Denetçinin Sorumluluğu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
Advertisements

Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
YAPTIRIMLAR Ticaret sicili müdürlerinin süresi içinde tescil başvurusunda bulunmayan kişilere veya tescil başvurusunda gerçeği tam olarak yansıtmayan,
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU AÇISINDAN ŞİRKETLERİN DENETİMİ. DR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
19ESHS1 Mesut ORTA Hâkim Başkan Yrd. ADALET BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAĞLAYICISI (ESHS)
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009.
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
Anonim Şirketlerde Denetleme
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
6 Hafta 6Yazılı İletişim IIBLUES. 6 2 Faaliyet Raporu Nedir? Faaliyet raporu kuruluşun mevcut ve potansiyel iş ortaklarını ve menfaat sahiplerini bilgilendirmek.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
Ticari İş ve Ticari Yargı
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
İCRA HUKUKUNDA TARAFLAR
Deniz Ticareti Hukuku 19-20/11/2012
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Kurumsal Yönetim Hüseyin Gürer 17 Ekim 2011.
Karar kimin? Zihinsel ve psikososyal engellilerin hukuki ehliyet hakkı
YENİ TTK KAPSAMINDA TÜRMOB DENETİM EĞİTİMİ PROJESİ
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
KALİTE KONTROL STANDARDI 1
1 MESLEK ETIGI MESLEK İ ET İ K Ö ğ r. Grv. MEHMET AL İ ZENG İ N.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar
DENETİM İHTİYACI, DENETİM TÜRLERİ VE DENETİM BENZERİ KAVRAMLAR
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Devlet Muhasebe Standartları
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR)
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İnceleme Dairesi Başkanlığı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Devlet Muhasebe Standartları
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
V. MUHASEBE UZMANLIĞI KONGRESİ BAĞIMSIZ DENETİM VE VERGİ AKIN AKBULUT E. Baş Hesap Uzmanı , İstanbul.
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Denetçinin Sorumluluğu Prof. Dr. Orhan ÇELİK A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi

Şirketler kesiminde bir reform (?) Bağımsız denetim kapsamının genişletilmesi -her şeye rağmen- TTK’nın önemli reformlarından biridir. Gerek TTK kapsamında gerek diğer düzenlemelerle gelinen noktada ideal bir çözüme henüz ulaşılmamıştır. Bazen de çözümden uzaklaşılmaktadır.

Denetim «amaçlaştırılması»… Bağımsız denetim nihayetinde bir araçtır. Esas amaç tam ve gerçeğe uygun üretilen bilgilere kullanıcıların güvenini artırmaktır. Piyasalar açısından çok önemlidir ama asıl olan kaliteli ve doğru muhasebe bilgisinin üretilmiş olmasıdır.

Denetimin konusu Finansal tablolar Yıllık faaliyet raporları Riskin erken saptanması ve yönetimine ilişkin sistemler Diğer

Denetim kıstası TMS TTK ve ilgili mevzuat Yıllık faaliyet raporları Finansal tablolar TTK ve ilgili mevzuat Yıllık faaliyet raporları Riskin erken saptanması ve yönetimine ilişkin sistemler

Finansal tablo denetimi Finansal tabloların doğruluğuna ilişkin makul güvence verir.

Yıllık faaliyet raporu denetimi Ayrıca, Ayrı bir rapor halinde, yönetim kurulunun, şirketin veya topluluğun durumu hakkındaki yıllık faaliyet raporunda yer alan irdelemeleri, finansal tablolar ile tutarlılığı ve gerçeğe uygunluğu açısından değerlendirilir.

Riskin erken saptanması ve yönetimine ilişkin sistemler Ayrı bir raporla, riskin erken saptanması ve yönetimi sistemiyle ilgili yapılan değerlendirme

Denetçinin esas yükümlülüğü Denetçinin denetimi meslek etiğine uygun bir şekilde özenle yapması gerekir. Esas olarak sorumluluğu da buradan doğar.

Mesleki özen Denetimin dürüst ve tarafsız yapılması Şirketlerin sırlarını koruma Denetimin gerçek ve doğru sonucu ortaya koyması

Denetçinin sorumluluğu-TTK Denetçilerin kanuni görevlerinin yerine getirilmesi (m.554) Denetimin dürüst ve tarafsız yapılması ve sır saklama (m. 404)

Kanuni görevlerin yerine getirilmesinden doğan sorumluluğu (m. 554) Şirketin ve şirketler topluluğunun yılsonu konsolide finansal tablolarını, raporlarını, hesaplarını denetleyen denetçi ve özel denetçiler; kanuni görevlerinin yerine getirilmesinde kusurlu hareket ettikleri takdirde, hem şirkete hem de pay sahipleri ile şirket alacaklarına karşı verdikleri zarar dolayısıyla sorumludur.

Kusur sorumluluğu Sorumluluk kusur sorumluluğudur. Denetçi bu sorumluluktan kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispatlaması ile sorumluluktan kurutulması mümkündür. Bunu ispat edemez ise sorumlu olacaktır. Sorumluluğun bir üst sınırı yoktur.

Özel sorumluluk rejimi Denetçinin özel sorumluluk rejimine tabi tutulması literatürde eleştirilmektedir. Sorumluluğun sözleşmesel ilişkiye göre tayin edilmesi gerekirdi. Pay sahipleri ve alacaklılarla denetçinin sözleşme ilişkisi yoktur.

Denetimin dürüst ve tarafsız şekilde yapılması ve sır saklamadan doğan sorumluluğu (m.404) Denetçi ve bunların yardımcıları ile denetleme yapmasına yardımcı olan temsilcileri, denetimi dürüst ve tarafsız şekilde yapmak ve sır saklamakla yükümlüdür. (k)asten veya ihmal ile yükümlülüklerini ihlal edenler şirkete ve zarar verdikleri takdirde bağlı şirkete karşı sorumludurlar. Bu yükümlerin yerine getirilmesinde ihmali olan kişiler hakkında verdikleri zarar sebebiyle tazminata hükmedilir.

Kusura dayalı sorumluluk Ortaya çıkan sorumluluk kusura dayalıdır. Sorumluluk şirkete ve bağlı ortaklıklara karşıdır. Sorumluluğun kapsamı geniştir ve müteselsildir (denetçiler, denetçi yardımcıları, denetim ekibindeki diğer yardımcılar). Bu sorumluluk sözleşme ile ortadan kaldırılamaz, daraltılamaz.

İki farklı rejim Neden iki farklı türde sorumluluk düzenlenmiştir? Bunun sonucunda; «denetimin dürüst ve tarafsız bir şekilde yapma yükümlülüğünün ihlali» «kanuni görevlerin yerine getirilmesinde kusurlu hareket etme» arasında bir ayrım yapılmıştır.

Denetçinin sorumluluğu- KGK Bağımsız denetim kurumları ve bağımsız denetçiler; denetledikleri finansal tablo, bilgi ve raporlara ilişkin olarak hazırladıkları bağımsız denetim raporlarının denetim standartlarına aykırı olması ile bu raporlardaki yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgi ve kanaatler nedeniyle doğabilecek zararlardan hukuken sorumludur. Bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler, verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.

Kusura dayalı bir sorumluluk olarak hükme bağlanmıştır Kusura dayalı bir sorumluluk olarak hükme bağlanmıştır. Sorumluluk sigortası yaptırma gerekliliği TTK’da yoktur.

Sonuç Denetçi sorumluluğunun birden fazla düzenlemede- bazen karmaşık- yer almasının yanı sıra, tekrarlar ve çelişkiler içermektedir. Bu durum uygulayıcılar için önemli bir sorundur. Denetim kadar, neyin denetlendiği de önemlidir.