Sigorta Hukuku 14-15 Kasım 2012.. C) Broker (“BKR”) – 1/9 1. Yasal Dayanak SCK m. 2 f. 1 b. (d); m. 21 f. 2 c. 2 uyarınca Yönetmelik: Sigorta ve Reasürans.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
UYGULAMA EĞİTİMİ RAPORLAMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve ÖDEME USÜLLERİ
SİGORTA ACENTELERİ.
BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI SÜRECİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR MUĞLA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ MUĞLA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
TACİR YARDIMCILARI (BAĞIMSIZ YARDIMCILAR)
OSB’LERİN BELEDİYE VERGİLERİ KARŞISINDAKİ DURUMU
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
Candaş İLGÜN YARGITAY ÜYESİ.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAFTA 7 OTEL SÖZLEŞMELERİ-DEVAM
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
TEST – 1.
Mart 2009 Jonathan Wood ÇOKLU YETKİ ALANI ÇOKLU KÜLTÜREL ARABULUCULUK.
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
Sigorta Hukuku /9/ Kaş Uluburun.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE YER ALAN KURUM VE KURULUŞLAR 3. HAFTA
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tel: 0533.
1 Kısa Vadeli Kredi Maliyetlerinin Tahmini Yıllık Yüzdesel Maliyet  Farklı vadelerdeki kredileri karşılaştırabilmek için kredi maliyetlerinin belirlenmesinde.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sigorta Hukuku 31 Ekim
TURİZM HUKUKU SÖZLEŞMELERİ
TARAFLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Kronos Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş
Euler Hermes: Facilitating change in trade landscape of Turkey
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Temsil eden(temsilci)
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
Risk verme ve kabul esasları
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
SİGORTA PRİMİ Prim; sigortalının ödediği ücrettir. Sigorta edilen rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortacının ödeyeceği meblağların esasını teşkil eden.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
Sigortanın Tarafları Murat ÖZBOLAT Ankara Üniversitesi Beypazarı MYO
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİ (TSB) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Sigortacılık Kanunu: 5684 Sayılı Yayınlanan Resmi Gazete: 26552.
Sunum transkripti:

Sigorta Hukuku Kasım 2012.

C) Broker (“BKR”) – 1/9 1. Yasal Dayanak SCK m. 2 f. 1 b. (d); m. 21 f. 2 c. 2 uyarınca Yönetmelik: Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği (“BKRY” - RG T: 21/6/2008, Sayı: 26913) = Sigorta ettirenin mesleki temsilcisi!

Broker – 2/9 2. Tanım (SCK m. 2 f. 1 b. (d)) S/S yap[tır(?)]mak isteyenleri temsil ederek, SAŞ seçiminde tarafsız ve bağımsız davranarak, SEN/SLI/LT’nin hak ve menfaatlerini gözeterek, S/S kurulmadan hazırlık çalışmaları yapmayı, S/S’nin uygulanmasında ve tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı, meslek edinen, GK / TK (= AŞ / LtdŞ: BKRY m. 4 f. 2 b. (b)).

Broker – 3/9 3. Türleri Sigorta: Hayat / Hayat Dışı Reasürans Birden çok grupta ve branşta çalışma serbest (BKRY m. 7 f. 1) = hem sigorta hem de reaürans aracılığı serbest.

Broker – 4/9 4. Ruhsat Şart (SCK m. 21 f. 2 c. 1); Kuruluş ve tescil tamamlanınca (BKRY m. 6 f. 1), her faaliyet alanı için (BKRY m. 7 f. 1), Müsteşarlıktan (BKRY m. 7 f. 2). Müst. internet sitesinde duyurulur (BKRY m. 8 f. 3)

Broker – 5/9 5. Çalışma Esasları a) Görevlerini iyi niyet ve dürüstlük (???) ile yürütmeli (BKRY m. 16 f. 1); b) Başka ticari faaliyetle uğraşamaz (m. 17 f. 1); c) Meslekî sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda (m. 9);

Broker – 6/9 d) En az üç SAŞ/REŞ’den teklif almak zorunda, aksi kararlaştırılabilir (m. 11 f. 1); e) Tazminat ödeyemez (BKRY m. 14 f. 1) Buna karşılık DİKKAT: BKRY m. 12 f. 2 c. 2: SAŞ’nin BKR’ye yaptığı ödeme, “hak sahibi tarafından tahsil edilmedikçe ödenmiş sayılmaz” = ???

Broker – 7/9 f) SAŞ/REŞ ile “çalışma esaslarını belirleyen protokol imzalayabilir” (BKRY m. 11 f. 2); “Protokol” uyarınca BKR’ye “prim tahsil yetkisi” tanınabilir (m. 12 f. 1) (???); Yetki verilmişse, SEN’in ödediği prim “kesin olarak ayrılmış müşteri hesapları”ndan ödenir (m. 12 f. 1); Yetkili BKR’ye yapılan ödeme ile SEN borcundan kurtulur (m. 12 f. 2 c. 1).

Broker – 8/9 6. Ücret (BKRY m. 13 f. 1): İki alacak (!): (i) “Komisyon” (SAŞ’den); (ii) “Danışmanlık ve risk yönetim ücreti” (“Temsil ettikleri müşterilerden” = SEN’den) (iii) “(i) ve (ii) dışında hiçbir surette menfaat sağlayamaz.” (???!!!)

Broker – 9/9 7. Hukuksal Nitelik Alm/İsvH: “Makler” = Tellâl: taraflardan birinin adına hareket ederek, sözleşme kurulmasına yardımcı olan kişi. İngH: hukuken ücretin SEN tarafından ödenmesi gerekir, ama fiilen SAŞ’den (de) komisyon alınması mahkeme kararları ile korunmuş. TürkH: SEN temsil ediliyor, “tellâllık (simsarlık)” işlemini andırıyor, keskin eleştiriler için bkz. Samim Ünan, Sigorta Hukuku Dergisi 1996/1, 68.