DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
Advertisements

Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SES OLAYLARI.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
İSİM(AD) ÇEŞİTLERİ Eşi ve Benzeri olmayan varlıklara verilen isimlere denir. Örnek:Tekir,Ali,Ankara Cumhuriyet Bayramı vb. Aynı türden varlıkları belirten.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
SES BİLGİSİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
DERS: DİLBİLGİSİ KONU: İSİM (AD) NEDİR? İSMİN ÇEŞİTLERİ
YAZIM (İMLA) KURALLARI
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
İSİM TAMLAMALARI.
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
KESME İŞARETİ
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
YAZIM KURALLARI.
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
İMLÂ KURALLARI Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp.
SABAHATTİN ZAİM İMAM HATİP ORTAOKULU
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Güzel ve Düzgün Yazı Yazmak için....
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
İZMİT ERENLER TOKİ İ.Ö.O 3/B SINIFI
DİLİMİ ÖĞRENİYORUM Anıtkabir AD BİLGİSİ.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
Kelime Türleri.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
İSİMLER(ADLAR). İSİM (AD):Varlıkları tanıtmak, onları öteki varlıklardan ayırmak amacıyla kullanılan kelimelere isim denir. Oda, ev, masa, akıl, yol,
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
İSİMLER(ADLAR).
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Kullanımı:
ÖZEL ADLARI VE TOPLULUK ADLARINI TANIYALIM DOĞRU YAZALIM
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA

Sayılara getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır: Sayılar, Özel İsimler ve Kısaltmalara Getirilen Eklerin Yazılışı Sayılara getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır: Hasan 1993’te doğmuştur ve 1,78’lik bir adamdır. 8’inci madde daha kolaydı.

Kısaltmalara getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır: Dün akşam TV’deki filmi seyrettin mi? Yunanistan, AB’ye üye bir devlettir. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara gelen ekler kısaltmanın son harfinin okunuşuna uygun olacak şekilde getirilir: Not TBMM’ye THY’nin TBMM’ne THY’nın YANLIŞ DOĞRU

ASELSAN’da BOTAŞ’ın TÖMER’e NATO’ya AKUT’un ODTÜ’ye Not Büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır. ASELSAN’da BOTAŞ’ın TÖMER’e NATO’ya AKUT’un ODTÜ’ye

vb. leri ( Ve benzerleri) Alm. dan (Almanya’dan) m ye (metre kareye) Küçük harflerle yapılan ve sonunda nokta bulunan kısaltmalar ile üzerinde üs işareti bulunan kısaltmalara gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz. Gelen ek, kelimeye ve üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır. Not vb. leri ( Ve benzerleri) Alm. dan (Almanya’dan) m ye (metre kareye) cm e (Santimetre küpe) 2 3

YANLIŞ DOĞRU kg’den kg’dan Küçük harflerle yapılan ve sonunda nokta bulunmayan kısaltmalara gelen ekler kesme işareti ile ayrılır. Ek, kelimenin uzun okunuşuna göre getirilir: Not kg’den kg’dan YANLIŞ DOĞRU

Özel isimlere getirilen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Ali’nin defteri yırtıldı. Ayşe Hanım’a telefon etti. Tekir’e mama aldık. Allah’a şükürler olsun. Örnekler İstanbul’a gitti. Ağrı Dağı’na tırmandık. Topkapı Sarayı’nı gezdik. Bilim, Mars’ta su olduğunu söylüyor.

Dikkat! Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Onuncu Yıl Marşı’nı her seferinde aynı coşkuyla dinlerim. Osmanlı Devleti’nin sınırları çok genişti. Dikkat! Özel isimler için parantez içinde bir açıklama yapıldığı zaman kesme işareti parantezden sonra getirilir. Mustafa Kemal (Atatürk)’in düşünce yaşamında akılcılık büyük yer tutar.

DOĞRU YANLIŞ Dikkat! Dikkat! Ankaralı Ankara’lı Türkçeye Türkçe’ye Özel isimlerin yerine kullanılan «o» zamiri büyük başlatılmaz ve gelen eklerde kesme işareti kullanılmaz. Atatürk’ü çok sevmeli ve onun çizdiği ışıklı yolda ilerlemeliyiz. Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Yapım eklerinden sonra gelen çekim ekleri de ayrılmaz. Dikkat! Ankaralı Türkçeye Ankara’lı Türkçe’ye DOĞRU YANLIŞ

Dikkat! Çamkent Ortaokuluna gidiyorum. Bu gömleği Tansaştan aldım. Kurum, kuruluş, kurul ve iş yeri adları büyük başlatılır ancak gelen eklerde kesme işareti kullanılmaz. Çamkent Ortaokuluna gidiyorum. Bu gömleği Tansaştan aldım. Karabük Belediyesine dilekçe verdim.