ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enerji Kaynakları ve Türkiye
Advertisements

ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
ASELSAN’DA VERİMLİLİK YÖNETİMİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Enerji Performans Uygulamaları,
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMİNERİ EFEKTİF ENDÜSTRİYEL ENERJİ A.Ş.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Bİlİyor musunuz? Bİnanizin yapi kullanim İznİ
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
TÜRKİYE’DE BORU TAŞIMACILIĞI VE PROJELER
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
Sanayide Enerji Verimliliğini Artırıcı Önlemler
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI
SANAYİDE ENERJİ YÖNETİMİ
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
Akıllı Şebekelerde Örnek Uygulamalar
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Seminar on Sustainable Buildings
TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi /INGAS/İSTANBUL.
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
AHMET SEFEROĞLU BANU GÜMÜŞ ZEYNEP SEFEROĞLU
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Bora OMURTAY Elektrik Mühendisi
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Mak.Yük.Müh. – Enj.Ver.Dai.Bşk.V. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar. Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2.
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
Bu yıl üçüncüsünü düzenlendiğimiz Enerji Verimliliği Proje Yarışmasının amacı; enerji verimliliği ile ilgili iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılmasına.
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI VE ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASININ ROLÜ
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI Yiğit Kulabaş Turkcell Genel Müdür Yardımcısı.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ = DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE + ARZ GÜVENLİĞİ Erdal ÇALIKOĞLU Genel Müdür Yardımcısı V. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI SEFEROĞLU ELEKTRİK LTD. ŞTİ.

NEDEN ENERJİ VERİMLİLİĞİ Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek Alternatif kaynaklar henüz ekonomik değil. Artan talep nedeniyle fiyatlar tırmanıyor. Yerli kaynaklar ithal bağımlılığını önleyemiyor Ekolojik denge alarm veriyor. Maliyetler yükseliyor. KAYNAK GÜVENLİĞİ VE TEMİZ ÇEVRE İÇİN SEFEROĞLU ELEKTRİK LTD. ŞTİ.

ÜLKEMİZDE ENERJİ TÜKETİMİ Birim Milli gelir başına tükettiğimiz enerjiye enerji yoğunluğu diyoruz. Enerji yoğunluğumuz 0.35, OECD ortalaması 0,19………………………. Kişi başına tüketim 1.06 TEP, (Ton eşdeğer petrol) OECD’de 4.68 TEP SEFEROĞLU ELEKTRİK LTD. ŞTİ.

MTEP = MİLYON TEP

Türkiye’nin Enerji Maliyetleri ve Tasarruf Profili 2020 Tüketim Projeksiyonlarına ve 2005 Fiyatlarına Göre TALEBİ KARŞILAYACAK YATIRIM MALİYETLERİ Elektrik üretim tesisi yatırımları: 72,5 milyar YTL (50.000 MW’lık ilave kurulu güç) İletim / dağıtım şebekesi yatırımları: 11,0 milyar YTL (elektrik ve boru hatları) TALEBİ KARŞILAYACAK İTHALAT MALİYETLERİ Yıllık petrol ithalatı: 17 milyar YTL (56,7 milyon ton petrol) Yıllık doğal gaz İthalatı 24,3 milyar YTL ( 63 milyar m3 doğal gaz) TASARRUF PROFİLİ % 15’lik elektrik tasarruf potansiyeli geri kazanıldığında 6,5 milyar YTL’lik doğal gazlı santral yatırımı önlenebilir Yılda 3,0 milyar USD’lık doğal gaz ithal edilmeyebilir. Binaların ve işletmelerin ısıtma ve soğutmasında % 35 ve ulaşımda % 15 tasarruf sağlandığında Yılda 1,4 milyar USD’lık petrol ve doğal gaz ithal edilmeyebilir.

Enerji Verimliliği Kanunu Vizyonu & Temel Hedefi Enerjinin tamamını faydaya dönüştüren bir Türkiye.. Kişi başına enerji tüketimi yüksek ve enerji yoğunluğu düşük ülkeler arasında yer alan bir Türkiye... TEMEL HEDEFİ Sanayide, binalarda, ulaşımda ve enerji sektöründe, Türkiye pratiklerinde uygulanabilir tedbirlerin yer aldığı Kanun ile; Birim milli gelir başına tükettiğimiz enerjiyi (Enerji Yoğunluğunu), 2020 yılına kadar en az %15 azaltmak Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçlarımızı ve ithalat bağımlılığımızı azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına önemli katkılarda bulunacaktır. . 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu 18.04.2007 tarihinde TBMM inde kabul edilerek 02.05.2007 tarih ve 26510 sayı ile resmi gazetede yayınlandı. Resmi gazetede yayımlandı. Enerjinin verimli kullanılmasına dair bu kanun kapsamındaki yönetmelikte 26.10.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

İdari yapılanma

Kanun’un Genel Özelliği ve Ekonomik Dengesi Kanun, sanayide, binalarda, ulaşımda ve enerji sektöründe, Türkiye pratiklerinde uygulanabilir yükümlülükler, destekler ve bilinçlendirme etkinlikleri getirmektedir. Kanun’un yasalaşması ve başarılı uygulanması halinde, ilk 10 yıl sonunda, endüstriyel işletmelere verimlilik artırıcı proje destekleri ve enerji yoğunluğunu azaltmaya yönelik gönüllü anlaşma destekleri için kullanılması tahmin edilen toplam 400 milyon YTL’lik mali yüke karşı, Sadece, sanayide, binalarda ve ulaşımdaki asgari gerçekleşmeler ile, 5,0 milyar YTL bedelindeki 3450 MW’lık elektrik üretim tesisi yatırımı ve en az 1,2 milyar USD’lık petrol ve doğal gaz ithali önlenebilecektir.

Kanun’un Sanayi ve Ticaretteki Uygulamaları PROJE DESTEKLERİ GÖNÜLLÜ ANLAŞMALAR ENERJİ YÖNETİCİLERİ VERİMSİZ MALLARIN ÖNLENMESİ BİLİNÇLENDİRME KOSGEB DESTEKLERİ

Kanun’un Binalardaki Uygulamaları Enerji Yöneticisi Görevlendirme Yakma sistemlerinde yanma kontrolü Isı Kontrol Cihazları ve Pay Ölçerler Enerji Kimlik Belgesi Atık ısı geri kazanımı Otomatik kontrol uygulamaları Toplam inşaat alanı 20.000 m² ve yıllık tüketim 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar ve toplam inşaat alanı 10.000 M2 ve yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu kesimi binaları için

Kanun’un Enerji Sektöründeki Uygulamaları Üretim, iletim, dağıtım tesislerinde ve açık alan aydınlatmalarında verimliliğin artırılması Talep tarafı yönetimi Termik santralların atık ısısından yararlanılması Alternatif yakıt kullanımının özendirilmesi

Kanun’un Ulaşım Sektöründeki Uygulamaları Yerli araçlarda birim yakıt tüketiminin azaltılması Araçlarda verimlilik standardının yükseltilmesi Toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması Gelişmiş trafik sinyalizasyon sistemleri

Kanun’daki Diğer Düzenlemeler Diğer bilinçlendirme uygulamaları Küçük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik uygulamalar Verimli kojenerasyon tesislerine yönelik uygulamalar AR-GE Projelerinin desteklenmesine yönelik uygulamalar

TEŞEKKÜR EDERİZ. AHMET SEFEROĞLU EFEKTİF ENERJİ A.Ş.