Kimyasal Bağlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Periyodik Tablo.
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Bileşikler ve Formülleri
Atomların Lewis Sembolleri
MADDE VE ATOM.
bağ uzunluğu Bent kuralı bağ enerjisi kuvvet sabiti dipol moment
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
Kimyasal Bağ.
KİMYASAL BAĞLAR
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Bileşikler ve Formülleri
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ATOM ve YAPISI.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
3. KİMYASAL BAĞ VE KİMYASAL BAĞ KAVRAMININ GELİŞİMİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
Atomların Lewis Sembolleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

Kimyasal Bağlar

Çekim kuvvetleri 40 kJ/mol den küçükse etkileşim adı verilir. Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler oluştururlar ve kabaca üç gruba ayrılır: İyonik bağ — bir veya daha fazla elektron bir atomdan diğerine transfer olur. Kovalent bağ — bazı değerlik elektronları atomlar arasında ortaklaşa kullanılır. Metalik bağ — metal atomları arasında bulunur. Pek çok bağ, hem iyonik hem kovalent karakter taşır. Çekim kuvvetleri 40 kJ/mol den küçükse etkileşim adı verilir. Bu etkileşimler, moleküller arası çekim kuvvetlerini oluşturur. Molekül oluşturamazlar, ancak molekülleri birarada tutabilirler.

İyonik Bağ Elektronlar, düşük iyonlaşma enerjisine sahip metal atomundan yüksek elektron ilgisine sahip ametal atomuna aktarılır.

Örnekler;

İyonik Bileşiklerin Yapısı İyonik bileşiklerde formül birimleri bulunur. Bir formül birimi, iyonik bileşiği oluşturan katyonlar ve anyonlar arasındaki en küçük orandır. Formül Birimi NaCl CaCl2 Na2O K : A oranı 1 : 1 1 : 2 2 : 1

İyon Bağı Örnekleri İyonik bileşikler genellikle Elektron verirler Elektron alırlar İyonik bileşikler genellikle IA ve IIA grup katyonları ile Al 3+ katyonları VII A ve VII A grup anyonları ile N3- anyonları arasında oluşur.

Çok Atomlu (Poliatomik) İyonlar Monoatomik İyonlar Tek atomdan oluşan iyonlar Örnek : K+, Ca2+, Cl-, S2- Poliatomik İyonlar Kovalent bağlı atom gruplarıdır Örnek : NH4+, H3O+ OH−, CN−, NO3- SO42-, PO43- ClO4-, CrO42-

Atomlar elektronlarını ortaklaşa kullanır. Kovalent Bağ Atomlar elektronlarını ortaklaşa kullanır. H2

H . H . . H Enerji bağ enerjisi -458 kJ/mol 74 pm (bağ uzunluğu)

 elektron itmesi (kararsızlaştırır) çekirdek itmesi (kararsızlaştırır) elektron-çekirdek çekimi (kararlı hale getirir)  Çekme kuvvetleri, itme kuvvetlerinden güçlüdür.

H Cl H Cl Her atom tek elektron verirse normal kovalent bağ oluşur. + Yalın çift H Cl H Cl + Bağ Çifti H (1s) ve Cl (2p) örtüşmesi

Koordine Kovalent Bağ Kovalent bağı oluşturan iki elektron aynı atomdan verilir.

Bağ türleri Tek Bağ (Single bond) – atomlar arasında iki elektron bulunur (1 çift = 2 elektron paylaşılır) Çift bağ (Double bond) – atomlar arasında dört elektron bulunur (2 çift = 4 elektron paylaşılır) Üçlü bağ (Triple bond) – atomlar arasında altı elektron bulunur (3 çift = 6 elektron paylaşılır)

Örnekler H − Cl O = C = O C  O HCl Hidrojen Klorür CO2 Karbon dioksit • • HCl Hidrojen Klorür O = C = O • • CO2 Karbon dioksit • • C  O CO Karbon monoksit

Değerlik Elektronları (Valence Electrons) Dolu olmayan kabuktaki elektron toplamı, değerlik elektronları verir. B 1s2 2s2 2p1 Core = [He] , valence = 2s2 2p1 Br [Ar] 3d10 4s2 4p5 Core = [Ar] 3d10 , valence = 4s2 4p5 Core : Dolu kabuk