Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜTÜR KULLANIM ALANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜTÜR KULLANIM ALANLARI"— Sunum transkripti:

1 SÜTÜR KULLANIM ALANLARI
Katsan Katgüt San. Tic. A.Ş 1571 sokak No:22 Çınarlı/İZMİR- TÜRKİYE Tel: +90(232) Fax: +90(232) EĞİTİM SUNUM NO 4: EG4/REV00/130616

2 SÜTÜR MATERYALİ VE İĞNE SEÇİMİNDE BİLİMSEL KRİTERLER
Dikiş materyali cerrahide yara iyileşmesi süresince yarayı bir arada tutmak ve gereken desteği sağlamak amaçları ile kullanılır. Yara iyileşmesini etkileyen başlıca faktörler cerrahi teknik, kan dolaşımı, mekanik stres, dikiş materyali, dikiş tekniği, radyoterapi, infeksiyon ve sistemik etkenlerdir. Dikiş materyali seçimini etkileyen ana faktörler, dikiş konulacak dokunun tipi ve gücü, dokunun iyileşme süresi, dikiş materyalinin özellikleri, dikiş ve doku arasındaki etkileşimdir.

3 Amerika Birleşik Devletleri'nde 19 hastane ve 699 cerrah ile yapılan bir klinik çalışma neticesinde; dikiş materyalinin seçiminin bilimsel kriterlerden çok, sübjektif kriterler ve alışkanlıklar doğrultusunda yapıldığı saptanmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde dikiş tercihinin bilimsel kriterlere dayalı yapılmasının önemi vurgulanmıştır. Bu kriterler: gerilim gücü dokudan geçiş kolaylığı düğüm emniyeti dikişin dokuyu sürüklemesi dokudaki kısa ve uzun dönem reaksiyonlar sütürün ele gelişi, kullanım kolaylığı ve paketten minimum hafıza ile çıkmasını sağlayacak paketleme özelliği olarak sıralanabilir.

4 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN SÜTÜR TİPLERİ
1. GENEL CERRAHİ CİLT PP , PA , PGCL BAĞLAMA PGA , PGLA BAĞ DOKU PGA , PGLA , PDO ABDOMİNAL KAPAMA 2. GASTROENTEROLOJİ FITIK PP MİDE VE İNCE BARSAK PGA , PGLA KALIN BARSAK SAFRA KESESİ PERİTON

5 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN SÜTÜR TİPLERİ
3. KARDİYAK CERRAHİ KALP KAPAKÇIKLARI PP KORONER ARTERLER 4. DAMAR CERAHİSİ KAN DAMARLARI PP 5. PLASTİK CERRAHİ CİLT PA , PP , PGA , PGLA , PGAR , PGLAR , PGCL

6 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN SÜTÜR TİPLERİ
6. MİKROCERRAHİ KAN DAMARLARI PA , PP SİNİR PP 7. OFTALMOLOJİ PA 8. DENTAL CERRAHİ PGAR , PGA , PGLA , PGLAR,İPEK

7 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN SÜTÜR TİPLERİ
9. ÜROLOJİ BÖBREK PGA , PGLA , PDO İDRAR YOLU PDO , PGA FİMÖZ PGAR 10. JİNEKOLOJİ VAJİNA PGA , PGLA , PGAR , PGLAR 11. GÖĞÜS CERRAHİSİ AKCİĞER PGA , PGLA GÖĞÜS KAPAMA PDO

8 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN SÜTÜR TİPLERİ
12. ORTOPEDİK CERRAHİ TENDON PDO , PA , PP EKLEM KAPSÜLÜ PDO YARIMAY KIKIRDAKLAR KAMİK BAĞ DOKUSU **Katsan tarfından önerilen kullanım alanlarıdır. Cerrahi müdehalede mevcut olan koşullara göre değişkenlik gösterebilir.

9 CERRAHİ ALANA GÖRE SÜTÜR USP SEÇİMİ
12/0 – 7/0 = Mikrocerrahi 6/0 = Yüz ve kan damarları 5/0= Yüz, boyun, kandamarı 4/0 = Mukoza, boyun el, kol, bacak, tendon, kan damarı 3/0 = kol, bacak, gövde, barsak, kan damarı 2/0 = Gövde, fascia, mide, iç organlar, kan damarı 0 – 1 = Abdominal duvar, güçlü fascial yüzeyler **Katsan tarfından önerilen kullanım alanlarıdır. Cerrahi müdehalede mevcut olan koşullara göre değişkenlik gösterebilir.

10 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE TİPLERİ
YUVARLAK İĞNE İğnenin keskin ucu yuvarlaktır. İğne gövdesi oval veya dikdörtgensel yapıdadır. Kullanım alanları: Gastrointestinal sistem, Ürogenital sistem, Biliyer sistem, Periton, Bağdoku, Dura, Sinir, Kas, Miyokardiyum, Deri altı yağı. KESKİN İĞNE Biri içbükey kenarda olmak üzere üç keskin kenara sahiptir.

11 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE TİPLERİ
TERS KESKİN İĞNE İğnenin dışbükey eğriliğinde üçüncü bir kesici kenara sahip olacak şekilde üçgen olması. Bu konfigürasyon, iğneye daha kuvvetli bir yapı sağlar. Kullanım alanları: Deri, bağdoku, ligament, tendon, nazal kavite, farinks, oral kavite. TAPER CUT Yuvarlak ve ters keskin iğnenin bileşimidir. Üç keskin kenar, yuvarlak ucun 0,8mm arkasından başlar. Kullanım alanları: Kalsifiye doku, bronşlar, trake, nazal ve oral kavite, bağ doku, periyost, perikondriyum, uterus, yumurtalık, tendon, ligament.

12 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE TİPLERİ
KÜNT İĞNE Parankimatik dokularda kullanılır. Yuvarlak gövdeli, künt uçludur. Kullanım alanları: Bağ doku, parankimatik doku, barsak,böbrek, karaciğer,dalak,rahim boynu bağlama. SPATULA İğne düz gövde ve yanal kesici kenarlara sahiptir. Sadece iki kenarında kesici uç olan iğnelerdir. Kesitleri trapezoid şeklindedir, dar kenar konveks, geniş kenar konkav tarafa bakar. Genelde oftalmik ve mikrocerrahide kullanılır.

13 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE FORMLARI
1/4: Oftalmik ve mikrocerrahide.

14 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE FORMLARI
3/8: Tüm dokularda genel olarak kullanılır. Cilt dikişleri, göz, fasya, sinir, damarlar, dura, gastrointestinal sistem, periost, kas, miyokard, genitoüriner sistem, tendon ve plevra dikişlerinde.

15 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE FORMLARI
1/2: Tüm dokularda genel olarak kullanılır. Göz, kas,biliyer sistem. Gastrointestinal sistem, genitoüriner sistem, solunum sistemi,deri,ağız ve nazal boşluk,farinks ve periton dikişlerinde.

16 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE FORMLARI
Düz: Genel kullanım. Cilt dikişleri, Gastrointestinal sistem, oral ve nazal boşluk, farinks ve tendon dikişlerinde.

17 CERRAHİ ALANA GÖRE KULLANILAN İĞNE FORMLARI
5/8: Kardiyovasküler cerrahi ve kavitelerde (oral,nazal,pelvis,umbilikal)

18 TEŞEKKÜRLER…


"SÜTÜR KULLANIM ALANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları