GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO NEDİR? Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işine ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’ deniyor. Amaç sıcağa, soğuğa, böceklere.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ve MESLEĞİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
TRANSGENİK BİTKiLER.
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
KARBONHİDRAT NEDİR...
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO’LU YİYECEKLER.
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
BİYOKÜTLE.
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
gıda sanayinde kullanılan asitler
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
TARIMDA BİYOTEKNOLOLİ

HAYAT VE ANLAMI.
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
PROJESİ.
1. Giriş.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
biyoteknoloji ve önemi
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
Menü Planlama.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
LİPİTLER.
EVDE KİMYA HAZIR GIDALAR Zeliha IŞIK
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)

Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO), bir canlının gen dizilimi değiştirilerek ya da bu canlıya çeşitli bakteri, virüs, hayvan ve bitkilerden gen aktarılarak kendi doğasında bulunmayan bir karakter kazandırılması ile elde edilir.

GDO’LARIN KULLANIM ALANLARI VE ÜRETİM AMAÇLARI GDO’lar tarımda, tıpta, kağıt, tekstil ve gıda sanayinde kullanılmaktadır. İlaç endüstrisinde vitamin, monoklonal antikor, aşı, antikanser bileşikleri, antioksidan, uyku ilacı, interferon, kan proteinleri ve karotenoid üretiminde kullanılmaktadır. Endüstriyel uygulamalarda en geniş kullanımı, maya üretimidir.

Gıda endüstrisinde genetiği değiştirilmiş mikrocanlılar (bakteriler, mayalar ve küfler) ekmek, bira, peynir, bağcılık ürünleri gibi çeşitli üretimlerde, enzim ve gıda katkı maddesi olarak (stabilizatör, kıvam artırıcı, emülgatör, tatlandırıcı, koruyucu, renklendirici ve tat verici gibi) kullanılmaktadır. Örneğin peynir üretiminde kullanılan rennin gibi gıda enzimleri mikrocanlılara aktarılarak daha kolay ve daha ucuz olarak üretilebilmektedir.

Modern biyoteknoloji en geniş kullanım alanını tarım sektöründe bulmuştur. Tarımsal biyoteknolojide (yeşil biyoteknoloji) en çok üzerinde çalışılan özellikler; yüksek miktarda ve kalitede ürün almak, hastalıklara ve zararlılara karşı dayanıklılık, yabancı ot ilaçlarına dayanıklılık, meyve olgunlaşma sürecinin değiştirilmesi, besin öğelerince zenginleştirilmesi ve iyileştirilmesi, raf ve depolama ömrünün uzatılması ve aromanın artırılmasıdır.

GDO’LARIN KULLANILDIĞI ÜRÜNLER Genetiği değiştirilmiş mısır başlıca yağ, un, nişasta, glikoz şurubu ve fruktoz şurubu üretiminde kullanılmaktadır. Bunların kullanımıyla bisküvi, kraker, gofret, çikolata, şekerleme, cips, kaplamalı çerez, puding, mama, ketçap, mayonez, et suyu tableti, hazır çorba, kola, gazoz, meyve suyu gibi ürünlere de katılmaktadır. Ayrıca GDO’lu mısır tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar aracılığıyla da tüketilmektedir.

Genetiği değiştirilmiş soya yağ, un, kıyma, lesitin üretiminde kullanılmaktadır. Bunların kullanımıyla kek, gofret, bisküvi, kraker, puding, çikolata, kahve kreması, margarin, mayonez, devam sütü, hazır köfte, sucuk, salam, sosis gibi ürünlere de katılmaktadır.

Genetiği değiştirilmiş pamuk, yağ sanayisinin önemli bir maddesi olmasına karşın asıl kullanım alanı tekstil sanayidir. Tekstile uygun olmayan kısa lifler selüloz ve metilselüloz açısından zengindir. Bu kısa lifler hem kağıt üretiminde hem de gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Genetiği değiştirilmiş kanola ise kanola yağı ve margarin yapımında kullanılmaktadır

GDO’ nun Tarımsal Uygulamalar Açısından Olası Yararları Böceklere ve Herbisitlere Karşı Dayanıklılık Çevre Koşullarına Uyumun Artırılması Bitkisel ve Hayvansal Ürün Verimin Artırılması Meyve ve Sebzelere Tat, Renk ve Yapı Açısından İstenilen Özelliklerin Kazandırılması Raf Ömrünün Uzatılması

GDO’nun Tarımsal Alanlar ve Çevre Açısından Olası Riskleri Terminatör Gen Kullanımı Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması Zararlılarda Dayanıklılığın Artması GDO Genlerinin Toprak, Su, Ekosisteme Geçişi