KİŞİLERARASI İLİŞKİLER VE ÇEKİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
Advertisements

Şİddet Muhammet GÜLER.
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
ANA BABA VE ERGENLİK.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Çift İlişkisinde Bağlanma
ANNE BABA TUTUMLARI.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
ÇOCUGUNUZU YAŞ GRUPLARINA GÖRE TANIYOR MUSUNUZ?
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Aşkın Motivasyonel Süreci
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
HOŞGELDİNİZ.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
İ L E T İ Ş İ M ve E M P A T İ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR.
DİĞER TUTUMLAR.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI.
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
ÇOCUK VE SUÇ.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
Son Çocukluk Dönemi Çocuklarında Gelişim ve Kitap Seçimi
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
Bağlanma Kuramı Açısından Yakın İlişkiler
ERGENLİK.
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
Hollandada yaşayan Türk eşcinselleri
ANA BABA VE ERGENLİK.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AİLEDE İLETİŞİM.
9. HAFTA AİLE.
Asil Aşk Ezgisi Lesson 6 for May 11, 2019.
Sunum transkripti:

KİŞİLERARASI İLİŞKİLER VE ÇEKİM

Nelerden Bahsedeceğiz? Başkalarına Neden İhtiyaç Duyarız? Kişilerarası Çekimi Yaratan Nedir? İlişkiler Nasıl Gelişir? İlişkiler Nasıl Sürer? İlişkiler Neden Biter? İlişkiler Nasıl Biter? ‘Farklı’ İlişkiler Nelerdir?

Başkalarına Neden İhtiyaç Duyarız ve Yakınlaşırız?

Ait Olma Gereksinimi ‘İnsanlar diğer insanlara gereksinim duyarlar.’ ‘Ait olmak bir istekten çok ihtiyaçtır.’ ‘İnsanlar kalıcı, olumlu, anlamlı kişilerarası ilişkiler geliştirmek ve bu ilişkileri sürdürmek için yaygın bir güdüye sahiptir.’ Baumeister ve Leary (1995)

Ait Olma Gereksinimi Ölçeği Örnek Maddeler İnsanların beni kabul etmesini isterim. Yalnız olmaktan hoşlanmam. Arkadaşlarımdan uzun süre ayrı kalmak beni rahatsız eder. İnsanların planlarına dahil edilmediğimde çok rahatsız olurum. Diğerlerinin beni kabul etmediğini hissettiğimde duygularım kolaylıkla incinir.

Bağlanma Bebekler en sık ve en severek etkileştikleri kişilere duygusal olarak bağlanırlar. Düzenli temas kurdukları kişiye (genellikle ana babadır) olumlu tepki verir, yanlarındayken daha rahat hisseder, korktuğunda onu arar.

Bağlanma Türleri Ainsworth (1978) Güvenli bağlanma (%59) Kaçınmacı bağlanma (%25) Kaygılı/kararsız bağlanma (%11)

Güvenli bağlanma stili: Sevgilimle kolaylıkla yakınlık kurabiliyorum. Rahatlıkla ona bağlanabiliyorum ve o da bana bağlanabiliyor. Terk edilmekten ya da bir başkasının bana çok yakınlaşmasından endişelenmem.

Kaçınmacı bağlanma stili: Başkalarıyla rahatlıkla yakınlık kuramıyorum ve bağlanmakta güçlükler yaşıyorum. Sevgilim bana çok yakın olduğunda sinirleniyorum. Benim istediğimden daha fazla benimle yakınlık kurmak istediğini düşünüyorum.

Kaygılı- kararsız bağlanma stili: Sevgilim benim istediğim kadar benimle yakınlık kurmak istemiyor. Genellikle sevgilimin beni gerçekten sevmediğini ya da benimle birlikte olmak istemediğini düşünüyorum.

Bağlanma ölçümü üç yerine dört biçemi kapsayacak biçimde geliştirilmiştir (örn. Bartholomew, 1990): güvenli, saplantılı, kaçınmacı (gözden çıkarıcı) ve korkulu kaçınmacı

Kişilerarası Çekimi Yaratan Nedir?

Fiziksel Çekicilik Evrimsel görüşe göre; güzel ya da yakışıklı bir yüz iyi genlerin belirtisi olabilir, sağlıklı ve üremeye uygun olmaya işaret eden bir ipucu olabilir.

Hale Etkisi Ayın halesi yakında olanları içine çeker Güzelliğin yayılan etkisi Güzel ya da yakışıklı biriyle görülmek ödüllendiricidir

Evrensel güzellik ölçütleri Küçük burun, küçük çene, büyük göz, parlak saç Kadınlarda bel-kalça oranı 0.7 Erkeklerde bel-kalça oranı 0.9

Yakınlık Mahrem mesafe (45 cm) Kişisel mesafe (45 cm-1.25 m) Sosyal mesafe (1.25 m- 3.70 m) Kamusal mesafe (vücuttan 3.70 m nin ötesi) Hall (1966)

Ölümcül Çekimler Felmlee, (1995) Başlangıçta kişileri birbirine çeken kimi özelliklerin ilişkinin bitmesine neden olması Partnerin başlangıçtaki yoğun ilgisi sonradan kıskanç ve sahiplenici olma kusuruna dönüşebilir Toplumsal cinsiyet rollerine uymayan, genelden farklı ve partnerin kendinden farklı bireylerde daha yaygın %30

Benzerlik Din, siyaset, toplumsal sınıf, eğitim, yaş, zeka, tutum benzerlikleri çekiciliği artırır.

Tanıdıklık/Aşinalık Görme sıklığı kişinin uyarıcıya yönelik olumlu tutum geliştirmesi için yeterli bir koşuldur Zayonc, 1968

Olumlu Kişisel Özellikler Dışadönüklük Neşelilik Orta derecede seçicilik Üstün yetenekleri ama aynı zamanda insani kusurları olmak

İlişkiler Nasıl Gelişir?

Kendini Açma İnsanların başkalarına kendi düşünce, duygu ve deneyimleriyle ilgili bilgileri açıklama düzeyi Karşılıklılık ilkesi: biz, bize açılana açılıyoruz! Kadınlar >Erkekler

Açılmanın Tehlikeleri Kayıtsızlık Reddedilme Kontrol kaybı Ele verme

Aşk Kuramları Evrim Kuramı Mellen’e göre aşk, bebeklerini besleyip koruyacak olan ana babaları birbirine bağlamak için evrim geçiren daha ilkel duygusal bağlanmanın çağdaş sürümüdür. Böyle bir bağlanma, türlerin hayatta kalmasını kolaylaştıracaktır

Toplumsal Öğrenme Kuramı Fiziksel çekiciliğe, aşka dair tutumlarımız kültür, akran, ana baba vb etkisi ile şekillenmektedir

Benliği Genişletme Kuramı (Aron ve Aron, 1996) İnsanlar, deneyimleri, insanları ve sahibi oldukları şeyleri kendi benlik kavramları içinde kaynaştırarak büyümeye ve benliklerini geliştirmeye çalışırlar. Başka biriyle paylaşılan aşk, benliği genişletmenin temel bir kaynağıdır.

Aşk Stilleri Romantik Aşk Sahiplenici Aşk En iyi arkadaş aşkı Yararcı aşk Özgeci aşk Oyun aşkı

Üçgen Aşk Kuramı Stenberg (1986) Sevgi (öncelikle yakınlık) Kusursuz Aşk (yakınlık, tutku ve bağlanma) Romantik Aşk (yakınlık + tutku) Arkadaşça Aşk (yakınlık + bağlanma) Delicesine Aşk (öncelikle tutku) Aptalca Aşk (tutku + bağlanma) Boş Aşk (öncelikle bağlanma)

İlişkiler Nasıl Sürer?

Davranışsal Olarak İlişkiyi Sürdürme Mekanizmaları Uyumsal davranış Özveri göstermeye isteklilik İhaneti bağışlama

Bilişsel Olarak İlişkiyi Sürdürme Mekanizmaları Bilişsel karşılıklı bağımlılık Pozitif yanılsama Çekici seçenekleri küçümseme

İlişkiler Neden Biter?

Aşırı kıskançlık Aldatma Sevgi eksikliği Kötü eşleşmiş partnerler Savunmacılık Partnere karşı saygılı olmama Cinsel uyumsuzluk Eleştiricilik

İlişkiler Nasıl Biter?

İlişkilerde doyumsuzluğa karşı tepkiler: Seslendirme (voice) Bağlılık (loyalty) Boş verme (neglect) Bitirme (exit) Rusbult (1987)

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri İç ruhsal evre İkili evre Toplumsal evre Kefenleme/Mezar Düzenleme Duck (1985)

Farklı İlişkiler Geleneksel aile biçimi; birlikte yaşayan, sürekli, cinsel olarak başkalarına kapalı, ilk evliliklerini yaşayan, yasal olarak birleşmiş, çocukları olan, bir erkek ve bir kadından oluşur.

Farklı İlişkiler Yeniden evlilik yoluyla oluşan aileler Eşcinsel kadın ve eşcinsel erkek ilişkileri Çok kültürlü/çok ırklılık ilişkiler Birlikte yaşayan çiftler