BURÇ Genetik Tanı Merkezi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM.
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
Pandemik Grip (Yeni İnfluenza A / (H1N1)v)
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
1968'deki "Hong Kong" gribi dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribi de milyon kişinin ölümüne yol açmıştı.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Grip ve korunma yollari
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
İNFLUENZA A H1N1 PANDEMİSİ Op. Dr. Mehmet Özkan.
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
Grip ve Hijyen “ /.

DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Genel olarak.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
H1N1 KÜRESEL GRİP SALGINI (Pandemi)
Pandemik Grip Yeni İnfluenza A / (H1N1)v
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
X ülkesinde bir köyde ağır solunum hastalığı salgını bilgileri Sağlık Bakanlığına ulaşır. Çevre bölgelerde de olgular saptanır.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOMUZ GRİBİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
ROTA VİRÜS.
SEVERE ACUTE RESPIRATORY SYNDROME SARS. Şiddetli akut solunum yolu sendromu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
tedavisinde kullanılan ilaçlar ÜCRETSİZDİR
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüberküloz Daire Başkanlığı.
Sunum transkripti:

BURÇ Genetik Tanı Merkezi Domuz Gribi (H1N1) BURÇ Genetik Tanı Merkezi

H1N1 NEDİR? Domuzlar arasında yaygındır. Geçirdiği değişimler sonucu insandan insana da geçebilen influenza A tipi bir grip türüdür.

H1N1 Nedir? İnfluenza A virüslerinde; virüsün hücrelere yapışmasını sağlayan hemaglütinin molekülünün H1, H2, H3 virüs yüzeylerinde olan, hücrelerdeki reseptörleri yok eden nöraminidaz molekülünün ise N1, N2 alt tipleri belirlenmiştir.

H1N1 Nedir? İnfluenza A tipi insan, domuz, kuş ve at gibi hayvanlarda, influenza B sadece insanda, İnfluenza C virüsü ise insan ve domuzlarda hastalığa sebep olmaktadır.

H1N1 Nedir? Hastalık ilk kez Meksika’ da Edgar Hernandez adlı 6 yaşındaki bir çocukta görülmüştür (Hastalığı 5 günde yenmiştir). Kısa süre içerisinde ABD’de ortaya çıkmış ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

Nasıl Bulaşır? Solunum Hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçtıkları virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada canlı kalabilir.

Nasıl Bulaşır? Temas Virus ile kontamine olmuş kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden temas sonucu bulaşabilir.

Nasıl Bulaşır? Hasta kişiler hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve hastalık süresinin 7 günü boyunca bulaştırıcıdırlar. Çocuklarda bu süre biraz daha fazladır.

Belirtileri Normal griple aynıdır. Yüksek ateş (38 ºC ve üzeri),        Öksürük,         Boğaz ağrısı,         Burun akıntısı,         Vücut ağrıları,         Baş ağrısı,         Titreme, halsizlik,         Nadiren kusma ve ishal. Grip, 1-2 günlük bir kuluçka döneminden sonra birdenbire başlar.

Grip Geçiriyorsunuz: Normal Grip mi , Domuz Gribi mi Son yedi gün içinde domuz gribi virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temasta bulunduysanız; Son yedi gün içinde domuz gribi vakasının olduğu bir ülkede bulunmuşsanız; Mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidiniz.

Gripten Farkı Nedir? Olağan Grip virüslerinden farklı bir dönemde ortaya çıkmıştır (Ekim). H1N1, normal virüsten daha hafif seyrediyor ve evde istirahat ederek birkaç günde tamamen düzeliyor. Harvard’ lı Profesör Lipsitch H1N1 için ölüm oranını yüzde 0.007-0.045 olarak tahmin etmiştir.

Gripten Farkı Nedir? Domuz gribinden ölümlerin gençlerde daha çok görülmesine karşılık 7 aylık sürede tüm dünyada ölen insan sayısı 4 bin 500 civarında. Oysa DSÖ’ ne göre olağan gripten her sene 3-5 milyon kişi ciddi şekilde hastalanıyor ve 250-500 bin kişi ölüyor.

Tanı Hastalığın ilk 4-5 gününde alınan boğaz sürüntüsü, burun akıntısı, balgam gibi örneklerden virüs tespiti yapılır. Virüs kültürü, PCR ve antikor titre artışları hastalığın tanısında kullanılan yöntemlerdir.

Tedavi Yatak istirahatı, Bol sıvı tüketimi, Ağrı kesici ve ateş düşürücüler, Öksürük kesiciler Antiviral ilaçlar hastalığın belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın şiddetini azaltarak süresini kısaltabilir. Antibiyotik kullanmanın virüsün tedavisi için herhangi bir yararı olmaz.

Korunma Sık sık sabunla ellerinizi yıkayınız. Alkol bazlı el dezenfektanlarını da kullanılabilir. Vücut direncinizi yüksek tutunuz. Düzenli uyumalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Grip şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan kaçınız. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatınız.

Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınınız Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınınız. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından itibaren 7 gün boyunca ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

Hastalara ait eşyaların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur Hastalara ait eşyaların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Fakat, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak bulaşık makinesinde veya elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren durumlar Zor nefes almak veya nefes darlığı Karın veya göğüste ağrı Bilinç bulanıklığı Ani baş dönmesi Şiddetli bulantı ve kusma Yüksek ateş ve ciddi öksürük

Çocuklarda acil müdahale gerektiren durumlar Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk ya da morarma Yeterli sıvı tüketememe Uyarılamama ve uyanamama Hırçınlık Yüksek ateş ve ciddi öksürük Şiddetli bulantı ve kusma Döküntü

Aşı Domuz gribi aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli risk gruplarına uygulanmaya başlandı. Mevsimsel gribe yönelik uygulanan aşılar domuz gribine karşı herhangi bir koruma sağlamamaktadır.