Yara Kapatma Yöntemlerİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Advertisements

SÜTÜR MATERYALLERİ Dr.Süleyman Yılmaz.
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
DERİ TESTLERİ SÜLEYMAN YILMAZ.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
hotmail.com Hazırlayan : Ta r ı k BİR Kadın Nasıl Mutlu Edilir? Çok Zor Değil. BİR Erkek, BİR Kadını Mutlu Etmesi İÇİN Yalnızca Şunlar Olmak.
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
Diferansiyel Denklemler
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
CERRAHİDE KULLANILAN SÜTÜRLER VE ÖZELLİKLERİ
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
Sütur materyalleri Stj. Dt. Selmi Yardımcı.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Yanık – Yara Bakımı ve Sütür Teknikleri
Cilt Bütünlüğünde Bozulma ve Hemşirelik Yaklaşımı
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
BAĞIŞIKLAMA UYGULAMALARINDA ENJEKSİYON GÜVENLİĞİ
Anadolu Öğretmen Lisesi
Diyabetik Ayak Rekonstrüksiyon Seçenekleri
Mukavemet II Strength of Materials II
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
  YARA İYİLEŞMESİ.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Beklenen Getirinin ve Riskin Ölçülmesi
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
Diferansiyel Denklemler
PREC TEMEL TEKNİK VE PRENSİPLER
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
CİLT YARALARININ KAPATILMASINDA TEMEL İLKELER
SÜTÜR KULLANIM ALANLARI
DR. E. ÖZLEM GÜR İKÇÜ Tıp Fak Öğretim yılı
MAKSİLLOFAsiyAL TRAVMA VE ORTA YÜZ BÖLGESİ KIRIKLARI
Sunum transkripti:

Yara Kapatma Yöntemlerİ Dr. Kıvanç Sakarya

Yaranın kapanması; Enfeksiyon riskini azaltır Skarlaşmayı önler Fonksyon kaybını önler

Yara Kapamada Genel Yaklaşım Primer kapama: En önemli avantajı yara iyileşme hızının artışıdır. Sekonder kapama: Kontamine ve enfekte dokularda tercih edilir. Enfeksiyon riskini azaltmasına rağmen, yara iyileşme hızı düşük ve skar riski fazladır. Gecikmiş primer (tersiyer) kapama: Yara anında temizlenip steril gazlı bezlerle kapatılır. 4-5 gün enfeksiyon gelişmedikçe açılmaz. Hayvan ısırıkları- geniş yaralarda..

Yöntemler.. SÜTÜR STAPLER ADEZİV BANT DOKU YAPIŞTIRICILARI

Yara Gerim Kuvveti Yara kapama yöntemini belirlerken, Statik Dinamik olarak yara gerim kuvvetini göz önünde bulundurmalıdır. Lineer lazerasyonlar düşük gerim kuvvetine sahiptir ve 4 yöntemden birisi ile rahatça kapatılabilir.

Hastanın uyumu, Kontrollerine gelip gelmeyeceği, Anksiyete düzeyi Kullanılacak maddenin çıkarım gereksinimi gibi bazı maddeler göz önünde bulundurulmalıdır. Düzensiz ve düşük gerimli yaralanmalarda skarlaşmayı en aza indirmek ve gerim kuvvetini yüsek tutmak amacıyla sütür en iyi yöntemdir.

Keloid riski olan hastalar için yara gerimini azaltmak ve deriye temas eden yabancı maddeleri (sütür) en düşük düzeyde tutmak gerekir. Doku adhezivleri ve bantlar bu açıdan yararlıdır

SÜTÜR

SÜTÜR Absorbe olmayanlar: gerim kuvvetlerini 60 gün korurlar. Yüzeyel cilt ve tendon dikiminde kullanılır. Derin dokularda yabancı cisim reaksiyonunu uyarırlar.

NONABSORBTİF SÜTÜRLER Sentetik monoflamentler (nylon, propylene) Polybuster sütürlerin elastisitesi yüksektir. Doku ödemi bekleniyorsa monoflamentlerin yerine polybuster sütürler tercih edilmelidir.

Absorbe edilebilen sütürler 60 gün içerisinde gerim kuvvetlerini kaybederler. Dermis ve fasiya için kullanılırlar. Polyglecaprone 25 (monocryl) nonabsorbtif sütürlere benzer ve subkutikuler ya da intrakutikuler dikişlerde tercih edilir.

Antibakteriyel Trilocsan içeren absorbtif sütürler (Vicryl Plus, PDS Plus, Monocryl Plus), özellikle kontamine yaralarda endikedirler. Hızlı absorbe olan sütürler ( Vicryl Rapide, Fast Absorbing Gut) özellikle sütür alınması zor olan durumlarda endikedir.

Sütür çapı USP ölçülerine göre numaralandırılır. Büyük çaplı sütürler dokuya fazla hasar verir; Mümkün olduğunca ince çaplı sütür kullanılmalıdır.

Collagen diameter (mm) Synthetic absorbable diameter (mm) USP designation Collagen diameter (mm) Synthetic absorbable diameter (mm) Non-absorbable diameter (mm) American wire gauge 11-0 0.01 10-0 0.02 9-0 0.03 8-0 0.05 0.04 7-0 0.07 6-0 0.1 38–40 5-0 0.15 35–38 4-0 0.2 32–34 3-0 0.3 29–32 2-0 0.35 28 0.4 26–27 1 0.5 25–26 2 0.6 23–24 3 0.7 22 4 0.8 21–22 5 20–21 6 19–20 7 18

Hangi Sütür ? Scalp 4-0 Nylon or polypropylene Yüz 6-0 Polypropylene or nylon Gövde 4-0 Nylon Ekstremite 4-0 Nylon Parmak 5-0 Polypropylene or nylon

SÜTÜR AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI Gelenekseldir Özenli bir kapama Yüksek gerim gücü Açılma olasılığı düşük Çıkarım gerektirir Anestezi gerektirir İğne batabilir… Yüksek doku reaktivitesi.. Pahalı Yavaş

Bitmiş düğüm sıkı olmalı, sert olmalı böylece dikiş kaymamalı. Düğüm insizyon hattı üzerinde bırakılmamalıdır, aksi halde bakteri penetrasyonu olacaktır. İpliği ani ve sert şekilde çekmekten kaçınılmalı bu dikişi koparabilir. Dikiş atarken portegü kullanılmalıdır, aksi halde dikiş materyali kırılabilir veya kıvrılabilir. Dikişi doku nekrozu oluşturacak şekilde çok sıkmamak gerekir. Düğüm atarken de dokunun beyazlaşmamasına dikkat edilmelidir.

Basit Kesintili Perkütan Sütür İğne ucu deriye 90 derece açı ile girmelidir. Deriye giriş yeri düğüm atılırken deriyi buruşturacak kadar uzak, Ya da yarayı sabitleyemeyecek kadar yakın olmamalıdır.

Kontinue Perkütan Sütür En önemli avantajı hızdır. Sütür materyalinin kesimi gerekmez. Lineer lazerasyonlarda tercih edilir.

Derin Dermal Sütür Primer amaç yara gerginliğini azaltmak ve ölü boşlukları kapatmaktır. Dermal sütürler kontamine yaralarda enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Adipoz dokudan geçen sütürler yara gerginliğini azaltamazlar.

Kontinue Subkutiküler Sütür En kompleks sütürlerdendir. Absorbe olan / olmayan sütür materyali kullanılabilir.

Horizontal yarım-gömülü matris sütür Flep tarzı yaralarda flep ucunu tutturmak için kullanılan bir yöntemdir.

Vertikal Matris Sütürler Hem yüzeyel hem de derin kapama sağlar. İnce ve narin deride tercih edilir. Yara kenarlarında nekroz oluşturabilir!

Shorthand Tipi Matris

STAPLER Hızlı ve kolay Lineer, nonfasiyal kesilerde

STAPLER AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI Hızlı Doku reaktivitesi düşük Ucuz İğne batma riski az. Daha düzensiz CT/ MR da artefakt

DOKU YAPIŞTIRICILARI Avantajları Dezavantajları Hızlı uygulanır Hasta konforu Bakteriyel çoğalmaya dirençli Çıkarmak için ayrı bir yönteme gerek yok İğne batma riski yok Ucuz Mikrobiyal bariyer Tıkayıcı bariyer Düşük gerim kuvveti Eklem gibi gerimi yüksek bölgelerde ayrılma riski Ellerde kullanışlı değil Duş ve yüzme için elverişli değil

Adheziv Bantlar Avantajları Dezavantajları En az doku reaktivitesi En düşük enfeksyon oranı Hızlı uygulama Hasta konforu Ucuz İğne riski yok En düşük gerim kuvveti Ayrılma riski en yüksek Yardımcı toksik ajanlara sıklıkla gereksinim duyar Saçlı bölgeye uygulanmaz Islanmamalıdır

Yara kapanmasını etkileyen faktörler; İmmun süprese hasta grubu Aldığı ilaçlar (steroid) Yaralanma zamanı Yaranın yeri Etiyoloji (ısırık - yabancı cisim) Hasar mekanizması (künt?) Lazerasyon uzunluğu