FİŞ-SMMM-FATURA-İRSALİYE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Advertisements

MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
YEMEK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA YAPILAN YOLSUZLUK
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Restaurant Yönetim Sistemi
İçerik e-Fatura Hakkında e-Arşiv Nedir? e-Arşiv’in Sunduğu Avantajlar
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
2 10-HAZIR DEĞERLER
YURTDIŞINDA OFİS-MAĞAZA AÇMA, İŞLETME VE MARKA TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ (Tebliğ No: 2005/4)
TİCARİ BELGELER.
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
iPara Üyeliksiz Ödeme Altyapısı
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
3 12-TİCARİ ALACAKLAR 32-TİCARİ BORÇLAR
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
MUHASEBE UYGULAMALARI
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
MUHASEBE 2 15-STOKLAR ERKAN TOKATLI
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
MUHASEBE BORÇLAR ERKAN TOKATLI
EVRAK KAYIT SİSTEMİ Öğr. Gör. Hakan YILDIZ.
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Hakkında
GAZİANTEP ECZACI ODASI
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
DATASOFT MUHASEBE PROGRAMI
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
E-Arşiv Fatura. Tebliğler: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği-Aralık Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel.
  Satış sonrası hizmetler bir ürün satıldıktan sonraki süreçte müşteriye sunulan teknik destekler olarak değerlendirilebilir. Bu hizmetler arasında garanti,
TİCARİ MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
MUHASEBE 2 15-STOKLAR ERKAN TOKATLI
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
ÖDEME EMRİ BELGESİNİN EKLERİ VE TANIMLARI
Bilgisayarlı Muhasebe
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
KİTAP SATICISI Samet METE İŞ KURALLARI Kitap kaydı oluşturulmalıdır. Her kitabın adı, ISBN kodu, yazarı, türü, yayınevi, basım tarihi, baskı.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGAJİK FORMASYON PROGRAMI Öğrenci Numarası: Mehmet Kürşat SOĞANCIOĞLU.
MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
Feride Erdoğan
“e-fatura”
Muhasebe Bilimine Giriş
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
İlk Defa Şirketi Kuranlar İçin Temel Bilgiler.
E-Serbest Meslek Makbuzu
YILSONUNDA KARŞILAŞILABİLECEK OLASI PROBLEMLER
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
Muhasebede Kullanılan Belgeler ve Defterler
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

FİŞ-SMMM-FATURA-İRSALİYE FİNANSAL MUHASEBE [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] 5 FİŞ-SMMM-FATURA-İRSALİYE www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com

A PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ

Z Raporu: Gün sonunda alınan satış raporu 3 A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ YAZARKASA KULLANIMI Yazar kasa, satılan malları ve tutarlarını gösteren bir fiş veren, hesabı belleğinde tutan elektronik makinedir. Perakende satış yapan tacirler yazar kasayı işyerlerinde bulundurmak zorundadır. 2014 yılında fiş kesme sınırı ₺800’dır. Müşteri bu sınırın altındaki satışlarda fatura isterse tacir fatura vermek zorundadır. İşletme, perakende satış faaliyetine başladığı tarihten itibaren, 30 gün içinde yazar kasa almak zorundadır. Z Raporu: Gün sonunda alınan satış raporu X Raporu: Belirli tarihler arasındaki satış raporu Mali Hafıza Raporu: Geçmişteki bütün işlemlerin dökümü

%1 %8 %18 4 Kuru üzüm, kuru incir, kuru KDV ORANLARI Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, çekirdek, leblebi, kestane, kuru bakliyat, et, zeytinyağı, vb %1 %8 I sayılı liste harici gıda maddeleri, sinema, tiyatro, giriş ücretleri, kırtasiye malzemeleri, Mama, tıbbi ürünler, sağlık hizmetleri, ayakkabı, terlik %18 Yukarıdaki listelerin dışında kalan tüm ticari mallar

5 A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ POS POS cihazı kredi kartlarının işlem yapabilmesi için sokulduğu cihazdır. Alıcının kredi kartına tanımlı olan alış-veriş limitinden tahsilat yapılması için kullanılır. Point Of Sale'in kısaltılmışıdır. Bu cihazlar, kısaca POS veya diğer adı olarak POS aleti olarak da bilinir. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye işyerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

+ = Yazar Kasa: Satışı belgeleyen “Yazar Kasa Fişi”ni düzenler. 6 A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ YAZAR KASA POS Yazar Kasa: Satışı belgeleyen “Yazar Kasa Fişi”ni düzenler. POS: Kredi kartı ile ödeme yapıldığını belgeleyen “Kredi Kartı Slip’ini düzenler. Yazar Kasa POS + =

7 A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ YAZAR KASA POS Yazar kasa pos, kullanılmakta olan yazar kasalar ile posların birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir cihazdır. Yazarkasa pos sayesinde hem poslardan hem de yazar kasalardan ayrı ayrı işlem yapma derdi ortadan kalkmıştır. Bu sayede ödeme alınan ancak yazar kasadan fiş kesilmeyen alışverişlerin önüne geçilmiştir.

A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ 8 A-PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ PERAKENDE FATIŞ FİŞİ Yazar kasa verilemediği durumlarda perakende satışları belgelemek amacıyla düzenlenir Yazar kasa işlemlerinde olduğu gibi ₺800’yı aşan satışlarda fatura düzenlenmelidir. Perakende satış fişi iki nüsha olarak (bir asıl bir suret) düzenlenir. Aslı müşteriye verilip sureti saklanır.

B SERBEST MESLEK MAKBUZU

Mesleki faaliyet karşılığında ücretin tahsil edildiğini gösterir. 10 B-SERBEST MESLEK MAKBUZU Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabının (Muhasebeci, Avukat, Doktor vb.) mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği bir belgedir. Mesleki faaliyet karşılığında ücretin tahsil edildiğini gösterir.

- Zaman + ₺800 ₺1.000’lık Hizmet ₺800 + ₺180 KDV + ₺1.000 - ₺1.180 11 B-SERBEST MESLEK MAKBUZU ₺1.000’lık Hizmet + ₺1.000 - ₺1.180 - Zaman + ₺800 ₺800 + ₺180 KDV Mükellef SMMM ₺200 Stopaj ₺180 KDV TC. Maliye Bakanlığı ₺200 + ₺180

12 B-SERBEST MESLEK MAKBUZU 700 140 126 686

B-SERBEST MESLEK MAKBUZU 13 B-SERBEST MESLEK MAKBUZU 500 100 400 90 490

14 B-SERBEST MESLEK MAKBUZU

C ADİSYON

16 C-ADİSYON Adisyon, hizmet işletmelerinde sunulan hizmetin ve malın cins ve miktarını göstermek amacıyla düzenlenir Adisyon kullanmak zorunda olan hizmet işletmelerinde; masada servis yapılmasının yanı sıra, ayrıca self servisin ve paketli satışlar varsa, adisyon yalnızca masaya yapılan servisler için kullanılır.

17 C-ADİSYON Adisyon müşteri siparişi alınırken düzenlenerek müşteri masasında bulundurulur. Adisyon ödemeyi kanıtlayan bir belge değildir. Müşterinin tükettiği ürünleri gösterir. İlk siparişten sonra alınan siparişler ilk sipariş için açılan adisyon üzerine işlenir.

18 C-ADİSYON AY YILDIZ ÇAY EVİ 2 0.50 1 3,50

19 C-ADİSYON

20 C-ADİSYON

D FATURA

22 D-FATURA Satıcı firmanın alıcı firma adına düzenlediği, mal veya hizmetin satıldığını gösteren belgedir. 1 SATICI ALICI 2

Faturalar sıra numarası dahilinde 23 Faturalar sıra numarası dahilinde düzenlenir.Faturalar mürekkepli kalem ile daktilo veya bilgisayarla düzenlenir. D-FATURA Faturalar en az bir asıl, bir örnek (suret) olarak düzenlenir. Faturalar Türkçe olarak düzenlemelidir. Kullanılacak faturalar notere tasdik ettirilmiş veya antlaşmalı matbaalara bastırılmak suretiyle temin edilir. Fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur

SATICI ALICI ÜRÜN BİLGİLERİ FATURA TOPLAMI 24 SATICI D-FATURA ALICI Açık Fatura: İşletmenin, veresiye (kredili) satışlarında fatura bedelini ileri bir tarihte tahsil edeceğini göstermek için faturanın üst tarafının kaşelenip imzalandığı faturalardır. ÜRÜN BİLGİLERİ Kapalı Fatura: İşletmenin, peşin satışlarında fatura bedelini peşin (nakit) olarak aldığını göstermek için faturanın alt tarafının kaşelenip imzalandığı faturalardır. FATURA TOPLAMI

Tüketicilere ayıplı mal ve hizmet satan kişilere karşı 25 D-FATURA Tüketicilere ayıplı mal ve hizmet satan kişilere karşı hak aramada, fatura delil olarak kullanılabilir. Faturaya itiraz süresi 7 gündür. Bu süre içinde itiraz edilmezse faturanın içeriği kabul etmiş sayılır. Fatura, malın teslimi ve hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Faturaları Vergi Usul Kanunu (VUK)’na göre 5 yıl, Türk Ticaret Kanunu (TTK)’na göre 10 yıl saklama zorunluluğu vardır.

26 D-FATURA Genel İskonto: Satılan tüm mallara aynı oranda iskonto yapılmasıdır. Genel iskonto toplam tutardan hesaplanır.

Satılan mallara farklı oranlarda iskonto yapılmasıdır 27 D-FATURA Kalem İskontosu: Satılan mallara farklı oranlarda iskonto yapılmasıdır

E İRSALİYE

29 E-İrsaliye Satılmış ya da satılmak üzere olan bir malın, bir adresten diğerine naklinde ya da aynı işletmeye ait işyerleri arasında taşınmasında düzenlenen ve üzerinde gönderilen malın konusu, birimi ve malın kime ait olduğunun yazıldığı belgeye sevk irsaliyesi denir. 1 XXX SATICI 2 ALICI 3 4 5

E-İrsaliye 30

www.erkantokatli.com erkantokatli@outlook.com