ENDÜKTANS ÖLÇME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronik Devre Elemanları - 3
Advertisements

ENERJİ İLETİM SİSTEMLERİ
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
DİRENÇ ÖLÇME Direnç ve İletken
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Alternatif Akım Devreleri
YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR
4.Deney Diyot Uygulamaları
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Hazırlayan: fatih demir
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
Elektrik Akımı.
Introduction to electronics and telecommunication engineering
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
TRİYAK.
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Bölüm 5: Osiloskop ile Sinüs, Üçgen ve Kare Dalga Analizi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
BOBİN.
Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA.
FREKANS ÖLÇME.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Dirençler Direnç Özdirenç Dirençlerin Genel Özellikleri
Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülmesi
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
G IRDAP AKıMLARı ILE T AHRIBATSıZ T ESTLER Doç.Dr.Faruk Demir.
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
ELEKTRİK AKIMI.
Kondansatörün Yapısı:
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
Bölüm 7: Bobin Ekseni Boyunca İçine Sokulan Demir Çubuk İle Özirkitim Katsayısının Değişiminin İncelenmesi.
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
ELEKTRİK.
GÜÇ ELEKTRONİĞİ I Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Elektrik kazalarını etkileyen faktörler
Bir-fazlı Transformatorlar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
Sunum transkripti:

ENDÜKTANS ÖLÇME

Bobinin Endüktansı ► Bobinler iletken tellerin yan yana veya üst üste sarılmasıyla elde edilen devre elemanlarıdır. ► Bobinlerin, elektrik akımının değişimine karşı gösterdikleri tepkiye endüktans denir. ► Endüktans, L harfi ile sembolize edilir ve birimi henry (H)'dir. ► Uygulamada daha çok endüktans biriminin alt katları olan μH(Mikro Henri) ve mH (Mili Henri) kullanılır. ► Bir bobinin endüktif reaktansını (XL) bulabilmek için endüktans değeri bilinmelidir.

Bobinler DC ile beslenen bir devrede çalışırken akıma sadece omik direnç gösterirler. AC ile beslenen bir devrede ise bobinin akıma gösterdiği direnç artar. Artışın sebebi bobin etrafında oluşan değişken manyetik alanın akıma karşı ilave bir karşı koyma (direnç) etkisi oluşturmasıdır. AC sinyalin frekansı yükseldikçe oluşan manyetik alanın değişim hızı da artacağından bobinin akıma gösterdiği direnç de yükselir.

Bobinlerin sarıldığı kısma karkas, mandren ya da makara; iletkenin karkas üzerinde bir tur yapmasına ise sipir, tur ya da sarım adı verilir. Bobinlerde çoğunlukla dış yüzeyi izoleli (vernikli) bakır tel kullanılır.

Endüktansı Etkileyen Faktörler ► Uygulamada kullanılan bir bobinin endüktansı çeşitli faktörlere göre azalmakta ya da artmaktadır. ►Sarım sayısı ► Nüvenin cinsi ► Sarımlar arası aralık ► Tel kesiti ► Bobinin biçimi ► Sargı katı sayısı ► Bobinin çapı ► Sargı tipi ► Uygulanan AC gerilimin frekansıdır

► Bobine doğru gerilim uygulandığında, geçen akıma bobinin ( R ) omik direnci karşı koyarken aynı bobine alternatif gerilim uygulandığında, alternatif akıma gösterilen direnç daha büyük olur. ► Alternatif akımdaki bobinin bu direnci (XL) ile ifade edilir ve endüktif direnç olarak tanımlanır. Endüktif reaktans: XL=2.π.f.L formülü ile hesaplanır. Burada: XL=Endüktif reaktans (Ω) f= Frekans (Hz) L= Endüktanstır (Henry)

Örnek: 1 Henry’lik bir bobinin frekansı 50 Hz olan şebeke hattı üzerinde çalışmaktadır. Bu bobinin endüktif reaktansını ve doğru gerilim uygulandığındaki endüktif reaktansını bulunuz. XL= 2.π.f.L=2.3,14.50.1=314 Ω : Alternatif akımdaki endüktif reaktansı XL= 2.π.f.L=2.3,14.0.1= 0 Ω : Doğru akımdaki endüktif reaktansı ► Buradan da görüldüğü gibi bobinlerin alternatif akıma karşı gösterdikleri zorluk doğru akımda olduğundan çok daha fazladır. Çünkü alternatif akımda zamana karşı değişim söz konusudur. ► Doğru akımda frekans değerinin 0 olmasıyla akım değerinde herhangi bir değişiklik olmaz.

Endüktans Değerinin Ölçülmesi ► Endüktans değeri de aynen direnç değerinde olduğu gibi kesinlikle enerji altında olmadan LCRmetre veya Endüktans ölçme özelliğine sahip AVOmetreler ile yapılabilmektedir. ► Endüktans ölçerken aynen direnç ölçümündeki teknikler uygulanmaktadır. ► Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus, bu özelliğe sahip avometrelerde endüktansı ölçülecek bobin, problara değil Lx olarak gösterilen bağlantı noktasına bağlanmalıdır

► LCRmetreler ile Endüktans ölçülürken, ölçülecek Endüktans değerine uygun kademe seçilir, eğer endüktans değeri için seçilen kademe küçük ise değer ekranında “1”, kademe büyük ise “0” değeri görülür.

ÖZET ►Bobinin alternatif akımın değişimine karşı gösterdiği zorluğa endüktans denir. ►Bobin endüktasının birimi henrydir. ►mH ve μH endüktansın alt katlarıdır. ►Sipir sayısı veya tel çapı değiştirilen bir bobinin endüktansı değişir ►Endüktansı büyük olan bobinin endüktif reaktansı da büyüktür. ►Endüktans LCRmetre ile ölçülür. ►Frekans arttıkça endüktif reaktans artar ►Doğru akım uygulanan bir bobinin endüktif reakansı sıfırdır.