Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
Advertisements

YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL BÜTÇELEME
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
MİSYONUMUZ Bölgemizin stratejik ili olan Batman’ı modern ve huzurlu bir şehir haline getirmek ve Batmanlıların yaşam kalitesini yükseltmektir.
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ

E-Devlet Turgut Gürsoy TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
BM Engelli Hakları Sözleşmesinin Uygulanması ve Uygulanmanın İzlenmesinde Kamu-Sivil Toplum Arasında Sorumluluk Paylaşımı ve İşbirliği Feray Salman İnsan.
Sabancı Vakfı Hibe Programı
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Etik Kültürün ve Şeffaflığın Geliştirilmesinde SİVİL TOPLUMUN Katılımı Ufuk Batum Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 25 Mayıs, 2011 Ankara.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Engellilik Tanımı ve Savunusu Yuvarlak Masa Toplantısı 4 Aralık 2012 Ankara.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
ÇEVRE HAKKI.
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
ONUNCU KALKINMA PLANI ( ) HH 1. ONUNCU KALKINMA PLANININ TEMEL AMAÇLARI-1 Ülkemizin büyüme performansını daha yüksek, istikrarlı ve sürdürülebilir.
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
İYİ YÖNETİŞİM.
29 Mayıs, 2004 Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği
UNICEF Türkiye Ülke Programı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Doç. Dr. Hikmet Yavaş Arş. Gör. Ömer Yavuz
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TÜRKİYE’DEKİ DURUM ANALİZİ
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Bilişim Sektörü 24 Aralık 2014.
Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMADA EĞİTİMİN ROLÜ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ
Küresel Kamusal Mallar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Sunum transkripti:

Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları Doç Dr. Yüksel Demirkaya Marmara Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Araştırma Merkezi

Siyaset ve Toplum Yönetimi İle İlgilenmeyen Aydınlar, Cahil Yöneticilere Mahkum Olurlar.

Vasat Bir İnsanın Elinden Geleni Yapmaya Çalışması, Zeki Bir İnsanın Tembelliğinden İyidir.

“İnanırsan yapabilirsin” Sivil Toplum Örgütleri; Toplumsal ihtiyaçları fark ederek çözüm üretirler, Huzur ve refah adına toplumsal bilincin artırılması için çaba gösterirler.

Sivil Toplum Kuruluşları Temsili Demokrasiden Katılımcı Demokrasiye… Siyasal Katılım Demokratik yönetişimin olmazsa olmaz şartı siyasal katılımdır. Belediyelerde siyasal katılım çok düşük, STK’ların temsil güçleriyle bu boşluğu doldurmaya en uygun adaydır. Sivil Toplum Kuruluşları Demokratik Yönetim

Temsili Demokrasiden Katılımcı Demokrasiye… Toplum Temsil gücü artan yerel yönetimler yetki ve kaynaklarını, STK’lar ile paylaşmada daha istekli ve cesur olacaklardır. Nitekim temsil gücünün artmasının yanında, yetki ve kaynakların paylaşılması yerel yönetimler yönetsel meşruiyetlerini sağlar. Sivil Toplum Kuruluşları Devlet Mekanizması (Kamu Kurumları)

Sivil Toplum Kuruluşları Temsili Demokrasiden Katılımcı Demokrasiye… Vatandaş Memmuniyeti Stratejik kamu yönetimi anlayışının temelinde vatandaş memnuniyeti vardır. Bu çerçevede kamu yönetimi ile vatandaş arasında etkin ve demokratik ilişkinin kurulabilmesini ancak STK’lar sağlayabilir. Sivil Toplum Kuruluşları Kamu Yönetimi

Özetle: Temsili Demokrasiden Katılımcı Demokrasiye Geçiş Ancak Etkin STK Eylemleriyle Mümkündür.

Sivil Toplum, Sürdürülebilir Gelişmenin Vazgeçilmez Ortağı… STK’lar toplumda sosyal ve ekonomik olarak mahruh bırakılanların için çözüm üreten aktörlerdir. Toplumsal ihtiyaçların tespiti ve çözüm önerilerin geliştirilmesinde kamu yönetiminin karar alma ve uygulamada en önemli ortağı olmak durumundadır.

BM Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri ve Sivil Toplum Kuruluşları… BM Bin Yıllık Kalkınma Hedeflerinin, uluslararası örgütlerin, kamu yönetimlerinin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının ortak işbirliği ve gayretleri ile gerçekleştirilmesi mümkün görülmüştür. Açlığın ve yoksulluk sefaletinin ortadan kaldırılması. Evrensel ilköğretimin standardının sağlanması. Kadın haklarının geliştirilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin teşvik edilmesi. Çocuk ölüm oranlarının azaltılması. Anne sağlığının iyileştirilmesi. Sıtma, HIV/AIDS gibi küresel hastalıklarla mücadele edilmesi. Sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanması sağlanması. Kalkınmaya yönelik küresel işbirliğinin geliştirilmesi.

Demokratik Yönetim/Gelişim Sivil Toplum Kuruluşları Egemenlik Kayıtsız Şartsız (Örgütlü) Milletindir… Türkiye İMF verilerine göre GSYH (2013: yaklaşık 822 milyar dolar) bakımından dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğu hemen hemen her vatandaşımız tarafından bilinir. Ancak kişi başına düşen milli gelir bakımından yine İMF (2014: yaklaşık 11 bin dolar) verileriyle dünyada 66. sırada olduğumuz, Ayrıca BM İnsani Gelişmişlik Endeksinde 76. sırada olduğumuz pek bilinmez. Demokratik Yönetim/Gelişim Sivil Toplum Kuruluşları insan

Egemenlik Kayıtsız Şartsız (Örgütlü) Milletindir… Toplumsal refah ve barış için kritik öneme sahip uluslararası veriler hakkında bilinç ve farkındalık oluşturmak ancak STK’lar vasıtasıyla mümkündür. Bizim imkanlarımızla bizleri yönetenlerin performansı ancak gözetlenebilir. En yalın ifadeyle, örgütlenemeyen toplumlar yukarıda dile getirilen sıralamalarda hep gerilerde kalmaya mahkumdur.

Sonuç ve Değerlendirme… Son 15 yıllık refromların temelinde sivil toplumun artan desteği vardır. Türkiye’de 1996 Habitat II bunun işaretcisi olmuştur. Uluslararası alanda ise 1992 Rio Konferansı etkili olmuştur. Bu konferansların ortak noktası güçlü bir STK katılımının olmasıdır.

Sonuç ve Değerlendirme… Bu kapsamda STK’lar için Temel Stratejiler,: Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve kullanılması konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmak, Daha yüksek yaşam kalitesi için örgütlü hareket etmenin önem ve gereğini sürekli gündemde tutmak, Sivil toplum adına kamu yönetiminin izlenmesi ve raporlanmasını sağlamak.

Teşekkürler İlginiz için Doç. Dr. Yüksel Demirkaya Marmara Üniversitesi ydemirkaya@marmara.edu.tr