KOLOSTOMİ Dyt.Seyran Seçil KURAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 - 7 NİSAN DÜNYA KANSER HAFTASI
Advertisements

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANSER NEDİR ?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
DİYARE (İSHAL).
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Hazırlayan:Yunus Başaran
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
Beslenme ve Kanser Riski
KOLOREKTAL KANSER 1.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Beslenme ve Performansa Etkisi
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
KABIZLIK (KONSTİPASYON)
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYAN ÇIKIŞ.
MİDE VE DUODENUMUN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
STOMA ve HEMŞİRELİK BAKIMI
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
Sindirim sistemi.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

KOLOSTOMİ Dyt.Seyran Seçil KURAL

Besinlerin sindirim ve emilimi, atıklarının ayrıştırılması ve saklanması sindirim sisteminde gerçekleşir.

Kolon Kanseri Kolon kanseri gastrointestinal sistemin sık görülen kanserleridir. Kadınlarda memeden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostattan sonra üçüncü sıradadır. Rektum kanseri erkeklerde kolon kanseri ise kadınlarda biraz daha sıktır. Genellikle yaşlı kişilerde görülür. Kolorektal kanserlerin % 6-8’i 40 yaş altı insanlarda ortaya çıkmaktadır.

Kolon Kanseri Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte Suçlanmaktadır. Kalıtsal yatkınlık Çevresel faktörler Suçlanmaktadır.

Çevresel Faktörler Diyet Kanserojen maddeler Ülseratif kolit Doymamış hayvansal yağlar Aşırı doymuş bitkisel yağlar Tütsülenmiş, kızarmış yiyecekler Lifli gıdalar koruyucu Kanserojen maddeler Safra tuzları, gıda koruyucu maddeler, alkol, iyonize radyasyon Ülseratif kolit Crohn hastalığı  

Semptom ve belirtiler Genellikle özgül olmayan şikayetler ortaya çıkar. Rektal kanama Barsak alışkanlıklarında değişiklikler Karın ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkar Sağ kolon tümörleri Sol kolon tümörleri Kilo kaybı Ateş Septisemi

AKUT TABLO Akut semptomlar ilk belirti olabilir % 10 hasta tam tıkanma ile başvurur. Akut batın sepsis fekalüri, vajinal akıntı Sarılık, kaşıntı ilk belirtiler olabilir.

TEŞHİS VE DEĞERLENDİRME Rektal tuşe Kontrastlı radyolojik çalışmalar Kolonoskopi Sigmoidoskopi Görüntüleme yöntemleri: CT, MRI, PET Scan, Transrektal USG gibi tetkikler lokal değerlendirme, evreleme ve takip için önemlidir.

KOLOSTOMi Kolostomi kalın barsağın (kolon) ameliyatla karın duvarına ağızlaştırılmasıdır. Kolostomi, dışkının vücuttan atılmasını sağlar. Kolostomisi olan birey, barsak hareketlerini ve dışkının boşaltımını kontrol edemez. Dışkılama kolostomi torbasına kendiliğinden olur.

STOMA NEDİR? Stoma Yunanca’dan gelen bir kelime olup,“ağız” anlamına gelir. Barsak stoması,barsağın karın duvarına ağızlaştırıldığı yapay bir açıklıktır. Her yas grubunda uygulanabilen stomalar, geçici ya da kalıcı olabilir. Kalıcı olanlar, hayat boyu görevini yaparken, geçici olanlar stoma açılmasını gerektiren durum ortadan kalkınca yeni bir cerrahi müdahale ile kapatılır.

Stomanın Özellikleri Stoma parlak kırmızı veya kırmızıya yakın, ağzımızın iç kısmına benzer bir görünümdedir. Ameliyat sonrası erken dönemde stoma şişkindir (ödemlidir). şişkinlik birkaç ay sonra kaybolur ve stoma giderek küçülür. Stomada sinir uçları bulunmaz. Bu nedenle ağrı veya diğer duyular hissedilmez. Stoma kan damarlarınca zengindir. Sürtünme ve zorlama ile küçük kanamaların oluşması normaldir. Stomayı çevreleyen cilt, stomadan çıkan dışkı ile dorudan temas etmemelidir.

Kolostomi Tipleri

Çıkan Kolonda Bulunan Kolostomi; Dışkı stoma çevresindeki deriye zarar verebilen ve sindirim enzimlerinden zengin, sıvı veya yarı sıvı halde olacaktır.

Yatay kolonda bulunan kolostomi Dışkı genellikle sıvı veya yarı katı olacaktır. Çünkü stoma Yatay kolonun soluna doğru yaklaştıkça sindirim enzimi içeriği azalır ve kıvamı giderek koyulaşır/sertleşir.

İnen Kolonda Bulun Kolostomi Dışkı yarı katı veya katı halde olacaktır. Çünkü dışkı çıkan kolon ve yatay kolonda ilerlerken suyun büyük bir kısmı emilmiş olacaktır.

Sigmoid Kolonda Bulunan Kolostomi Dışkı normal yapı ve içerikte olacaktır. Çünkü dışkı kalın barsakta inerken suyun tamamı emilmiş olacaktır.

Beslenme ile ilgili problemleri en aza indirmek için; Yemekler her gün düzenli olarak yenmeli, Diyet ile ilgili kısıtlamalar deneme yanılma yoluyla bulunmalıdır. Bir besin ilk kez yenecekse, az miktarda ve yanında bir şey yemeden yenmelidir, Yiyecekleri iyice çiğnemeye özen gösterilmeli, Günde 2-3 litre su içilmelidir, ideal vücut ağırlığı korunmalı, kilo alıp vermekten kaçınılmalıdır.

Kolostomili bireyler, gaz çıkısını kontrol edemezler Kolostomili bireyler, gaz çıkısını kontrol edemezler. Fazla gaz olusumunu önlemek için; yemekler düzenli olarak yenmelidir, yemek yerken hava yutmamak için konuşulmamalıdır, gaz oluşumunu arttırdığı bilinen; Fasulye, Nohut Bira ve asitli içecekler, Lahana, Salatalık, Süt ürünleri, Mantar gibi besinleri azaltmak önerilir.

Koku oluşturduğu bilinen; Balık, Yumurta, Soğan ve sarımsak, Yeşil sebzeler, Salatalık, Peynir, Lahana, Kuru baklagil gibi besinlerin azaltılması önerilir. Bunun yanında, yoğurt, yayık ayranı, nane sekeri gibi besinlerin ise kokuyu baskıladığı bilinmektedir.

KOLOSTOMİ TORBALARI

KOLOSTOMİ NE ZAMAN KAPATILIR? Kolostomi yapılan tümörlü bölgeden anüse kadar ki boşta kadar kısmın çalıştığına çeşitli tetkiklerle karar verildikten sonra kolostomi kapatılır. Kolostominin kapatılması, kalın barsağın yukarı ve aşağı uçlarının karın duvarından serbestleştirilerek uç uca dikilmesidir. Böylece kalın barsağın o zamana kadar devre dışı kalan aşağı kısmı kullanılmaya başlanmış olur.

ANOREKTAL MALFORMASYON(ARM) Anüsü kapalı doğan bebeklerde kolostomi yapılır. Kolostomi yapıldıktan iki hafta sonra dilatasyona başlanılır. Dilatasyona başlanırken ilk önce küçük numaralı metal çubuklarla başlanır her hafta numaralar arttırılır. bebeğin yaşına uygun dilatasyon çapına ulaşılınca kolostomi kapatılır.