Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Diferansiyel Sürüş Sistemi E-posta:
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
YAYLAR Esnek Cisimler:
GEOMETRİK CİSİMLER.
Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
İŞ VE ENERJİ İş : Dengelenmemiş net kuvvetin parçacığın yörüngesi boyunca katettiği eğrisel yola göre integrasyonu işi verir. ‌‌│
Dr. Ergin Tönük ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü 06 Şubat 2003 Perşembe
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
POLİMERLERDE BAĞLANMA
Kazanımlar : Geometrik Cisimler
HER AN HER YERDE PROGRAMLAMA (Ubiquitous Computing)
Bu slaytımızda PİRAMİT hakkında bilgiler izleyeceğiz.
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-1
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
KARE- DİKDÖRTGEN- DİK ÜÇGEN
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
GEOMETRİK ŞEKİLLER VE AÇILARI
14. Müh. Dek. Konseyi 4-5 Mayıs 2007, KTÜ, Trabzon.
Nesneye Dayalı Programlama
DİNAMİK VE ADAPTİF SİSTEM TASARIMLARI İLE ALGORİTMA ÖĞRETİMİ
Geometri'nin Kullanım Alanları
Yrd. Doç. Dr. İlkay BUĞDAYCI
DİK PİRAMİDİN YÜZEY ALAN BAĞINTISI
Rutherford Saçılması ve Simülasyonu
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Orhan Gündüz
İş ve Enerji GİRİŞ Sabit kuvvetlerin yaptığı iş İki Vektörün Çarpımı
KONULAR ÜÇGENLERE GİRİŞ ÜÇGEN ÇEŞİTLERİ ÖRNEKLER.
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
ÜÇGEN Üçgen prizma şeklindeki cisimlerin alt ve üst yüzeyleri üçgensel bölgedir. Üçgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil ise üçgendir. Üçgen prizma.
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına.
SONLU ELEMANLAR DERS 3.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
BİLGİSAYAR GRAFİĞİ Ders 5:PROJEKSİYONLAR
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
MEKANİK İş Güç Enerji Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN
Bir mıknatısın çekim alanıdır. Yeryüzü üzerinde mıknatıs özelliği gösteren birçok madde olduğundan yerin bir magnetik alanı vardır. Bunu en doğru.
GEOMETRİK ŞEKİLLER KARE
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
ÜÇGEN.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
BÖLÜM 2 Kristal Yapılar ve Kusurlar.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
AKIMDA KÜTLENİN KORUNUMU VE SÜREKLİLİK DENKLEMİ
5.Sınıf GEOMETRİK CİSİMLER Düzenleyen : Ömer TÖK.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Genel Fizik Ders Notları
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ
Bölüm 10: Düzlemde Hareket. Bölüm 10: Düzlemde Hareket.
Genel Fizik Ders Notları
GEOMETRİK CİSİMLER VE ŞEKİLLER
YAYLAR Esnek Cisimler:
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
1 Amorf katılar  Atom, iyon veya moleküller rastgele düzenlenmişlerdir.  Belirli bir geometrik şekilleri ve e.n. ları bulunmaz.  Örnek: cam, plastik,
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.B.2. Bilgisayar Destekli Tasarım.
Mehmet Fatih KARACA Yrd. Doç. Dr. Salih GÖRGÜNOĞLU
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
Web Servisi Aracılığıyla Android Cihazlardan Sıcaklık Kontrolü
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
ZTM 316 Mekanizmalar 3.Hafta
MADDE VE YAPISI TEST.
Sunum transkripti:

Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı Uzm. Rıdvan YAYLA Yrd. Doç. Dr. Alpaslan DUYSAK

İÇERİK Sanal gerçeklik Sanal ortam altyapısı Geometrik Şekil Modelin oluşturulması Kütle-Yay Sistemi * KYS’de Potansiyel Enerji * KYS – Hacimsel Moleküler Modelleme İlişkisi Sonuç ve Öneriler

SANAL GERÇEKLİK Sanal gerçeklik, insanlara yakınlık hissini uyandıran gerçek bir ortamın, bilgisayar grafik teknolojileri vasıtasıyla ele alınarak bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. Sanal ortam, genel anlamda bir nesneye bağlı olarak gerçeklestirilen üç boyutlu bir nesne modelinin bilgisayar grafikleri yardımıyla, bilgisayar ortamına aktarıldığı platformu ifade etmektedir.

UYGULAMA ALANLARI

SANAL ORTAMIN ALTYAPISI

GEOMETRİK ŞEKİL Hacimsel moleküler modellemede üçgensel, tetrahedral, octahedral ve voxel geometrik şekil gibi çok farklı geometrik şekillerden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada tetrahedral geometrik şekil kullanılarak modelleme yapılmıştır. Şekil -1 Tetrahedral Geometrik Şekil

MODELİN OLUŞTURULMASI Üçgensel moleküler modelleme yöntemi nesnenin sanal ortamda olusturulmasında kullanılan yaygın bir tekniktir. Üçgensel modellemede nesnelerin 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak simülasyonları gerçekleştirilebilir.

MODELİN OLUŞTURULMASI Tetrahedral geometrik model ise, nesnelerin hacimsel boyutta simülasyonun sağlanabildiği etkin bir yöntemdir. Bu çalışmada nesne modelinin oluşturulması için tetrahedral geometrik model kullanılmış ve modelin yüzeyinde bulunan üçgen geometrik şekiller ile modelin görüntüsü elde edilmiştir.

MODELİN OLUŞTURULMASI Şekil-2 Tetrahedral Modelleme ile oluşturulmuş bir mide modelinin ağ örüntüsü

KÜTLE-YAY SİSTEMİ Kütle-yay sistemi, birbirine yaylarla bağlı olan nokta kümesinin dinamiksel davranışlarını inceleyen bir modeldir. Bir başka deyişle deformasyon simülasyonlarında 3 boyutlu bir ağ yapısı için ifade edilmektedir. Şekil -3 Kütle-yay sistemine ait temel bir gösterim

KÜTLE-YAY SİSTEMİ Şekil -4 Kütle-yay sisteminin tetrahedral geometrik model üzerindeki gösterimi

KÜTLE-YAY SİSTEMİNDE POTANSİYEL ENERJİ Tetrahedral model ile modellenmiş bir nesneye bir kuvvet etki ettiğinde, modelde kütle-yay sistemi ile yaylarda bir potansiyel enerji depolanır. Bu potansiyel enerji üçgen köşe noktalarında bulunan kütleler ile kütleler arasındaki yayların gerilme ve sönüm hareketleri ile oluşur.

KÜTLE-YAY SİSTEMİNDE POTANSİYEL ENERJİ Elde edilen potansiyel enerjiler ile nesneye etki eden toplam kuvvet bulunur ve Eşitlik 1’deki gibi hesaplanır. 𝒇 𝒕𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 = 𝒇 𝒌 + 𝒇 𝒅 𝒌 + 𝒇 𝒅ış 𝒌𝒖𝒗𝒗𝒆𝒕𝒍𝒆𝒓 E.1

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEME Hacimsel moleküler modellemede, kütle-yay sisteminde olduğu gibi tetrahedral modelin her bir uç noktasında bir atomun olduğu varsayılır. Köşe noktalarında bulunan bu atomlar yaylara benzer şekilde atomlar arası bağlar ile birbirine bağlıdır.

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEME Hacimsel moleküler modellemede, atomlar ve bağlar arası etkileşimler ile bağ-açı potansiyel enerjisi ve yüzey açı potansiyel enerjisi elde edilir.

BAĞ-AÇI POTANSİYEL ENERJİSİ Bağ açı potansiyel enerjisi, üçgen yüzeylerin tepe açılarının deformasyon öncesi ve deformasyon sonrası etkileşimi ile oluşan açılar ile elde edilen potansiyel enerjidir. Bu bağlamda bağ-açı etkileşimi ile elde edilen potansiyel enerji Eşitlik 2’deki gibi hesaplanmaktadır. Φ 𝜃 = 𝑢ç 1 2 𝑘 𝜃 cos 𝜃 − cos 𝜃 0 2 E.2

YÜZEY-AÇI POTANSİYEL ENERJİSİ Yüzey açı enerjisi, kütlelere bağlı yayların gerilme ve sönümleme hareketinden elde edilen bükülme ya da sıkışmadan dolayı elde edilen potansiyel enerjidir. Bu enerji Eşitlik 3’deki gibi hesaplanmaktadır. Φ 𝑏 = 1,2 nokta çifti 1 2 𝑘 𝑏 𝑟 𝑏 − 𝑟 0 2 E.3

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEMEDE YÜZEY-AÇI KUVVETLERİ Tetrahedral moleküler modellemede, tetrahedral geometrik şeklin her bir yüzeyine etki eden toplam yüzey açı kuvvetleri hesaplanır ve nesneye etki eden toplam yüzey açı-kuvveti bulunur.

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEMEDE YÜZEY-AÇI KUVVETLERİ Bir tetrahedral geometrik modele ait yüzey açı kuvvetleri Eşitlik 4’teki gibi bulunmaktadır. Şekil-5 Tetrahedral geometrik şeklin kenar uzunluklarına ait gösterim 𝑭𝒚ü𝒛𝒆𝒚𝒕𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎= − 𝑘 𝑏 𝑟 1 − 𝑟 1 0 × 𝑟 1 − 𝑘 𝑏 𝑟 2 − 𝑟 2 0 × 𝑟 2 − 𝑘 𝑏 𝑟 6 − 𝑟 6 0 × 𝑟 6 − 𝑘 𝑏 𝑟 3 − 𝑟 3 0 × 𝑟 3 − 𝑘 𝑏 𝑟 5 − 𝑟 5 0 × 𝑟 5 − 𝑘 𝑏 𝑟 4 − 𝑟 4 0 × 𝑟 4 E.4.

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEMEDE BAĞ-AÇI KUVVETLERİ Hacimsel moleküler modellemede, bir tetrahedral geometrik modelde, atomlar ile bağlar arasındaki açıdan oluşan potansiyel enerjinin türevi, bağ-açı kuvvetlerini verir.

HACİMSEL MOLEKÜLER MODELLEMEDE BAĞ-AÇI KUVVETLERİ Şekil-6 Bağ-açı kuvvetlerine ilişkin gösterim 𝐹𝑏𝑎ğ𝑎çı𝑡𝑜𝑝𝑙𝑎𝑚=𝑘× cos 𝑚 − cos 𝑚 0 × −𝑟 5 𝑟 2 × 𝑟 4 × 𝑟 5 + 𝑘× cos 𝑛 − cos 𝑛 0 × −𝑟 4 𝑟 3 × 𝑟 6 × 𝑟 4 + 𝑘× cos 𝜃 − cos 𝜃 0 × −𝑟 3 𝑟 1 × 𝑟 2 × 𝑟 3 + 𝑘× cos 𝛼 − cos 𝛼 0 × −𝑟 5 𝑟 2 × 𝑟 4 × 𝑟 5 E.5.  

SONUÇLAR Modelleme, günümüzde yaygın olarak tıp, eğitim ve sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kapsamda modelleme tekniklerinin daha fazla geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle tıp alanında gelişimini sürdüren deformasyon simülasyonları için daha dinamik ve net bir simülasyonun elde edilmesinde kütle-yay sistemi vb. tekniklere ihtiyaç duyulmaktadır.

SONUÇLAR Kütle-yay sistemi, bilgisayar grafik teknolojileri aracılığıyla modellenen nesnelerin deformasyonunda kullanılan yaygın bir tekniktir. Bu kapsamda kütle-yay sistemi ile moleküler modelleme yöntemleri birleştirildiğinde modellenen nesnelerde deformasyonun daha sağlıklı bir şekilde elde edildiği gözlemlenmektedir.

TEŞEKKÜRLER… SORU & CEVAP