Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Advertisements

ANTİAGİNG "Anti-Aging" kelime anlamıyla ‘yeniden gençleşme’ olarak geçse de aslında insanları sağlık estetik ve yaşam gücü açısından daha iyi bir seviyeye.
ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
VİTAMİNLER.
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Beslenme ve Kanser Riski
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
ENZİMLER.
MENOPOZ VE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Canlılarda madde ve enerji
Serbest Radikaller, Antioksidanlar ve İlişkili Hastalıklar Dr
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAĞLIKLI BESLENME.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Metabolizma ve Beslenme
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
VİTAMİNLER.
Serbest radikaller ve reaktif oksijen cisimleri
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BESLENME VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
Sağlıklı Beslenme.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Oksidanlar ve Antioksidanlar
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 11
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN ANTİOKSİDANLAR Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN

Antioksidan Nedir? Serbest Radikaller Nedir ve Nasıl Oluşur? Serbest Radikallerin Zararları Nedir? Antioksidanların Görevleri Nedir? Antioksidanlar Nasıl Çalışır? Antioksidan İhtiyacımız Ne Kadar? Antioksidan Kaynaklı Besinler Nelerdir?

Antioksidan Nedir? Canlı dokularda istenmeyen oksidasyon reaksiyonlarını önleyen maddelere ANTİOKSİDAN denir. Vitaminler ve mineraller yanında bazı enzimler de antioksindandırlar. Antioksidanlar, oksidatif stresle oluşan serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllere karşı koruyucu etkiye sahiptirler.

Serbest Radikaller Nelerdir? Serbest Radikaller, üzerinde elektron fazlalığı veya eksikliği nedeniyle yüklü olan kimyasal olarak aktif atom veya moleküllerdir. Serbest Radikaller özellikle reaktif tür oksijen içerirler. Bunlar; hidrojen peroksit, alkoksit ve ozon gibi eşleşmemiş elektronu bulunmayan oksijen türevleri ile hidroksil, peroksil, alkoksil, azot oksit, azot trioksit ve süperoksit radikallerini içerir.

Serbest Radikaller Neden Oluşur? Vücuttaki virüs ve bakterileri etkisiz hale getirmek için bağışıklık sistemi içine konulan mekanizmalardan biri de serbest radikallerin üretimidir.

Her şeyde bir denge olduğu gibi bu mekanizmaların sağlıklı işletilmesinde de dengeli üretim çok önemlidir. Eğer serbest radikal üretimi fazla oluyorsa ve koruyuculukla vazifeli antioksidan gibi moleküller de yoksa veya yeterli değilse, bilhassa yaşlılarda tahribat söz konusudur.

Serbest Radikaller Nasıl Oluşur? Serbest radikaller hem vücudun içinde hem de dışındaki etkenler tarafından meydana gelir. Oksijenli solunum, metabolizma ve enfeksiyon gibi vücut içinden kaynaklanan olayların yanında; sigara, alkol, x-ışınları, güneş ışını ve kirlilik gibi dış kaynaklı çevresel faktörlerin etkisiyle de serbest radikaller oluşur.

*Sigara ve alkol yanında strese bağlı olarak ta vücutta bu moleküllerin üretimi gerçekleşmektedir.

İnsanlar ister gıda maddeleri vasıtası ile olsun ister metabolik olaylar sonucu olsun, her zaman bu dejeneratif moleküllerle karşı karşıya bulunur. Alınacak önlemler bunların vücuttaki zararlı tesirlerini en aza indirilebilir veya önleyebilir.

Serbest Radikallerin Zararları Nelerdir? Serbest radikaller vücudun her yerinde elektron verip yada alabilirler. Böylelikle hücreler, proteinler ve DNA’ya zarar verebilirler.

Serbest radikaller; DNA moleküllerine bağlanıp onda zararlı değişikliklerin ortaya çıkmasını tetikleyerek kansere sebep olabilir. Pankreasta yoğunlaşırsa şeker hastalığına, gözde katarakta,kanda ise kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına sebep olur.

Serbest radikallerin vücutta tetikleyici olarak sebep olduğu hasarların ilk belirtileri; Deride buruşma,sarkma ve renginde kararma şeklindedir. Ayrıca kronik yorgunluk ve bitkinlik semptomları görülür.

Antikor Organizmaya dışardan gelen mikroorganizma yada makro moleküllere karşı sentezlenen protein yapısında bileşikler. Antioksidan Dış ve iç etkiler sonucu meydana gelen zararlı moleküller olan serbest radikallere karşı koyan maddelere de antioksidanlardır.

Antioksidanların Fonksiyonu Antioksidanlar; serbest radikalleri etkisiz hale getirerek oksidasyon prosesini engellerler.Bu esnada kendileri okside olurlar.Bu nedenle antioksidan kaynaklı gıdalara sürekli ihtiyacımız vardır.

Antioksidanların Etki Mekanizması 1.Zincir Kırılması İle; Bir serbest radikal bir elektron aldığında yada verdiğinde, ikinci bir radikal oluşur. Bu molekül aynı şekilde üçüncü bir radikali oluşturur ve daha çok kararsız ürünler oluşarak zincir şeklinde devam eder. Bu prosesi C veya E vitamini yada beta-karoten gibi zincir kıran antioksidanlar durdurur.

Antioksidanların Etki Mekanizması 2.Önleyiciler İle; Süperoksit dizmutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz gibi antioksidan enzimler başlangıçtaki radikal oranını azaltarak oksidasyonu önlerler. Bağlanan iki serbest radikali birleştirerek nötralize ederler. Böylelikle zincirin oluşumu önlenir.

Antioksidan Çeşitleri Antioksidanlı Gıdalar; Vitamin E: Bu terim tokoferolün biyolojik olarak aktivite gösteren 8 izomerinin genel bir adıdır. -tokoferol en çok bulunan, ve vücutta en yüksek canlı potansiyeline ve en kuvvetli etkiye sahip izomerdir.

-tokoferol yağda çözülebildiği için hücre membranının yapısının çoğunu oluşturan yağ asitlerinin serbest radikaller ile zarar görmesini önleyen tek formudur. Aynı zamanda düşük yoğunlukta lipoproteinlerdeki (LDL) yağları oksidasyondan korur.

Vitamin C: Askorbik asit olarak da bilinir, suda çözülebilen bir vitamindir. Hücrelerin içerisindeki sulu bir çevrede olan serbest radikalleri zararsız hale getirir.

-karoten: Suda çözülebilen bir vitamindir -karoten: Suda çözülebilen bir vitamindir.600 çeşit karotenoid olduğu bilinmektedir. A vitamininin bitkilerdeki provitamin formudur.

Selenyum: Bir eser elementtir Selenyum: Bir eser elementtir. Yalnızca çok küçük miktarlarda almamız gerekir. Aksi halde fazlası insanı öldürür. Selenyum, glutatyon peroksidaz gibi enzimlerde aktif rol alır. Selenyum gibi mangan ve çinko mineralleri de eser elementtir ve çeşitli antioksidan enzimlerin esansiyel bir parçasıdırlar.

Antioksidan Enzimler: Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz ve glutatyon peroksidaz (GPx) gibi antioksidant enzimler serbest radikalleri yok etmede savunma hattında primer olarak görev yaparlar.

SOD ilk olarak süperoksit radikalini (bir elektron ilavesiyle) hidrojen peroksit ve oksijen formuna indirger. Daha sonra katalaz ve GPx, hidrojen peroksidi indirgemek için glutatyon proteini ile beraber çalışır, son ürün olarak ta su oluşur.

Yükseltgenen glutatyon diğer bir antioksidan enzim olan glutatyon redüktaz tarafından tekrar indirgenir. Bu enzimler okside olan DNA’yı onarırlar, proteinleri eski haline indirgerler ve yükseltgenmiş yağları parçalarlar.

Diğer Antioksidanlar: Vitamin, mineral ve enzimlere ilaveten antioksidan özelliği olan bileşikler ve de gıdalarda vardır. Bunlardan biri olan enerji üretiminde rol alan koenzim q10 yıkıcı serbest radikallerden vücudu korur. Ayrıca DNA metabolizmasının bir ürünü olan ürik asit de önemli bir antioksidan olarak tanınır.

Antioksidanların Sağlığa Faydaları Antioksidanların serbest radikallerin zararlı etkilerini önlediği için mümkün olduğunca çok miktarda antioksidan tüketmemiz gerektiği düşünülebilir. Ancak antioksidanların aşırı tüketimi potansiyel toksitileri ve ilaçlarla etkileşme riskinden dolayı zararlı olabilir. Yüksek miktardaki antioksidanlar kendi kendilerine ön-oksidanlar olarak davranabilirler.

Yapılan deneysel çalışmalar; Aşırı derecede sigara ve alkol içen Finlandiyalı gönüllü erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda -tokoferol ve -karotenin kanseri önlediği bulunmuştur.

50 mg E vitamini 8 yıl sonra %32 prostat kanseri teşhisinde ve % 41 ölüm oranında azalma 60 mg E vitamini 4 ay sonra bağışıklık sisteminde düzelme 400 mg C vitamini 1 yıl sonra Serumdaki peroksit seviyesinde azalma Beta-karoten tek başına verildiğinde akciğer kanserinde %16 artış olurken; E ve C vitamini ile birlikte verilince görme bozukluklarını azalttığı bulunmuştur.Kanser oranında daha fazla azalma Ancak bu sistemin nasıl çalıştığı henüz aydınlatılamamıştır.

Antioksidan İhtiyacımız Ne Kadar?

Antioksidan Kaynaklı Gıdalar Vitamin E: En çok bitkisel yağlar, zeytin, fındık, fıstık ve badem de bulunur.

Vitamin C: Portakal, limon, greyfurt gibi tüm meyvelerde, yeşil yapraklı sebzeler, domates, biber ve de patateste bulunur.

Beta-karoten: Biber,havuç, ıspanak, patates, balkabağı ve kayası da bulunur.

Selenyum: Et, tavuk, deniz ürünleri, ceviz, pirinç ve tüm tahıllarda da bulunur.

Teşekkürler