DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

COĞRAFYANIN KONUSU.
HARİTA BİLGİSİ.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
DÜNYAYI ŞEKİLLENDİREN GÜÇ
Başlıca Çevre Sorunları
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
Olayların Dağılışını gösteren ölçeklendirilmiş çizimlerdir.
TEST – 1.
COĞRAFYA’YI TANIYALIM
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
COĞRAFYADA AKIMLAR.
MADDE DÖNGÜLERİ.
COĞRAFÎ BİLİNÇ Şekil 2: Coğrafya konuları ve coğrafi bilinç unsurları
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN BİĞA YARIMADASININ BU GÜNÜ VE GELECEĞİ
HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Dünyamızı tanıyalım.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Dünya Güneş ve ay.
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
Sınıf: 9. Sınıflar Kazanımlar: A.9.1.(Doğa ve İnsan Etkileşimini Anlamlandırır.), A.9.2. (Doğa ve insan etkileşimini ortaya koymada coğrafyanın rolünü.
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
AHMET URAL. İNSAN BitkiHayvan Yer Şekli TaşHavaSuToprak.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
BİTKİ COĞRAFYASININ (VEJATASYON) KONUSU VE BÖLÜMLERİ
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
Sunum transkripti:

DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER Murat ADIGÜZEL M.AZMİ DOĞAN AND.LİS Coğrafya Öğretmeni

COĞRAFYANIN TANIMI Coğrafya kelime anlamı olarak yerin tasviri anlamına gelmektedir. Daha geniş anlamı ile ise; insanın içinde yaşadığı çevrenin doğal özelliklerini, insan-doğal çevre etkileşimini ve bu etkileşim sonucu insanın ortaya koyduğu beşeri ve ekonomik etkinlikleri kendi prensipleri çerçevesinde inceleyerek sonuçlarını açıklayan bilimdir.

MEKANSÂL UNSURLARDAN YARARLANMADA ETKİLİ Kültür Ekonomi İklim Bitki Yerleşme Toprak Su Nüfus Politika DOĞA İNSAN Zaman Zaman YEREL ULUSAL KÜRESEL Koruma Kullanma Düzenleme Planlama COĞRAFÎ BİLİNÇ Geleceğe Aktarma Sahiplenme MEKANSÂL UNSURLARDAN YARARLANMADA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER Kaynaklar Kimlikler Teknolojiler Değerler Tutumlar

Coğrafya kendi içerisinde beş bölüme ayrılır.

1. DOĞAL SİSTEMLER Doğal Sistemler kendi içinde şu gruplara ayrılır: Kartografya ( Harita Bilimi ) Klimatoloji ( İklim Bilimi ) Jeomorfoloji ( Yer şekilleri Bilimi) Hidrografya ( Su Bilimi ) Biyocoğrafya ( Canlı Bilimi)

KARTOGRAFYA Yerkürenin şekli,boyutları, hareketleri ve coğrafi olayların dağılışının haritalarla gösterilmesi ve harita çizim yöntemleri üzerinde durur.

KLİMATOLOJİ Yeryüzündeki iklim şartlarını, oluşumlarını ve etki alanlarını inceleyen bilim dalıdır. Meteorolojinin verilerinden faydalanır.

JEOMORFOLOJİ Yeryüzünün oluşumunda etkili olan iç ve dış kuvvetler ile bu kuvvetlerin meydana getirdiği yer şekillerinin oluşumunu ve dağılışını inceleyen bilim dalıdır. Özelikle Jeoloji bilimi ile yakın ilişki içerisindedir.

HİDROGRAFYA Yerüstü ve yeraltı suları ile bunların dolaşımlarını inceleyen bilim dalıdır. Okyanuslar,denizler,göller,akarsular ve yağışlar yerüstü sularını,kaynaklar ise yer altı sularını meydana getirmektedir.

BİYOCOĞRAFYA Bitki ve hayvanların yeryüzündeki dağılışını ve bu dağılışa etki eden faktörleri inceleyen bilim dalıdır. Bitkileri inceleyen bilim dalına botanik, hayvanları inceleyen bilim dalı ise zoolojidir.

2.BEŞERİ SİSTEMLER Nüfus ve yerleşme olarak ikiye ayrılır. Nüfusun yeryüzündeki dağılışını ve bu dağılışa etki eden faktörler ile yeryüzündeki nüfusun yerleşiminde etkili olan faktörler ile yerleşmelerin dağılışını inceler.

3. MEKANSAL SENTEZ Sınırları belirli bir alandaki coğrafi şartlar incelenir.

4. KÜRESEL ORTAM Dünya üzerinde bölge kavramı ve bölgelerin genel özellikleri incelenir. Ülkeler ve kıtalar bu grupta yer alır.

5. ÇEVRE VE TOPLUM Çevre kavramı,insan-çevre ilişkilerini ve çevre sorunları incelenir.

DOĞAL SİSTEMLER MUHTEŞEM DÖRTLÜ Atmosfer - Hidrosfer Litosfer - Biyosfer

A T M O S F E R

Atmosfer yani havaküre Dünya’yı çepeçevre saran çeşitli gazların oluşturduğu doğal bir ortamdır. Atmosferin coğrafyayı ilgilendiren kısmı hava olaylarıdır. Yeryüzünde görülen iklim şartları insanların yaşamlarını doğrudan etkilemektedir.

HİDROSFER (SU KÜRE)

Yerüstündeki ve yeraltındaki sular hidrosferi yani suküreyi oluşturur. Dünya’nın ¾’ünün sularla kaplı olması suyun insan yaşamındaki önemini göstermektedir. Ancak temel sorunlardan birisi kullanılabilir temiz su kaynaklarının bulunması ve insanlara ulaştırılmasıdır.

LİTOSFER (TAŞKÜRE)

Yerkürenin kabuk kısmını meydana getirir. Kalınlığı karalarda fazla okyanus tabanlarında ise azdır. Yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz litosfer çeşitli özellikleri ile yerleşme şartlarını etkilemektedir.

BİYOSFER (CANLILAR KÜRESİ)

Doğal ortam içinde yaşayan canlıların oluşturduğu sisteme verilen isimdir. Bitkiler,hayvanlar,insanlar ve mikroorganizmalar biyosferi oluşturan unsurlardır. İnsanlar kendisi dışında kalan canlılardan doğrudan ve dolaylı olarak çok etkilenirler.