ayçiçeği büyüme evreleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
LİLİUM SP..
avrupa erikleri taksonomisi
ANTHEMIS.
7. Wheatstone Köprüsü: V1: Besleme gerilimi, V2: Ölçülen gerilim + -
Armut Çeşitleri (Pyrus communis L.)
Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L.
Veysel ASLANTAŞ & Ebubekir KAYA
Büyük yapraklı ıhlamur
Caesalpinia gilliessii
KERRIA JOPANICA KANARYA GÜLÜ
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
ELMA.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Buğdayda Süne Zararı.
Tablet aktivasyonu yardım sayfası
Teknoalem.org // Levent
SUSAM Takım: Tubiflorales Familya: Pedaliaceae Cins: Sesamum
Zeytinde Olgunluk Derecesi Tayini
Çok küçük bir tohum, yaşam kaynağıdır. Tohum besin desteğiyle fideyi geliştirecek temel parçaları içeren bir embriyodur. Tohuma, embriyonun yaşamasını.
Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Adana, 2008 Sürüm: Taslak Copyright 2008 TrAgLor. Bu bir Türkiye Tarımsal.
domates zararlıları TANI REHBERİ sürüm 1.0 ( )
AYÇİÇEĞİ SİSTEMATİKTEKİ YERİ, ORİJİNİ VE YAYILIŞI
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
Kiraz-Vişne.
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Ayçiçeği taksonomisi Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri.
KOLZA.
Fransız İncir Çeşitleri Ficus carica L.
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
mısır zararlıları TANI REHBERİ Sürüm: ( )
Zeytin Kara Koşnili (Saissetia oleae)
Erik ve Kayısı Melezi Meyveler
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
CHRYSANTHEMUM.
adresinden alınmıştır
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
Portulaca grandiflora
RHODODENDRON INDICUM (Açelya)
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
Malus sylvestris (Yabani elma)
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
Baklazınnı.
Platanus orientalis doğu çınarı
Atriplex sp..
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sunum transkripti:

ayçiçeği büyüme evreleri Sürüm 1.0 (15.12.2008) Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna olmak üzere bağış sistemine tabiidir. Nesneyi inceledikten sonra kullanmaya devam etmeniz halinde “TarBil‐Tarım, Gıda, Orman Çevre Bilişimi Derneği “ne (http://www.tarbil.org) diskinize kaydetmeniz durumunda 5 YTL, çevrim-içi her erişim başına 10 YKr bağışta bulunmanızı dileriz. Yapacağınız mütevazi bağışlar bu tür nesnelerin geliştirilmesinde ve TürkÖnde’nin sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sağlayacaktır. © 2008 TrAgLor. http://traglor.cu.edu.tr

ayçiçeği büyüme evreleri Ayçiçeğinde büyüme vejetatif ve reprodüktif dönem olmak üzere iki kısımdan oluşur. Schneiter ve Miller1 tarafından tanımlanan büyüme evreleri bitkinin kültürü üzerine yapılan çalışmalarda ortak bir dil sağlamaktadır. Örneğin herhangi bir zararlı ve hastalığın ortaya çıktığı evreyi belirtmek gibi durumlarda oldukça yararlı olmaktadır. 1) Schneiter, A.A., and J.F. Miller. 1981. Description of Sunflower Growth Stages. Crop Sci. 21:901-903

ayçiçeği büyüme evreleri Ayçiçeği büyümesi için gereken süre ile çeşitli gelişme evreleri arasındaki süre bitkinin genetik yapısı ile yetiştirme ortamı ve iklimsel çevreye bağlıdır. Bir ayçiçeği tarlasında gelişme evrelerini tanımlamak için çok sayıda bitkinin ortalama gelişme durumunu dikkate alınmalıdır. Bu evre belirleme yöntemi tek tablalı bitkiler için geçerli olmakla birlikte çok tablalı dallanmış ayçiçeklerini sınıflamak için de kullanılabilir. Ancak dallanan ayçiçeklerinde sınıflama işlemi ana dal veya tabla üzerinde yapılmalıdır. Hastalık ve zararlıların da renk değişimi yaratacağı göz önüne alınarak R-7, R-8 ve R-9 evrelerinde sağlıklı, hastalıksız tablalar kullanılmalıdır.

i. Vejetatif Evreler VE - Vejetatif Başlangıç Evresi Vejetatif başlangıç ya da çıkış evresinde tohumlar filizlenmiş ve çenek yapraklar (kotiledonlar) üstünde 4 cm'den daha kısa ilk yapraklar ortaya çıkmıştır. * VE: Vegetative Emergency

i. Vejetatif Evreler Vn Evreleri Gövde sapı üzerinde en az 4 cm ve daha uzun yaprakların sayısı ile açıklanan evrelerdir. V-1, V-2, V-3, V-4… V12 gibi 4 cm ve uzun yapraklar sayılarak belirlenir. V-7 evresi – en üstteki yaprak 4 cm’den kısa olduğu için sayılmamıştır.

ii. Reprodüktif Evreler R1 Evresi Gövde sapının ucunda yaprak kümesi yerine küçük bir çiçek başı oluşur. Üstten bakıldığında yıldız şekilli ve çok sayıda sivri uçlu genç bürgülerin oluştuğu gözlenir. Bürgü: İlk aşamada çiçek tablasını tomurcuk gibi saran ve açıldıktan sonra tablanın arka kenarlarında kalan ucu sivri üçgensi kısa yapraklar. (İng. “bract”)

ii. Reprodüktif Evreler R2 Evresi Henüz açılmamış çiçek tablası kendisine en yakın yapraktan 0.5-2 cm kadar uzaktadır. Tabla tomurcuğunun arkasına bağlanmış küçük yapraklar göze çarpar.

ii. Reprodüktif Evreler R3 Evresi Henüz açılmaya başlamamış olan çiçek tablası, gövde üzerinde kendisine en yakın yapraktan 2 cm'den daha fazla yukarıya doğru uzaklaşmıştır. R-3 evresi yandan görünüş R-3 evresi üstten görünüş

ii. Reprodüktif Evreler R4 Evresi Çiçek tablası açılmaya başlar. Üstten bakıldığında tabla üzerinde ışınsı çiçekler görülebilir.

ii. Reprodüktif Evreler R-5.1 Evresi – çiçeklenme %10 R5.n Evreleri Çiçeklenmenin başlangıç evresidir. R-5.1, R-5.2, R-5.3 şeklinde numaralanan alt evreleri vardır. Noktadan sonraki numaralar, tabla üzerindeki çiçeklenmiş ve çiçeklenmekte olan alanın yüzdesini ifade ederler. Örneğin R-5.1 yüzde 10, R-5.5 yüzde 50 ve R-5.8 yüzde 80 demektir. R-5.9 Evresi – çiçeklenme %90 tamamlanmıştır.

ii. Reprodüktif Evreler R6 Evresi Çiçeklenmenin tamamlandığı evredir. Tabla üzerindeki ışınsı çiçekler solmaya ve dökülmeye başlamıştır.

ii. Reprodüktif Evreler R7 Evresi Tablanın arkası açık sarı renge dönüşmeye başlamıştır.

ii. Reprodüktif Evreler R8 Evresi Tablanın arkası sarıya dönüşmüş ancak bürgüler hala yeşildir.

ii. Reprodüktif Evreler R9 Evresi Bürgüler sarı ve kahverengi olmuştur. Fizyolojik olgunluğun tamamlandığı evredir. Hasat yapılabilir. Bu nesnenin hazırlanmasında büyük ölçüde Sunflower Growth, North Dakota University, http://www.ag.ndsu.edu/pubs/plantsci/rowcrops/eb25w-3.htm yararlanılmıştır.