SÖZ KONUSUDUR .

4 FİZYOLOJİK VE RUHSAL BAĞIMLILIK
Bağımlılığın fizyolojik ve ruhsal zararlı etkileri vardır. Hangisinin önce giderileceği belirsizdir.

5 GENÇLER – ÇOCUKLAR MADDEYE NASIL BAŞLAR?
Hayatta en çok değer ve emek verdiğimiz şey çocuklarımızdır. Onların önemi ve değeri tartışılmazdır. Çocuklarımızın zararlı maddeler kullandığını öğrenmek her anne ve baba için büyük bir yıkımdır. Hayal kırıklığı, üzüntü ve zorlu bir sürecin başlangıcıdır.

6 MADDEYE BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR.
Bir çocuk çok iyi bir öğrenciyken veya bir çocuk çok iyi bir çırak iken dersler kötüleşmişse veya işinde performansı düşmüşse, hiç adeti yokken işe gitmiyor, okulu kırıyorsa, Harçlık talebi birden bire çok fazla artmış ise bazen de çocuk evden veya işyerinden birşeyler çalmaya başlamışsa (para veya eşya) arkadaş grubunu birden bire değiştirmişse hele hele yeni arkadaş grubunda madde kullanan biri varsa Çocuğun davranışlarında ve konuşmasında değişiklikler varsa, örneğin daha önce hiç kullanmadığı kelimeleri (zula, ispiyon, sinyal çekmek gibi) madde alt kültürüne ait kelimeleri kullanmaya başlamışsa, Annesinin babasının yanında kollarını hiç açmıyorsa, soyunmuyorsa, iki de bir karnım ağrıyor diye ilaç istiyorsa, Bazen çok neşeli, bazen çok öfkeli, bazen çok canlı bazen, çok durgun ise Çalışmaktan zevk alırken şimdi almıyorsa, eskiden müzik dinlerken şimdi başka tür müzikten hoşlanmaya başlamışsa, Hızlı dansların yapıldığı yerlere gitmeye, başka ortamlara girmeye başlamışsa, vs

7 AİLE NASIL DAVRANMALIDIR.
Olayın öğrenilmesini takiben soğukkanlı davranılmalıdır. İyice düşünmek ondan sonra harekete geçmek doğrudur. Anne baba kendini BU KONUDA YETERLİ DÜZEYDE EĞİTİMLİ VE HAZIR HİSSETMİYORSA konuşmamamlıdır. Uzman kişilerden yardım almalıdır. Çocuk maddenin etkisinde ise asla çocuk ile tartışılmamalıdr. Kullandığı madde ile ilgili bilgi toplanmalıdır. Karşılıklı iletişim ve güven sağlandıktan sonra çocukla konuşup sorun belirlenmelidir. Maddenin kendisinden götürecekleri ve sonunu ne olduğu iyice anlatılmalıdır. ÇOCUĞUN HER ZAMAN YANINDA OLUNUCAĞI AİLE TARAFINDAN BELİRTİLMELİDİR. MADDEYİ BIRAKMASI İSTENMELİDİR. ÇOCUK TAKİP EDİLMELİ FİZYOLOJİK VE RUHSAR YARDIM ALMAK İÇİN TEDAVİYE BAŞLANMALIDIR.

8 BAĞIMLI OLUNDUĞU ZAMAN
Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtileri görülüyorsa .! O Maddeyi bırakmak için yapılan çabalar boşa çıkıyorsa . ! Maddeyi her geçen gün tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınıyorsa! Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürülüyorsa ! TEDAVİ ALINMALIDIR. ( Ankara AMATEM ayrızca 7 İlde (İst İzmir Adana , Samsun. Denizli, Manisa, Elazığ, ))

9 TEDAVİ Bağımlılık tedavisi zahmetli ve pahalı bir iştir.
Gönüllülük gerektirir. ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER KULLANILMAKTADIR. TEDAVİ KİŞİYE GÖRE FARKLILIK İÇERİRİ. GENEL OLARAK Tedaviye yönlendirme. Detoksifikasyon (arındırma). Bağımlılığın terapisi. Rehabilitasyon’U İÇERİR

10 Tedavide önemli noktalar
Kişi yaşamını ve kendisini tümüyle değiştirmeye karar vermelidir. Yaşam biçimden uzaklaşmalıdır. Yaşadığı ortam aile ve işi önemli etkenlerdir. Dış etkenler bağımlığının devam etmesini sağlıyorsa bunlardan tamamen uzaklaşmalıdır. Bir bağımlılıktan diğer bağımlılığa kaçış o kişinin bağımlılıktan kurtulma fikrinde olmadığını gösteriri. Asıl mesele alınan madde değil bağımlılık denen hastalıktır.

11 'Kötüye kullanım' ve 'bağımlılık' hastalık halidir.
'Madde bağımlılığının en iyi tedavisi hiç başlamamaktır'.

12 ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI YANLIŞ
Madde bağımlılığı aslında alkol ve sigarayı da kapsar. ZARARLI MADDELERE BAĞIMLI HALE GELİNMESİNİN BAŞLANĞICINDA SİGARA VE ALKOL VARDIR. Alkol ve sigara bunlar masum maddeler değildir. Her sigara içen diğer maddelere bağımlı değildir. Her madde bağımlısı % 90 sigara içer

13 HER ŞEY BİR KERE İLE BAŞLAR
Bir kere denemekle ya da arada Bir kullanmakla bir şey olmaz yanlıştır. Bağımlılığın ilk adımı bir kere kullanmaktır.

14 TEDAVİ NEDEN REDDEDİLİR.
Bağımlı kişi maddeden kurtulmanın mümkün olmadığına İNANIR. Bırakmak ve kurtulmak çok zahmetli bir iştir. Yapılması gereken bağımlının tüm yaşamını değiştirmesidir. Bu nedenle kişi cesaretlendirilmelidir. Soruna bir çözüm bulunabileceği anlatılmalıdır. İlk başta bir tedavi kurumuna başvurmak istemeyebilir.

15 ÇOCUK TEDAVİ İÇİN NASIL İKNA EDİLMELİDİR.
Yapılması gereken bağımlının tüm yaşamını değiştirmesidir. Bu nedenle kişi cesaretlendirilmelidir. Soruna bir çözüm bulunabileceği anlatılmalıdır. İlk başta bir tedavi kurumuna başvurmak istemeyebilir.

16 AİLE TEDAVİYE NASIL YÖNLENDİRMELİDİR.
Anne – baba geçmişi unutarak bunu çocuğa hissettirerek baskı uygulamadan tedavide ısrarlı olmalıdır. Madde sorununa odaklanmadan takibe devam edilmelidir. Kendi istemediği taktirde, kimse bağımlı kişiye madde kullanmayı bıraktıramaz. Bağımlığın kendi sorumluluğunu üstlenmesini sağlanarak tedaviye yönlenmesi sağlanmalıdır..

17 BAĞIMLILIĞIN TEDAVİ SÜRESİ
Bağımlılığın tedavisi ömür boyu sürer. KİŞİ bağımlı olduğunu unutmamalıdır. Hiçbir için geç değildir. Her bağımlılık tekar başlayabilir. Gerekli tüm önlemleri almak ve devam ettirmek önemlidir.


"UMUD DERNEĞİ AİLE İŞBİRLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları