Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sütur materyalleri Stj. Dt. Selmi Yardımcı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sütur materyalleri Stj. Dt. Selmi Yardımcı."— Sunum transkripti:

1 Sütur materyalleri Stj. Dt. Selmi Yardımcı

2 1650 MÖ – 2006 MS Cerrahinin temelleri yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. yıllar içerisinde pratisyenler dokuları kapatmak için geniş materyal ve teknik çeşitleri kullanmışlardır.

3 Milattan önce 10.yüzyılda karıncalar yara kenarlarını ısırıncaya kadar yara üzerinde tutulur ,daha sonra dekapite edilir ,bu şekilde yara kapatılması saglanmış olurdu.

4 Suturların sınıflandırılması ve seçimi

5 Son yıllarda gelişen tekniklere karşın sütur, yaralı dokuların karşı karşıya getirilmesinde en yaygın kullanılan yöntem olma özelliğini korumaktadır. Bugün bu alanda gelişen teknoloji ile pek çok özellikte sutur materyali kullanıma sunulmuştur.

6 Dikiş materyallerinin mekanik özelliklerinin yanısıra , konak ve dikiş arasındaki biyolojik ilişki ve doku özellikleri de cerrahın dikiş materyalleri konusunda doğru seçim yapmasını etkiler. Bu konuda: Dokuların normal direnci Yaralanan dokuların eski özelliklerini kazanma hızı Doku – sutur arası etkileşim bilinmelidir.

7 Sutur paketleri Dikiş paketinin üzerinde yazan bilgileri değerlendirmek yararlıdır. Paketten İğnenin tipi Ölçüsü Dikiş materyalinin uzunluğu ve kalınlığı Materyalin cinsi ayırt edilebilir.

8 Sutur materyalleri Doku yıkımına göre dikiş materyalleri emilmeyen(absorbe olmayan) ve emilebilir(absorbe olabilen) olarak 2ye ayrılır. Sutur materyalleri tek telli (monoflaman) yada çok telli (multiflaman) bir konfigürasyona sahip olabilirler. Yapıldıkları materyale göre sentetik ve doğal sutur materyalleri olarak ayrılabilirler.

9 İdeal sutur Minimal doku reaksiyonuna yol açmalı
Düzgün olmalı , dokuyu çekmemeli Maksimum germe dayanımına sahip olmalı Kullanımı kolay olmalı , hafızası minimum olmalı. Düğüm güvenliği iyi olmalı Performansı devamlı olmalı Performansı tahminedilebilir olmalı Etkili olmalı.

10 Emilebilir sütur materyalleri
Tanım olarak ; dokularda hızlıca yıkılıp 60 gün içerisinde gerginlik direncini kaybeden dikişler emilebilir , 60 günden fazla sağlayanlar ise emilemeyen kabul edilir. Genelde koyun veya sığır ince bağırsağının submukozasından veya sığır tendonundan elde edilen kollagenden ve ya sentetik polimerden yapılır.

11 Düz katgüt İlk anatomist ve ilk tahlilci yunanlı hekim Galen (MS ) ilk kez 1800 yıl önce katgüt ve ipekten bahsetmiştir. Yüzyıllardan beri kullanılmasına rağmen , zayıf gerilme dayanımı, biyolojik ortamda zayıf düğüm karalılığı ve yüksek doku reaktivitesi nedeniyle kullanımı giderek azalmaktadır. Gerilme dayanımını ancak 4-5 gün korur. 2 hafta sonra yara emniyeti tamamen yok olur. Doku içerisindeki katgüt 70 gün içerisnde tamamen absorbe olur. Derialtı yağ dokularının ve hızlı iyileşen dokuların dikilmesinde kullanılır.

12 Kromik katgüt Katgüt , kromium trioksit ile muamele edilerek enzimatik yıkıma daha dayanıklı hale gelir. İlk emilim günlerde başlayıp 90 günde tamamlanmaktadır. Doku reaksiyonu düz katgütden daha azdır.

13 Poliglikolik asit ve poliglaktin
Poliglikolik asit polimeri katgüt ve ipekten daha sağlam düğüm atılabilme özelliğindedir. Her iki sutur materyali multiflamandır. Bu özelliklerinden dolayı daha fazla enfeksiyon riski taşırlar. 14 günde gerilim direncinin %89unu kaybeder.90 günde tamamen hidrolize olur.

14 Polidiaxanone(PDS) Polimerize edilmiş , monoflaman , emilebilir bir dikiş materyalidir. PDS ne kalınlıkta olursa olsun doku reaksiyonu minimaldir. 180 günde hidrolizi tamamlanır.

15 Emilemeyen sütur materyalleri
İpek Çok iyi maniple edilebilir ,kolay düğümlenebilir. Doku reaksionu çoktur , enfeksiyon oranı yüksektir ve gerilme direncini kaybeder.

16 Pamuk Reaksiyon ve enfeksiyon risk açısından ipekle eşdeğerdir İpekten daha sağlam olmasın rağmen ıslandığı zaman manüplasyonu zordur.

17 Polyester Performans açısından mükemmeldir.
Direnç ve sağlamık açısından mükemmeldir. Düğüm emniyeti için en az 5 düğüm gerekir.oysa çelik için 2 ; ipek , pamuk ve sentetik emilebilir dikişler için 3 düğüm yeterlidir. Örgülü kullanılması da kötü bir özelliğidir.

18 Naylon ve propilen Monoflaman formda dikişlerdin. Doku reaksiyonu , gerilme direnci kaybı ve parçalanma minimaldir. Ancak manüplasyon ve düğüm özellikleri kötüdür.

19 Metaller En iyi düğüm direncine sahip materyallerdir(2 düğüm ile %100) Reaksiyonu naylon ve propilene benzer . Manüplasyon özellikleri kötüdür.

20 Multiflaman Monoflaman

21 multiflaman monoflaman Enfeksiyon riski fazla
Dokudan daha düzensiz geçiş Az germe dayanımı Kullanım kolaylığı Daha iyi düğü güvenliği monoflaman Daha az enf riski Düzgün doku geçişi Yüksek germe dayanımı Hafıza Güvenlik için daha çok düğüm gerekli

22 Sutur kalınlıkları Kalın ince
/0..3/0..4/0..5/0..6/0..7/0..8/0..9/0..10/0..11/0 Kalın ince

23 Kliniğimizde kullanılan bazı suturlar

24

25

26

27 iğneler

28 İğne kesit geometrisi Taper-Point Reverse cutting Conventional Cutting
Yumuşak dokuyla uyumlu Kesmekten ziyade genişletme Reverse cutting Çok keskin Deri için ideal Genişletmeden ziyade kesme Conventional Cutting Genişlermeden ziyade kesme Taper-cutting Sert veya kelsifiye dokular için ideal Genellikle kardiovasküler prosedürlerde kullanılır

29 İğne kurvatürleri

30 Teşekkürler

31 Kaynaklar www. hsc.unm.edu/som/surgery 2005 SDÜ genel cerrahi ders notları


"Sütur materyalleri Stj. Dt. Selmi Yardımcı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları