TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
Advertisements

BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
7/A SEÇENEĞİ 7/B SEÇENEĞİ
NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Üçüncü kişilerin varlıklar üzerindeki haklarına ne ad verilir?
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 4 STOKLAR.
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
Ünite – 7 GİDER İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
ŞÜPHESİZ VE DEĞERSİZ ALACAKLARIN BELİRLENMESİ
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
GENEL MUHASEBE FİKRET SÖYÜNMEZ SİNOP TİCARET MESLEK LİSESİ.
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
SINIFLANDIRMA İşletmenin bir yıllık dönemi içinde nakde dönüşebilecek
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL MUHASEBE II Prof. Dr. Kerim BANAR
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
Pasif Hesapların Envanter ve Değerlemesi
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
MALİYET HESAPLARI 7/A SEÇENEĞİ.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
MUHASEBE UYGULAMALARI
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Ticari Alacak – Ticari Borç Diğer Alacak – Diğer Borç
MUHASEBE UYGULAMALARI
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
HAZIR DEĞERLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
TİCARİ ALACAKLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Nakit Akım Tablosu.
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GELİR - GİDER HESAPLARI ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. MALİ TABLOLAR MALİ OLAYLAR.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
VARLIKLARIN İZLENMESİ Gelir Tablosu Hesapları
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI (7/A Uygulaması)
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAPLAR.
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
MONOGRAFİ 2 Getiri Ltd. Şir.’nin Şubat 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Sunum transkripti:

TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu Hesaplarında

BİLANÇO HESAPLARINDA DÖNEM SONU KAYITLARI AKTİF HESAPLARDA Sayım ve tesellüm farklarının belirlenmesi, Kambiyo farklarının hesaplanması, Alınan vadeli çeklerin devri, Faiz gelirlerinin tahsili, Diğer hazır değerlerin belirlenmesi, Şüpheli ve değersiz alacakların belirlenmesi, Karşılık ayrılması, Reeskont hesaplanması, Stokların maliyetinin hesaplanması, Peşin ödenen giderlerin belirlenmesi, Gelir tahakkuklarının hesaplanması, Amortisman ayrılması, Vadelerine göre devirler, KDV tahakkuku, Hesapların kapatılması, PASİF HESAPLARDA Kambiyo farklarının hesaplanması, Reeskont hesaplanması, Verilen vadeli çeklerin devri, Peşin tahsil edilen gelirlerin belirlenmesi, Gider tahakkuklarının hesaplanması, Kıdem tazminatı karşılığı ayrılması, Menkul kıymetler ihraç farklarının devri, Uzun vadeli yabancı kaynakların tahakkuk eden faizleri ve anapara taksitleri, Vadelerine göre devirler, KDV tahakkuku, Hesapların kapatılması,

MALİYET HESAPLARINDA DÖNEM SONU KAYITLARI Mamul Üretim Maliyetinin Hesaplanması Hizmet Üretim Maliyetinin Hesaplanması Faaliyet Giderlerinin Devredilmesi Finansman Giderlerinin Devredilmesi

GELİR TABLOSU HESAPLARINDA DÖNEM SONU KAYITLARI Gelir hesaplarının kapatılması, Gider hesaplarının kapatılması, Dönem ticari karının veya ticari zararının hesaplanması, Ödenecek vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıklarının hesaplanması (Kurumlar Vergisi mükellefi olan işletmeler için), Ödenecek vergi ve fon karşılıklarının ve dönem net ticari karının veya net ticari zararının devri.

BİLANÇO HESAPLARINDA DÖNEM SONU KAYITLARI

SAYIM VE TESELLÜM FARKLARININ BELİRLENMESİ Varlık hesaplarının muhasebe dışı envanter (fiili değer) ile muhasebe içi envanter (kaydi değer) arasında fark olması durumunda ortaya çıkar. Varlık hesaplarında belirlenir. 197. SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI 397. SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI 689.DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR 679.DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR

SAYIM VE TESELLÜM FARKLARININ BELİRLENMESİ ÖRNEK 1: 31.12.2005 tarihinde işletmenin YTL kasasında yapılan sayımda 140 YTL’nın eksik olduğu tespit edilmiştir. Noksanlığın nedeni belirlenememiştir. ÖRNEK 2: 31.12.2005 tarihinde işletmenin ticari mallar hesabının 850.YTL kalan verdiği, yapılan ticari mal sayımında 980 YTL mal mevcudu olduğu tespit edilmiştir. Fazlalığın nedeni belirlenememiştir. ÖRNEK 3: 31.12.2005 tarihinde işletmenin YTL kasasında 2004 yılında tespit edilen 60 YTL eksikliğin nedeni belirlenemediği için hesap kapatılmıştır. ÖRNEK 4: 31.12.2005 tarihinde işletmenin alınan çekler hesabında 10.10.2005 tarihinde tespit edilen 300 YTL fazlalığın nedeni belirlenemediği için hesap kapatılmıştır.

KUR FARKLARININ HESAPLANMASI İşletmenin yabancı para mevcutları ( kasa ve bankalarda bulunan) ya da yabancı para üzerinden düzenlenen alınan çekler, senetli ve senetsiz alacaklara ait her bir hesap kaleminin kaydi kur değerleri ile değerleme kuru değerleri göre YTL karşılıklarının belirlenerek tespit edilir. 646. KAMBİYO KARLARI HESABI 656. KAMBİYO ZARARLARI HESABI ÖRNEK 1: 31.12.2005 tarihinde işletmenin bankada 1,80 YTL kur üzerinden açılan 10.000.- Avro vadesiz mevduat hesabı bulunmaktadır. Değerleme kuru 1,70 YTL’dır. ÖRNEK 2: 31.12.2005 tarihinde işletmenin çek portföyünde 1,65 TL kur üzerinden düzenlenmiş 200.000. ABD $ çek bulunmaktadır. Değerleme kuru 1,690 YTL’ dır.

ALINAN VADELİ ÇEKLERİN DEVRİ İleri tarihli çekler alındıkları tarihlerde “101. Alınan Çekler Hesabı”nda alt hesap açılarak “İleri Tarihli Çekler” hesabında izlenmesi, bilanço gününde bu tür alınan çeklerin (ticari ise) “Alacak Senetleri Hesabı”na ya da (ticari değilse) “Diğer Alacaklar Hesabı”nın altında bir hesaba alınması gerekir. 121. ALACAK SENETLERİ 221. ALACAK SENETLERİ 13. DİĞER ALACAKLAR 23. DİĞER ALACAKLAR ÖRNEK 1: 31.12.2005 tarihinde işletmenin çek portföyünde alıcılardan 27.05.2006 vadeli 800 YTL çek olduğu tespit edilmiştir. ÖRNEK 2: 31.12.2005 tarihinde işletmenin çek portföyünde alıcılardan alınmış 27.05.2007 vadeli 1.400 YTL çek olduğu tespit edilmiştir.

ALINAN VADELİ ÇEKLERİN DEVRİ ÖRNEK 3: 31.12.2005 tarihinde işletmenin çek portföyünde şirket ortağından alınmış 27.05.2006 vadeli 800 YTL çek olduğu tespit edilmiştir. ÖRNEK 4: 31.12.2005 tarihinde işletmenin çek portföyünde şirketin bağlı ortaklığından alınmış 18.04.2007 vadeli 2.300 YTL çek bulunmaktadır.

FAİZ GELİRLERİNİN TAHSİLİ İşletmenin bankalar v.b. finansal kurumlarda döneme ilişkin olarak tahsil ettikleri faiz gelirleri kaydı yapılır. FAİZ GELİRLERİNİN TAHSİLİ 193. PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE FONLAR 642. FAİZ GELİRLERİ ÖRNEK 1: 31.12.2005 tarihinde işletmenin vadesiz mevduat hesabına 1.000 YTL brüt faiz üzerinden %18 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra net faiz hesaba yatırılmıştır.

DİĞER HAZIR DEĞERLERİN BELİRLENMESİ İşletmede dönem içide kullanılan pullar, havaleler, vadesi gelmiş kuponların devir kayıtları yapılır. DİĞER HAZIR DEĞERLERİN BELİRLENMESİ 770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ (7/A) 793. DIŞARIDAN SAĞLANAN FAYDA VE HİZMETLER (7/B) 642. FAİZ GELİRLERİ ÖRNEK 1: 31.12.2005 tarihinde işletme 24 YTL posta pulunun kullanıldığını tespit etmiştir. ÖRNEK 2: 31.12.2005 tarihinde işletme 700 YTL posta havalesinin tahsil edildiği ve 1.200 YTL banka havalesinin mevduat hesabına geçirildiği tespit etmiştir. ÖRNEK 3 : 31.12.2005 tarihinde işletmenin elinde bulunan devlet tahvilinin 2005 yılına ait tahakkuk eden 2.000 YTL faiz kuponu ödemeleri başlamıştır.