AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ÇEVRE POLİTİKASI ÇEVRENİN KORUNMASI VE YARGITAY İÇTİHATLARI Salih ÖZAYKUT.
Dönem Başkanlığı 6 ay süresince AB üyesi her ülke, sırayla Konsey Başkanlığı'nı üstlenir. Resmi ve gayri resmi Konsey toplantılarını dönem başkanlığını.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORGANLARI.
Giriş Osmanlı Devleti Tanzimat'tan sonra tercihini Batı'dan yana yapmıştır. Cumhuriyet'le birlikte bu tercih, daha da somutlaşmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
AVRUPA BİRLİĞİ VE SPOR Eren ŞAFAK
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ İLKE VE UYGULAMASI EKONOMİK SİYASİ HUKUKİ YAPISI HAZIRLAYAN : Zeynep EROĞLU ÖĞRENCİ NO :
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SUNUŞUN İÇERİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Avrupa Adalet Divanında görülen başlıca içtihat davaları Jens.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Avrupa Birliğinin Kurumları
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
Özlem Keçim.
Müracaat ve Şikayetler
Eğitim ve Hukuk.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
Bölgeselcilik ve Küresel Siyaset II.Bl.
AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ II
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Müzakere Sürecinin Aşamaları
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
AB ve EKONOMİK ÖRGÜTLER
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AVRUPA BİRLİĞİ ANTLAŞMALARI
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
ZİYNET BERİL DİREKEL: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARİHSEL GELİŞİMİ PİROS ALP: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL KURUCU ANLAŞMALARI EMİNE AKPINAR: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÖRGÜT.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Hukukun TEMEL kavamları
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU SONER HOCA HAFTA 1 KAMURAN REÇBER
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI
AB hukuku 4.KISIM.
AB HUKUKU SONER HOCA Kısım 5.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU BAHAR DÖNEMİ
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

AB HUKUKUNUN KAYNAKLARI BİRİNCİL MEVZUAT İKİNCİL MEVZUAT

Birincil Mevzuat 1951 PARİS ANTLAŞMASI / AKÇT (ECSC) Kurucu Antlaşmalar 1951 PARİS ANTLAŞMASI / AKÇT (ECSC) 1957 ROMA ANTLAŞMASI / AET (EEC) 1957 ROMA ANTLAŞMASI / AAET(EURATOM)

Birincil Mevzuat 1967 FÜZYON ANTLAŞMASI EKLER + PROTOKOLLER 1967 FÜZYON ANTLAŞMASI 1973 DANİMARKA, İRLANDA VE İNGİLTERE’NİN KATILMA ANTLAŞMASI 1981 YUNANİSTAN’IN KATILMA ANTLAŞMASI 1986 İSPANYA VE PORTEKİZ’İN KATILMA ANTLAŞMASI 1987 TEK AVRUPA SENEDİ 1993 MAASTRICHT ANTLAŞMASI 1995 AVUSTURYA, İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN KATILMA ANTLAŞMASI 1999 AMSTERDAM ANTLAŞMASI 2003 NICE ANTLAŞMASI (10 ÜYENİN KATILIM ANT.)

İkincil Mevzuat Tüzük (Yönetmelik) Direktif (Yönerge) Karar Görüş

İkincil Mevzuat TÜZÜKLER Roma Antlaşması’nın 189. maddesi uyarınca, Konsey ve Komisyon görevlerini yerine getirmek için ve Antlaşma’da öngörülen koşullarla, tüzükler ve direktifler çıkartır, kararlar alır, tavsiyelerde bulunur ve görüşler bildirir. 189. maddede Maastricht Antlaşması ile yapılan değişiklik uyarınca, bu düzenlemeler, Konsey ve Komisyonun yanısıra Avrupa Parlamentosu ve Konsey ile ortaklaşa gerçekleşebilecektir.

İkincil Mevzuat TÜZÜKLER Tüzükler, herhangi bir transformasyon işlemine gerek kalmaksızın üye ülkelerin tamamında doğrudan uygulanır. Üye ülke vatandaşları nezdinde hak ve yükümlülükler doğurmak için ulusal makamların herhangi bir düzenleme yapmaları gerekmez. Tüzükler, üye ülke vatandaşlarına, ulusal yasalarda olduğu gibi doğrudan hak ve yükümlülükler getirir.

İkincil Mevzuat DİREKTİF/YÖNERGELER Direktifler, tüm üye ülkelerle veya tek bir üye ülkeyle ilgili olabilir. Tüzüklerden farklı olarak, direktifler iç hukuka uyarlanmak suretiyle uygulamaya girer.

İkincil Mevzuat KARARLAR Kararlar, bir üye ülkeyi, bir firmayı ya da kişileri muhatap alabilir. Karar kime yönelmişse onun açısından bağlayıcı nitelik taşır.

İkincil Mevzuat KARAR TÜRLERİ Topluluk Kararları Konsey veya Komisyon tarafından alınan kararlardır. İcra hükümleri vardır. Topluluk kararlarının gerekçeleri bunları uygulamak zorunda kalan ülke ve kuruma yazılı olarak bildirilir.

İkincil Mevzuat KARAR TÜRLERİ Avrupa Parlamentosu Kararları Bazı kararlar öneri şeklinde, bazıları ise Konsey veya Komisyon’a tavsiye şeklinde olur. Avrupa Parlamentosu Başkanı, Parlamento’nun onayladığı metni, Parlamento önerisi olarak Konsey veya Komisyon’a iletir. Yetkili Komisyonların incelemeleri sonrasında bir rapor hazırlanır ve onaylanır. Kabul edilen kararlar Resmi Gazete’nin C serisinde yayımlanır.

Gerekçeli Kararlar İkincil Mevzuat KARAR TÜRLERİ AKÇT Anlaşması’nın 88 nci maddesinde öngörülmüş olan ve Komisyon tarafından üye ülkelerin eksiklikleri durumunda alınan kararlardır. AET ile EURATOM Antlaşmaları’nda öngörülen gerekçeli görüşlere benzer niteliktedir. Ancak, icra hükmü daha fazladır. Üye ülkeler, Adalet Divanı’na başvurarak gerekçeli kararlara karşı gelebilirler. Fakat başvuruların reddedilmesi halinde gerekçeli karara uyulması zorunludur.

İkincil Mevzuat GÖRÜŞLER Görüş, üye ülkelere bazı durumlarda da Topluluk vatandaşlarına, herhangi bir konuda özel bir tutum benimsenmesini önerir ya da Topluluk görüşünü iletir. Görüşler, herhangi bir yükümlülük ya da bağlayıcılık içermez. Görüş, Topluluk organları tarafından bir karar alınmadan önce verilir. Uygulamaya konulup konulmaması ve ne şekilde uygulanacağı üye ülkelerin seçimine bırakılmıştır.