Hipertrofik Kardiyomiyopati

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
Advertisements

BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Pediatrik Kardiyoloji BD Olgu Sunumu
Perkutan Mitral Kapak Tamir Uygulamaları
KARDİYOPULMONER ARREST VE RESUSİTASYON
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSER TEDAVİSİNDE KARDİYAK GEÇ YAN ETKİLER
VENTRİKÜLER SEPTAL DEFEKT (VSD)
KARDİYOVASKÜLER SİSTEM FİZYOLOJİSİ
Bradİkardİ ve Kalp bloklarI
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
VENÖZ YETMEZLİKTEN KORUNMA SAĞLAYABİLİRMİYİZ?
Fontan Dolaşımı Ritm Problemleri
Yenidoğan Disritmileri
Akut MI hastasına yaklaşım
BEYAZ ÖNLÜK HİPERTANSİYONU
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
KALP KAPAK HASTALIKLARI
Brugada sendromu Sebebi bilinmeyen ani kardiyak ölümlerin önemli bir kısmında sorumludur. Yüzeyel elektrokardiyografide sağ dal bloğu ile karışabilse de.
Prof. Dr. Alpay Çeliker Acıbadem Üniversitesi
Çocuklarda Supraventriküler Taşikardi
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Mitral Kapak Hastalıkları
Mitral Kapak Hastalığı ve Tedavisi
RİTİM BOZUKLUKLARI.
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Pediatrik Kardiyak Aciller
Patent Foramen Ovale Kapatılması
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
AORT KAPAK HASTALIKLARI
Fontan Dolaşımı Geç Komplikasyonlar ve Tedavileri
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
EKG Dr. Bahri AKDENİZ.
KARDİYOLOJİ’DE YOĞUN BAKIM: Prof Dr
Taşikardiye İkincil Kardiyomiyopatiler
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü Acıbadem Maslak Hastanesi
SİYANOTİK KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI
Doç. Dr. Kazım Beşirli Aort Koarktasyonu, Aortik İnterruption ve Arkus Aorta Anomalileri (Vasküler Ring) Doç. Dr. Kazım.
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
Hipertansif kalp hastalığı
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
Miyokard ve perikard hastalıkları
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
Pediatrik ve Konjenital Kardiyolojide Girişimsel Tedaviler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KARDİYOMİYOPATİLER Uzm. Dr. Ayça TÜRER.
Myokardiyal hastalıklar
KALP KAPAK HASTALIKLARI
İstanbul Üniversitesi CTF Kardiyoloji Anabilim Dalı
Perioperatif Hemodinamiye Dayalı Transfüzyon Yaklaşımları Emre ÇAMCI İTF Anesteziyoloji AD.
KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK. DİĞER TANISAL TESTLER 1)Holter monitörizasyon -Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir.
KALP YETMEZLİĞİ Dr. Osman Gürsoy ÜNAL.
HİPERTROFİK KMP ANİ KARDİAK ÖLÜM İCD DR.VEYSEL TOSUN PROF DR. A.SELİM YALÇINKAYA.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 26 Şubat 2016 Cuma İnt. Dr. Gülnur.
 Gastroözofajiyal reflü, özofagus alt ucundaki, bir çeşit kastan yapılmış halkanın (sfinkterin), gevşemesi sonucu mide içeriğinin özofagusa kaçmasıdır.
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ÇOCUKLARDA KALP MUAYENESİ
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Prof. Dr. Yekta GÜRLERTOP Trakya Üniversitesi Kardiyoloji AD.
FSHMD’Lİ OLGULARDA SOL VENTRİKÜLER DOKU DOPPLER BULGULARI Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1Çukurova.
Pediatrik kardiyolojide sık görülen sorunlar
KALP ve PERİFERİK VASKÜLER SİSTEM
Nabız Kalp atımlarının atar damara yaptığı basıncın vücudun belli bölgelerinden el ile hissedilmesidir.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
BRONŞEKTAZİ.
Sunum transkripti:

Hipertrofik Kardiyomiyopati Prof. Dr. Alpay Çeliker Hacettepe Üniversitesi Pediatrik Kardiyoloji Ünitesi

Tanımlama & Prevalans Sol ventrikülde dilatasyon olmaksızın kalınlaşma ile karakterizedir. Diğer doğumsal veya kazanılmış kalp hastalıkları olmamalıdır. Sıklığı % 0.2’dir. En sık genetik geçiş gösteren kardiyovasküler hastalıktır.

Morfoloji Hipertrofi artmış sol ventrikül kitlesine bağlıdır. Sol ventrikül kavitesi sıklıkla küçük veya normal çaptadır. Asimetrik Hipertrofi: Hipertrofi belirli bölgelerde gözlenir. Bazal anterior septum Posterior septum, anterolateral veya posterior serbest duvar Konsantrik Hipertrofi

HKM Tipleri AO IVS MV LVPW Midventriküler Çıkış yolu

Sol Ventrikül Çıkış Yolu Obstrüksiyonu Tipleri

HCM & LVOT Obstrüksiyonu

HKM & Mitral Kapak Mitral kapak anormallikleri hastalığın primer özelliklerindendir. Mitral kapak alanında artma Leaflet’lerde uzama Leaflet’lerde asimetri Ventriküler septuma temas nedeniyle fibrozis izlenir. Septumun bu bölgesinde endokardiyal kalınlaşma oluşturur.

Mitral Kapak & HCM Nonobstrüktif Obstrüktif

Histolojik Anormallikler I Miyositlerin transvers çapı artmıştır ve şekilleri bizardır. Miyozitler oblik veya dik olarak kaotik ve disorganize şekilde dizilim gösterirler. Miyofibrillerde disarray sıktır. Bu HCM’li hastaların %95’inde izlenir. Sadece hipertrofik bölgelerde izlenmezler. Bu bulgu yenidoğan döneminde de izlendiği için doğumsal olduğu düşünülmekle birlikte patognomonik değildir.

Endomiyokardiyal Biyopsi Nadiren gerekir. Biyokimya ve kas biyopsisi ile tanı konulamayan vakalarda yapılabilir. Tüm incelemeler (ışık ve elektron mikroskopi) yapılmalıdır.

Dilate Kardiyomiyopati

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Glikojen Depo Hastalığı

Histolojik Anormallikler II Disorganize hücrelerin bu hastalıkta gözlenen ritm problemlerinin nedeni olduğu düşünülmektedir. Ayrıca sistolik ve diyastolik disfonksiyona katkıda bulunurlar. Fibröz bölgeler ve skar formasyonu sıktır. İntramural koroner arterlerde intima ve media tabakalarında kalınlaşma,ve lümende daralma % 80 oranında izlenir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Fizyopatoloji I Dinamik subaortik obstrüksiyon anterior mitral kapağın sistolik öne hareketle septuma temasıyla oluşur. Genç hastalarda elonge mitral leaflet’ler erken sistolde septuma temas eder. Mitral-septal temas süresi gradientin derecesiyle ilişkilidir. Artmış intrakardiyak basınç duvar stresini ve miyokard oksijen ihtiyacını arttırır ve semptomlara neden olur. İnfantlarda biventriküler obstrüksiyon sıktır.

Fizyopatoloji II Mitral kapağın öne hareketi ve LVOT obstrüksiyonu LVOT çapı, sol ventrikül hipertrofisinin yerleşimi, mitral lifletlerin boyu, ve ejeksiyon hızına bağlıdır. SAM ile beraber hafif-orta MY izlenir. Ciddi MY varsa mitral kapakta yapısal bozuklukta vardır. Subaortik gradient dinamiktir.  blokaj gradienti azaltır. Arttıran nedenler ise; Valsalva manevrası, Nitrogliserin ve amil nitrit verilmesi, VES’ler, isoproterenol ve egsersiz

Miyokardiyal İskemi Azalmış koroner arter-ventriküler kitle oranı, küçük damar hastalığı nedeniyle olur. Egzersiz testi bozuklukları Hipotansif efor cevabı Reversibil Talyum 201 lezyonları Sol ventrikül relaksasyonu ve dolma bozukluğu hastaların % 80’inde izlenir. Diastolik disfonksiyon semptom, LVOT obstrüksiyonunun derecesi, ventriküler hipertrofisi ile bağlantılı değildir.

Genetik OD geçiş gözlenir, 8 gen mutasyonu vardır. -miyozin ağır zinciri Miyozin bağlayan globulin Kardiyak troponin T en sık görülen mutasyonlardır. Prognoz mutasyonlarla yakından ilişkilidir. Mutant genin morfolojik ekspresyonu erken yaşta ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle seri EKO incelemeleri gerekir. Fatal seyirli hastalığın bulunduğu ailelerde mutlaka genetik analiz yapılmalıdır.

Genetik Hastalıklar & HKM Noonan sendromu Feokromositoma Tübeoskleroz, nörofibromatosis Lentiginosis Friedreich ataksisi Fabry hastalığı Turner sendromu

Semptomlar & Klinik Bulgular Semptom sıklıkla adolesan dönemde veya sonra izlenir. Egsersiz limitasyonu, dispne, ortopne, paroksismal noktürnal dispne gibi semptomlar sıklıkla izlenirken: göğüs ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı ve senkopta olabilir. LVOT obstrüksiyonuna bağlı sistolik üfürüm sıktır. Bu üfürüm Valsalva manevrası, ayakta durma ile belirginleşir. MY’ne bağlı apikal üfürümde bazen duyulabilir.

EKG Hastaların % 90-95’inde anormaldir. Sol ventrikül hipertrofisi ST-T değişiklikleri, T negatifliği Sol atriyal dilatasyon Anormal derin Q dalgası Çeşitli ritm bozuklukları izlenir. EKG bulguları obstrüksiyonun derecesi, sol ventrikül kalınlığı ve ani ölümle ilişkili değildir. Pompe hastalığında çok yüksek voltaj ve kısa PR intervali izlenir.

Ekokardiyografi Diğer hastalıkların ayırıcı tanısı SAM ve diğer özellikler Hipertrofinin tipi Asimetrik (septum/arka duvar>1.3) Konsantrik Gradientin derecesi ve manevralara yanıtı Mitral yetmezliği Sistolik ve diyastolik disfonksiyon

Kalp Kateterizasyonu ENDOMİYOKARDİAL BİYOPSİ ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA PACEMAKER İMPLANTASYONU DEFİBRİLATÖR İMPLANTASYONU

Metabolik Çalışmalar İdrar ve kan AA Kan elektrolitleri Serbest yağ asitleri, ketoasitler, dikarboksilik asitler, laktik asit, pürivik asit Mitokondrial enzimler ve DNA analizi Karnitin ve açil karnitin analizi

Prognoz Ani ölüm %2-4 arasında bildirilmektedir. Kötü prognoz: Süt çocuğunda kalp yetmezliği Senkop Erken semptom Belirgin duvar kalınlığı Holter kayıtlarında VT Bazı ailelerde daha malign seyir vardır.

Tedavi I Pozitif inotropik ajanlar kontrendikedir. Diüretikler “afterload”’ı azaltarak gradienti arttırır.  blokörler LVOT gradientini azaltır. Kalsiyum kanal blokörleri dirençli hastalarda kullanılabilir. Bu tedaviler ani ölüm riskini ortadan kaldırmaz. Ritm problemi olan hastalarda amiodaronun ani ölüm riskini azalttığı bildirilmektedir.

Tedavi II Tıbbi tedavinin etkili olmadığı durumlarda cerrahi tedavi endikedir. (LVOT gradienti >50 mmHg) Miyotomi-miyektomi (Morrow) gradientin azaltılmasında etkilidir. Daha önce bu operasyon yapılan ve semptomatik hastalarda MVR yapılabilir. Apikoaortik konduit aortik annülüsü hipoplazik olgularda uygulanmalıdır. Septal ablasyon Kalp transplantasyonu DDD pacemaker

HKM & Yüksek Risk Kardiyak arrest, “sustained VT” Familyal ani ölüm Malign genotip Tekrarlayan senkop Tekrarlayan “nonsustained VT” Eksersiz hipotansiyonu Masif sol ventrikül hipertrofisi

DDD Kalıcı Pacemaker Bazı yazarlar DDD pacemaker ile LVOT gradientinin azaltılabileceğini göstermişlerdir. Sol ventrikülün aktivasyonu apeksen başlayarak çıkış yoluna yönelir, bu LVOT gradientini azaltır. Geçici pacemker ile kateter odasında test edilerek, etki elde edilen vakalarda kalıcı pacemaker implante edilmelidir. Henüz klasik bir tedavi olarak kabul edilmemektedir.

normal DDD Pacing

İshak Paşa Sarayı