A)Cahit Zarif oğlu,bu eserinde bizlere aydınlık öyküler sunuyor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
PARÇADA ANLAM.
SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
SÖZCÜKte ANLAM.
(BELİRTEÇ) ZARF.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
ZAMİRLER.
A) şair , şiirde sevgiyi güzel tasvir etmiş .
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
 ANLAMI PEKİŞTİRMEK GÜÇLENDİRMEK VE ÇEKİCİ KILMAK İÇİN DEĞİŞİK YOLLARLA OLUŞTURULAN SÖZCÜK GRUPLARINA İKİLEME DENİR.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
TAMLAMALAR.
türkçe performans ödevi
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS GÖREVİ
YAPI BİLGİSİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Yansıma sözcükler İkilemeler SÖZCÜKTE ANLAM
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
SÖZCÜKTE ANLAM.
ZAMİRLER.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
1.soru 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) O yıllarda her gün bir olay oluyordu. B) Ortalık ağarırken yola.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1:000:590:580:570:560:550:540:530:520:510:500:490:480:470:460:450:440:430:420:410:400:390:380:370:360:350:340:330:320:310:300:290:280:270:260:250:240:230:220:210:200:190:180:170:160:150:140:130:120:110:100:090:080:070:060:050:040:030:020:01.
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
İKİLEMELER Anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve anlatımı daha etkili hale getirebilmek için oluşturulan sözcük grubuna İkileme denir. Not 1: İkilemeyi.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Sunum transkripti:

A)Cahit Zarif oğlu,bu eserinde bizlere aydınlık öyküler sunuyor. 1)Bir sanatçı ve onun eseri hakkında konuşan aşağıdaki çocuklardan hangisi mecaz anlamlı bir sözcük kullanmıştır? A)Cahit Zarif oğlu,bu eserinde bizlere aydınlık öyküler sunuyor. B)Yazar, çocukların duygu ve düşüncelerini öykülerle anlatılmıştır. C)Eserde sekiz öykü var. D)Ben de bir an önce bu eseri okuyacağım.

ÇÖZÜM Mecaz anlam;sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamdır.Buna göre A seçeneğindeki cümlede geçen “ışıklı” yerine, “güzel,hoş” anlamlarında kullanıldığı için mecaz anlamlıdır. YANIT:A

CÜMLE KUTUSU *Buraya gelmesine herhangi bir mani yoktu. *Akşam yemeği çağrımıza cevap bekliyoruz. *Sanatçı bu eseriyle büyük üne kavuşmuştu. *Yarışmanın son turunda başarılı oldu. 2) Aşağıdakilerden hangisi, cümle kutusundaki altı çizili sözcüklerden herhangi birinin eş anlamlısı olarak kullanılmaz? A)yapıt B)Davet C)Engel D)Ünlü

ÇÖZÜM Cümle kutusundaki “mani “sözcüğünün eş anlamlısı “engel”,”çağrı” sözcüğünün eş anlamlısı “davet”,”eser özcüğünün eş anlamlısı da “yapıt”tır..Ancak “başarılı sözcüğünün eş anlamlısı olarak “ünlü” sözcüğü verilmez. YANIT:D

A)Konuşturma B)Abartma C)Benzetme D)Kişileştirme 3)Bisiklet kullanımı ve bakımı kolay bir araçtır.Çok az yer kaplar;bir duvar kenarına ya da apartmanın bir köşesine rahatça bırakılabilir.Mekanik bir karıncadır bisiklet.Kendi ağırlığından birkaç kat fazla yükü taşır. Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vardır? A)Konuşturma B)Abartma C)Benzetme D)Kişileştirme

ÇÖZÜM: Bu parçada konuşturulan, abartılan ya da kişileştirilen bir varlık bulunmaktadır.”Mekanik bir karıncadır “bisiklet” cümlesinde bisiklet karıncaya benzetilmiştir. YANIT:C

4)(1)Yonca ve ninesi, Sındırıgı Ormanı’na varınca öğle yemeği yediler 4)(1)Yonca ve ninesi, Sındırıgı Ormanı’na varınca öğle yemeği yediler.2)Tahta oluktan akan buz gibi sudan içtiler.(3)Dağın insana huzur veren serin havasını soludular.(4)Birlikte çamlıkların altında dolaşıp güleç yüzlü çiçeklere baktılar. Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “kişileştirme” vardır? A)1 B)2 C)3 D)4

ÇÖZÜM: İnsana ait özelliklerin insan dışındaki varlıklara verilmesine “kişileştirme ”denir. Cümlede de çiçeklerin güleç yüzlü olması insana ait bir özelliktir. YANIT:D.

5)Aşağıdaki cümleleri geçen ikilemelerden hangisinin oluşumu diğerlerinden farklıdır? A)Odasını ıvır zıvır eşyalarla doldurmuş. B)Gün arasında abur cubur yemekten vazgeçmelisin. C)Evin çatısında eski püskü pek çok eşya vardı. D)Her şeye mırın kırın ediyor, hiçbir şeyi beğenmiyordu.

ÇÖZÜM: A,B ve D şıklarındaki “ıvır zıvır,abur cubur,mırın kırın” ikilemeleri anlamsız sözcüler oluşturur.C seneğindeki “eski püskü” ikilemesi ise bir anlamlı bir anlamsız olarak oluşturulmuştur. YANIT:C

6)Bu cümlelerin hangilerindeki altı çizili sözler birbirine yakın anlamdadır? I.Onun böyle davranmasına önce bir anlam ve­remedim. II.Bir zamanlar ben de seyahati severdim. III.Bu işe yıllarca emek vermiş bir insandı. IV.Çoktandır böyle güzel bir film izlememiştim. V.Eskiden burada yemyeşil bir orman vardı. A) I. ve IV. B) II. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV.

ÇÖZÜM: I. cümlede "önce" sözcüğü, "başlangıç­ta"; III. cümlede "yıllarca" sözcüğü, "çok uzun bir sü­re"; IV. cümlede "çoktandır" sözcüğü, "uzun zaman­dan beri" gibi farklı anlamlarda kullanılmıştır. II. cümlede geçen "bir zamanlar" sözcüğü ile V. cümledeki "eskiden" sözcüğü, birbiri yerine kullanıla­bilen yakın anlamlı sözcüklerdir.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "hafif" sözcü­ğü "Kurşun ağır bir madendir." cümlesindeki "ağır" sözcüğünün anlamca karşıtıdır? A)Kaç gündür midemde hafif bir ağrı var. B)Hastalığı geçene kadar hafif bir işte çalışması gerekiyormuş. C)Eline alınca hangisinin daha hafif olduğunu anlarsın. D)Savaşta hafif bir yara almıştı.

ÇÖZÜM: "Hafif" sözcüğü A da "rahatsız edici ol­mayan"; B de "güç ya da yorucu olmayan, kolay"; D de "önemli olmayan yan anlamlarıyla kullanılmıştır. Örnek cümlede geçen "ağır" karşıtı olan "hafif" sözcüğü, "tartıda ağırlığı az gelen" anlamındadır. Söz­cüğün bu temel anlamı C seçeneğinde verilmiştir. YANIT : C

8) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A)Bahçendeki gül olsam B)Gözündeki nem olsam C)Yüzündeki ben olsam D)Elindeki saz olsam

ÇÖZÜM: A da gül : gülmek,gül: çiçek C de ben : kişi zamirden: vücuttaki siyah nokta D de el: yabancı,el: tutma organı şeklinde A, C, D, E seçeneklerindeki sözcüklerin eş seslisi vardır. B de verilen "göz" sözcüğü çok anlamlı bir sözcük- tür, sesteşi yoktur. YANIT : B

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "soğuk" söz­cüğü ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır? A)Soğuk havaya karşı hiç direnci yoktur. B)Arkadaşının böyle soğuk davranmasına çok üzülmüştü. C)Yaz kış soğuk suyla yıkanmayı alışkanlık edin­miştir. D)Artık soğuk ve yağışlı günler başladı.

ÇÖZÜM: A, C, D, E seçeneklerinde soğuk sözcü­ğü, "ısısı düşük olan" karşılığında somut anlamıyla kullanılmıştır. B seçeneğinde ise "gönül kırmak, memnun olma­dığını hissettirmek" karşılığında kullanılarak soyut bir anlam kazanmıştır. YANIT : B

10) 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "bulmak" ey­lemi, ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır? . A)Kristof Kolomb, Amerika'yı buldu B)Thomas Edison, ampulü buldu. C)Robert Koch, kendi adıyla anılan basili buldu. D)Ronald Amundsen, Güney Kutbu'nu buldu.

ÇÖZÜM: A, C, D, seçeneklerindeki "bulmak" ey­lemlerinde "önceden var olan bir şeyi keşfetmek" an­lamı vardır. B‘deki "bulmak" ise "icat etmek" anlamıyla kullanıl­mıştır. YANIT : B