Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi ."— Sunum transkripti:

1 NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
2. Kısaltmaların sonunda kullanılır. Örnek: Prof. Dr. 3. Sıra gösteren rakamlardan sonra “-inci” eki yerine kullanılır. Örnek:Bu çocuk 1. sınıfta okuyor. 4. Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur. Örnek:     5. Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur       Örnek: Yarın 08.45’te gideceğim.     

2 VİRGÜL , Yazıda sıralanan eş görevli sözcükler
ya da söz gruplarını ayırmada kullanılır. Örnek: Ali kalem, silgi, defter aldı. 2. Anlama güç katmak için tekrarlanan sözler arasına konur. Örnek: Oğlunu , kadersiz oğlunu bir daha göğsüne bastı. 3. Hitaplardan sonra kullanılır. Örnek:Değerli Öğretmenim,  4. Anlam karışıklığına meydan vermemek için adlaşmış sıfatlardan sonra kullanılır. Örnek:Genç, adama ters ters baktı.

3 ? 1. Soru bildiren cümle veya sözcüklerin sonunda
kullanılır, Cümle sözde soru cümlesi de olsa yani karşıdan bir cevap beklenmese de cümlenin sonuna soru işareti konur. Örnek:Bu havada dışarı mı çıkılır? Seni hiç sevmez olur muyum? 2. Kuşku duyulan bilgilerin yanına ya da bilinmeyen bilgiler yerine parantez içinde konulur. Örnek: Karacaoğlan’ın  Güneydoğu Anadolu’da (?) yaşadığını söylüyor.

4 ÜNLEM İŞARETİ ! Şaşma , korku, kızma ,heyecan,sevinme… gibi
duyguları dile getiren cümlelerin sonunda kullanılır. Örnek:Lanet olsun böylesi işe! Böyle maç olmaz olsun! 2. Küçümseme , yerme,alay etme amacıyla parantez içinde kullanılır Örnek:Bu kasabada onun ne kadar akıllı(!) olduğunu bilmeyen mi var?

5 KESME İŞARETİ( ’) ' Özel adlardan sonra gelen çekim eklerini
ayırmada kullanılır. Örnek:Ahmet’i çok seviyorum. 2. Kısaltmalardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: Ali PTT’ye gidecek.. 3. Her türlü rakamdan sonra gelen ekler kesme Örnek:Sen 9’uncu sınıfta mı okuyorsun? 4. Bazı sözcüklerde anlam karışıklığını önlemek için kullanılır. Örnek:Osmanlılarda kadı’nın önemli bir yeri vardır. 5. Seslerin konuşma sırasında ya da şiirde vezin gereği düştüğünü göstermek için kullanılır. Örnek: N’apalım             N’eylersin        N’etsin


"NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları