3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Geleceğin Lideri Nasıl Seçilir? Nasıl Korunur ? 21 Eylül 2006 Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
360° Beyin Avı 27 Mayıs ° BEYİNAVI 27 Mayıs 2003 Doç. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Etik Barometre Araştırması Nisan 2007 ERA Research & Consultancy.
Farklı Kültürlerde Liderlik Yapmak Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
YÖNETİM KURULU ÜYESİ BELİRLEME YAKLAŞIMI 360° Beyin Avı 27 Mayıs 2003 Yönetim Kurulu Üyesi Seçme Kriterleri 27 Mayıs 2003 Amrop International 1.
Liderlik ve Örgütsel Adalet
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Örgütsel Güven ve Adalet
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Mesleki Etik İlkeler 1.Doğruluk
Türkiye’de Liderlik ve İK Katkısı 25 Mart 2006 TÜRKİYE’DE LİDERLİK VE İK KATKISI 25 Mart 2006 Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
LİDERLİK.
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
İş Dünyası Bakış Açısıyla Yolsuzluk: Algı ve Politika Önerileri 2014 Araştırma Sonuçları Proje Lideri ve Avukat Gönenç Gürkaynak’ın Sunumu.
LİDERLİK’inEN YALIN HALİ
LİDERLİK.
Astlarını yetkilendirir.
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
Kendi işimi kurma nedenlerim;
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
Metron eğitim araştırma prom gıda tur ltd şti
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
Etkili Yöneticiliğin 5 Sırrı
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ve SOSYAL SORUMLULUK
TEST – 1.
"ZİRVEDEKİLERLE BULUŞMA EĞİTİM PROGRAMI"
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Yönetim ve Eyleme Geçme
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
PROGRAM TASARIMI
Eğitim – Yönetim – Örgüt
Bölüm 5: ODAK Game Design Theory and Practice 2Ed BTÖ616 | Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımı | Pınar Nuhoğlu “Akışı hisset… Akışın bir parçası.
LİDERLİK İpek Sözer
YILI BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAZIRLAYAN: CEVDET AKÇAKOCA.
Bilgi ve Yenilik İktisadı
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Esra Aydın Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI POLITICS.
Yönetici Kimdir Yönetici bir işi yapmak için insanları ve kaynakları yöneten kimsedir. Yöneticilerin bir çok özelliği olması gerekir.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Liderlik tarzları ve Yenilik
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Lİderlİk * Liderlik, belirli şartlar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi.
Toplam Kalite Yönetimi
Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Strateji nedir? Türkçe’de strateji; sürme, gönderme, götürme ve gütme anlamında kullanılmaktadır Yönetim alanında strateji ise bir kişi ve kuruluşun.
Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Otizm Farkındalık Araştırması
Türkiye’de Şirketlerin
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN YÖNETİMDE BAŞARI Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN
“Tek PPG” olarak yolumuza devam ediyoruz
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. Hafta Yöneltme (Liderlik).
Sunum transkripti:

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Geleceğin Lideri Nasıl Seçilir? Nasıl Korunur ? 21 Eylül 2006 Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Anket I. Aklınıza gelen 3 “Lideri” yazınız. _______________________ II. “İnsanların çoğuna güvenirim” değişine ne kadar katılıyorsunuz? Kesinlikle Katılmıyorum Ne katılıyorum / Ne katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle katılıyorum katılmıyorum

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Anket III. Şu an çalışmakta olduğunuz şirkette yada önceki şirketinizde aşağıdaki yorumlara ne kadar katılıyorsunuz? (1=Kesinlikle katılmıyorum ….. 5=Kesinlikle katılıyorum) a) Güven ortamı vardır b) Yönetim kadrosunda ve yöneten-çalışanlar arasında açık iletişim mevcuttur c) Tutarlı bir yönetim mevcuttur d) Adil bir yönetim ve adil sistemler mevcuttur e) Şirketimizde lider vardır Evet Hayır f) Şirketimizde birçok lider vardır Evet Hayır

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Güven ve Türkiye Dünya Değerler Araştırması (1990) verilerine göre, Türkiye’de “Çoğu insana güvenirim” diyenlerin oranı yaklaşık %10’a karşılık geliyor

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Türkiye’de Liderlik Araştırması Araştırma Metodolojisi Literatür taraması (liderlik konusundaki teoriler, günümüz Türkiyesine uygun hipotezlerin ve liderlik özelliklerinin belirlenmesi) yapıldı kişilik databank incelendi. 200 örnek lider yöneticiye anket yollandı 20 örnek lider yönetici ile yüzyüze derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler uluslararası liderlik literatüründeki 21 özellik ile kodlandı ve okuyucular ile paylaşıldı. Türkiye için liderlik modeli hazırlandı. 2

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006  Lider kimdir?  Nasıl seçersiniz?  Nasıl tutarsınız?

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006  Lider, gerçekten takip edeni olan kişidir. İlişkisel bir anlatımdır; bireysel değil. Lider Kimdir?

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006  Liderlik, liderleri ve takipçilerini anlamlı bir şekilde birbirine bağlayan, tarafların katılımlarına değer yükleyen, güç ve yetkiyi liderler ve katılımcılar arasında paylaştıran ve liderliği içsel bir aktivite olarak gören bir süreçtir.  Katılımcılar, liderliğin sürükleyici güçleridir; kurumun vizyonunu gerçekleştirmesi için katkı yapmaya yetkilidirler.  Dönüştürücü (transformational) lider, liderlik ederken, yüksek idealler koyar; özgürlük, adalet, eşitlik, barışı öne çıkarır. KARİZMATİK LİDERLİK:  Güç, kendine güven, ideallerine sahip çıkmayı gerektirir.  Kriz zamanlarında ortaya çıkabilir.  Takipçileri tarafından bir lidere çok fazla itaat edilmesi, liderin bu gücü suistimal etmesine yada boş bir hayalden başka bir şey olmayan bir vizyon ortaya koymasına neden olabilir. Olumlu yada olumsuz olabilir. Kurumları yıkan, takipçilerini ölüme sürükleyen güç ve etki sahipleri olmuştur. Hitler. Liderlik

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül Lider Özelliği 1.Güven - Güvenmesi/Takipçilerine güvenmesi (onların yetkinliklerine güvenmesi) - Güvenilir olması/Takipçilerinin güvenini kazanmış olması 2.Açık iletişim kurması 3.İnançlı, kararlı ve tutarlı olması 4.Adalet duygusunun olması 5.Vizyon sahibi olması 6.Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi 7.Yenilikçi olması 8.İnsanlara karşı duyarlı olması 9. Örnek teşkil etmesi 10.Tutkulu ve fedakar olması 11. İlham vermesi 12. Motive etmesi 13. İyi bir dinleyici olması 14. Mütevazı olması 15. Gelişim odaklı olması 16.Sinerjik takım kurabilmesi 17.Durumlara karşı duyarlı olması 18.Hızlı ve etkin karar vermesi 19.Hız (zamanı etkin kullanması) 20.Esnek olabilmesi 21.Bilgi sahibi olması

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Yöneticilik ve Liderlik Karşılaştırması YÖNETİCİLİK LİDERLİK “Düzen ve tutarlılık gerektirir”“Değişim ve yenilik gerektirir” Plan ve bütçe hazırlamakYön belirlemek / Vizyon oluşturmak Örgütlemek ve kadro oluşturmakİnsanların vizyon doğrultusunda hizaya girmesini sağlamak Kontrol etmek ve problem çözmekMotive etmek / Esinlendirmek Kaynak : “ Leadership: Theory and Practice”, Peter G. Northouse, 1997 ve Kotter, 1990.

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Yönetici İşi yönetir İnsan yönetir Bilgi yönetir Yönetici Ne Yapar?

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Liderlik ve Güven Modeli Model: “İdeal Lider” Kristal Prizması

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Güven Nedir? Güven kelimesinin tanımı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde şu şekilde yer alıyor: “Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat.”

3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül Taahhütlerde bulunma ve bunları yerine getirme meselesidir. 2.İçtenlik, sahicilik, dürüstlük, erdem ve onur içerir (etik meseleler). 3.“Kibar ikiyüzlülük” değildir. 4.Sadece kazanılmaz, verilir. 5.İlişkiler meselesidir. 6.Dinamiktir. 7.Dönüştürücüdür. 8.Özgüvenden başlar. 9.Doğruluğun kopmaz bir parçasıdır. 10.Sürdürülmek için taahhütlerle ve doğrularla beslenmeyi bekler. 11.Gerçek liderliğin üzerine kurulabileceği tek temeldir. (Solomon ve Flores’in Güven Yaratmak adlı kitabından uyarlanmıştır.) Güven Nedir?