Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
MİNERALLERİN VE VİTAMİNLERİN EMİLİMLERİ
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Çevre kİmyasi.
BİTKİLERDE KLOR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
VİTAMİNLER.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
Allerjik Hastalıkların İdrarla Desensitibilizasyonu
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Element ve Bileşİk.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
KALSİYUM, FOSFAT, MAGNEZYUM, KÜKÜRT
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
Canlılarda madde ve enerji
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Bitki Besin Elementleri
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVEL.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Latince harflerinin yerine adların ilk harflerinin büyük harf ile yazılmasıyla oluşturulmuştur. HİDROJEN---H OKSİJEN---O.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BİTKİLERDE BESLENME.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı

Esansiyel (Elzem) Elementler Element aynı cins atomlardan oluşan ve daha küçük maddelere ayrıştırılamayan maddelerdir 112 adet element mevcuttur (peryodik tablo), bunlardan 90 tanesi doğal olarak bulunan elementlerdir Bunlardan 25 tanesi vücut için gerekli olan elementlerdir- esansiyel elementler Hidrojen (H), karbon (C), oksijen (O) ve nitrojen (N) insan vücudunun ağırlık olarak ~% 97 % sini ve atom miktarı olarak ise % 99 unu oluşturur http://www.chem.wisc.edu/deptfiles/genchem/sstutorial/Text3/Tx33/tx33.html

Esansiyel Elementler: Makro ve Mikro Elementler Makro elementler Inorganik (mineraller) Organik Mikro elementler Makro elementler: Vücudun yapısında yüksek miktarlarda bulunan elementlerdir. Vücudun sağlıklı fonksiyonu için de yüksek miktarlarda ihtiyaç duyulurlar (C, H, N, O, P, S gibi) Mikro elementler (İz elementler): Vücudun küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu fakat vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için elzem olan elementlerdir (Zn, Mn, Cu gibi)

Vücudumuz İçin Gerekli Esansiyel Elementler http://en.wikipedia.org/wiki/Composition_of_the_human_body#mediaviewer/File:201_Elements_of_the_Human_Body-01.jpg

Esansiyel Elementlerin Önemli bir Grubu: Mineraller Karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt haricindeki (organik moleküllerin yapısında bulunmayan) esansiyel elementler esansiyel mineraller olarak da isimlendirilir Mineraller, vücudumuzda bulunan organik moleküllerin yapısında direk olarak bulunmazlar (inorganik madde sınıfına girerler) Bu mineraller besinler vasıtasıyla vücudumuza alınır Minerallerin eksikliğinde de hastalıklar görülür; özellikle demir eksikliği önemlidir – anemi hastalığı

Minerallerin fonksiyonel sınıflandırılması Yapısal Görev kalsiyum, magnezyum, fosfor Hücre zarı fonksiyonu sodyum, potasyum Enzimlerde kofaktör olarak kobalt, bakır, demir, molibden, selenyum, çinko Düzenleyici ve hormonsal görev kalsiyum, krom, iyot, magnezyum, mangan, sodyum, potasyum Elzem fakat görevi tam bilinmeyen Silikon, vanadyum, nikel, kalay Vücutta etkisi görülen ancak elzemliği tam olarak belirlenememiş Florür, lityum Fazla alındığı durumlarda toksik etki gösterebilen ve besinlerde bulunabilen aliminyum, arsenik, antimon, boron, bromür, kadmiyum, sezyum, kurşun, civa, gümüş gibi

Demir (Fe) Hayvansal besinlerde bulunan demir daha çok emilir (% 15-30) Bitkisel besinlerde emilim ise daha azdır (% 5-10) Asit ortam, (özellikle C vitamini) heme olmayan demirin emilimi arttırır Karaciğer, dalak, yürek, kırmızı etlerde heme formunda bulunur ve % 25 oranında emilir. Kurubaklagiller, pekmez ve yeşil sebzelerde non-hem demir olup emilimi düşüktür. hem grubu

Demir yetersizliğinde: Demirin vücudumuzdaki görevleri: Hemoglobin yapımı Enzim Yapısında kofaktör olarak bulunma O2 taşınması Bağışıklık sistemi Erkeklerde 10 mg, kadınlarda 18 mg günlük ihtiyaç değeri Demir yetersizliğinde: Hipokromik, mikrositer anemi (Yorgunluk, Taşikardi, baş dönmesi, iştahsızlık, vb). Fazlalığında karaciğer ve pankreasta sorun oluşturabilir