BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Denetim Komisyonu Erkan Karaarslan.
Advertisements

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
MEDYADA HEMEN HER GÜN OKUYORUZ, İZLİYORUZ, DİNLİYORUZ ;
BELEDİYELERDE MECLİS VE ENCÜMEN İŞ VE İŞLEMLERİ
HAYVAN HAKLARI VE VETERİNER HEKİMLERİN GÖREVLERİ
“Sağlıklı ve güvenli bir işyeri için doğru çözümler”…
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
SERBEST VETERİNER HEKİMLİĞİN SORUNLARI (PET SEKTÖRÜ)
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
Be Ş eri Sermaye H İ ZMET YöneT İ M İ Prof.Dr.Kamil Ufuk BILGIN TODAIE ankara VI.YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU.
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
Hamit DEMİRTAŞ Şube Müdürü
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
DESTEKLEMELER Cihangir Gültekin GÜMÜŞTEPE
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Veteriner Hekim Süleyman UĞURLU 1.
Hayvan sa ğ lı ğ ının korunması için önlemler alan, hayvan hastalıklarına tanı koyan, tıbbî ve cerrahî girişimlerde bulunarak hastalı ğ ın tedavisini.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Uzmanlık derneklerinde seçim, yönetim, katılımcılık Prof.Dr.Eyüp Sabri Uçan Türk Toraks Derneği Başkanı.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü
HAYVAN DOSTLARIMIZI SEVMEYEN AZ KİŞİ VARDIR DEĞİLMİ ?
OKULUMUZ ÇALIŞMALARI YEREL MEDYADA VE ARSİN BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NIN WEB SİTESİNDE GÜNDEMDE İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Hayvan Sağlığı ve Karantina
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
1 A R Ş İ V D A İ R E B A Ş K A N L I Ğ I
NORM KADRO UYGULAMALARI
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
Yerel Yönetim Merkezi Yönetim
SOSYAL BİLGİLER.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Turkish Veterinary Medical Association SU HAYVANLARI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ
21 Ocak e-İŞKUR Vatandaşımıza en yakın yerde hizmet sunumunu ilke edinmiş olan Kurumumuz internetin olduğu her yerde. İş Arayanlar İşverenler
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
DÜNYADA TÜKETİCİ HAKLARI ve UYGULAMALARI
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNA YEREL YÖNETİMLERİN KATILIMI
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Türkiye Belediyeler Birliği Online Uzaktan Eğitim DUYURUSU.
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Farmakovijilans Sorumlusu
Sunum transkripti:

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Sunan: Hüseyin DEDE Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Gelişmeler 1.1580 88.madde baş amir 77.madde belediye encümen üyesi, 2.5393 belediye kanunu veteriner birimi zorunlu değil, 3. 2006/9809 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı İl belediyelerinde mecburu Büyükşehir ilçe ve alt kademe belediyeleri ile ilçe ve belde belediyelerinde isteğe bağlı bırakılmıştır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Yapılan Çalışmalar 1.Ankara İl Hayvanları Kuruma Kurulunun10.11.2005 tarihli kararı ile belediyelere veteriner işleri müdürlüklerinin kaldırılmaması tavsiye kararı alınmıştır. 2.Veteriner Hekimler derneği 26.11.2005 tarihinde İç İşleri Bakanlığına uyarı yazısı 3.Dernek Bakanlar Kurulu Kararına karşı Danıştay a dava açmıştır. Danıştay Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesini durdurmuş, dava esastan devam ediyor. Şu anda belediyelerde yapılan örgütlenmelerin yasal dayanağı ortadan kalkmıştır. Kesin çözüm derneğin açtığı davanın esastan kazanılmasıyla mümkün olacaktır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Neden İsteğe bağlı Bırakılamaz? 1.Halk Sağlığı Olumsuz Etkilenir. 2.Hayvan sağlığı ve Haklarının Korunması Olumsuz Etkilenir. 3.Çevre sağlığı olumsuz etkilenir. 4.Toplum bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi kesintiye uğrar. 5.Mevzuata Aykırıdır ve kendi içerisinde çelişkiler taşımaktadır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Halk Sağlığı Olumsuz Etkilenir. 1.Gıda güvenliği sağlanamaz(5393 15. madde ı fırkası) 2.Mezbaha hizmetleri aksar(5393 15. madde j fırkası) 3.Hayvan ve hayvansal ürünlere menşe şahadetnamesi sağlıklı düzenlenemez.(3285 m 22) 4.Hastalıkların ihbarı ve ihbarların kabulü aksar.(3285 m 9) 5.Hastalık halinde kordon konulması ve imha edilecek şüpheli hayvanların gömülmesi için yer temini aksar.(3285 m 18,22) 6.Zoonozlarla (Kuduz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Bruselloz, Şarbon, Verem ve Kuş Gribi) mücadele aksar.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Hayvan sağlığı ve Haklarının Korunması Olumsuz Etkilenir. 1.Belediye sınırları içerisinde beslenen evcil hayvanların tedavisi, aşılanması ve kayıt altına alınması yapılamaz.(5199) 2.Sahipsiz hayvanlar rehabilte edilemez.( toplama, kısırlaştırma, aşılama, bakım, barınak işletmeciliği sahiplendirme, ötenazi vb. 5199 ve yönetmeliği)

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Çevre Sağlığı olumsuz etkilenir. 1.Çevre zararlılarıyla(sivrisinek, karasinek vb) mücadele aksayacaktır. 1.1. Kullanılacak Yöntemlerin bilimsel olması ve çevreye zarar vermemesi, 1.2.Kullanılacak ilaçların etkili olması, çevre ve insan sağlığına en az zarar verenin seçimi, 1.3.Mücadele edilecek zararlılara göre ilaç seçimi, 1.4.Kullanılan ilaçların zararlıdaki yarattığı bağışıklık ve ona göre tedbir alınmasıyla ekonomik getiri sağlamasıdır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Toplum bilinçlendirilesi ve bilgilendirilmesi kesintiye uğrar. 1.Belde halkının zoonozlar hakkında bilgilendirilmesi aksar. 2.Gıda güvenliği beslenme ve tüketici bilgilendirilmesi aksar. 3.İnsanların evcil ve sokak hayvanlarına davranışı hayvanlarla ilişkilerde alması gereken tedbirler ve hayvan sevgisinin yaygınlaşması aksar.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Mevzuata Aykırıdır ve kendi içerisinde çelişkiler taşımaktadır. 1.Nüfusu 17 224 olan Ardahan da mecburu, nüfusu 10 018 735 olan İstanbul da isteğe bağlı. 2.Belediyeler hayvan hastalıkları için bütçelerine ödenek koymak zorundadır.(3285 m 30) bütçe tekniği açısında müdürlüklerin ve daire başkanlıklarının bütçesi olabilir. 3.İl Hayvanları Kuruma Kurullarına belediye veteriner işleri müdürleri asli üyedir.(5199 m 15)

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Neden Bu Duruma Gelindi? 1.Belediyeler kadrolarında veteriner hekim olmalarına rağmen ancak 1990 lı yıllarda istihdam etmeye başlamışlardır. Tam manası ile kurumsallaşamamıştır. 2.Belediyelerde uygulamada gıda güvenliğini zabıta memurları, sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu onları zehirleyerek, mezbahada et muayenesini işçi, çevre zararlılarıyla mücadeleyi temizlik işleri yapmaktadır. 3. Toplum koruyucu sağlık ve Veteriner Hekimlik hizmetlerinin önemini tam algılamamıştır. 4.Belediyelerde görev alan Veteriner Hekimler görevlerini bilinçli ve tam olarak icra etmemişler ve belde halkıyla yeteri iletişim kurmamışlardır.

BELEDDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Çözüm Önerileri 1.Hukuk la mücadele Derneğin açtığı dava devam etmektedir. Yerel olarak belediye meçlisi kararlarına karşı dava açmak ve bunun propagandasını yapmak gerekmektedir. 2.Topluma veteriner hekimlik hizmetlerinin önemi her platformda anlatılmalıdır. 3.Belediyelerde görev yapan meslektaşlar meslek örgütleri üniversitelerce periyodik olarak hizmet içi eğitime tabii tutulmalıdır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Sonuç: 1.Dünyada (FAO/WHO Technical Raport Serias) ile “Gıda Kontrolü ve Veteriner Halk Sağlığı Örgütü” nün kurulması ve etkinleştirilmesi tavsiye edilmektedir. 2.AB de(178/2002/EC) konsey tüzüğü, hijyen paketleri(854/2004,853/2004) ile “resmi veteriner hekim” çalıştırılması mecburidir. 3.Ülkemizde uluslararası cenevre anlaşması pay pas yapılarak 1985 de Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra örgütü kaldırılmış, günümüzde ise belediyelerde veteriner hekimlik hizmetleri isteğe bağlı bırakılmıştır.

BELEDİYELERDE VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ İSTEĞE BAĞLI BIRAKILAMAZ Beni Dinlediğiniz için teşekkür ederim…